BIMx viser boliger...

Vi har lavet et testprojekt af en traditionelt dansk boligforening, for at vise mulighederne med BIMx. BIMx er GRAPHISOFTs BIM-viewer, som på genial vis kombinerer 2D-tegninger, 3D-model, mængder og informationer.

BIMx kan tilgås fra en internet-browser eller via BIMx-programmet til Mac, Windows, iOS eller Android. Illustrationerne i dette blogindlæg er fra den nye BIMx Desktop Viewer til Mac og Windows. Det er lidt forskelligt hvad BIMx-programmerne kan på de forskellige platforme. På en smartphone kan man f.eks. benytte Google Cardboard v2 til Virtual Reality og den allerbedste oplevelse fås på en stor iPad Pro, hvor selv kæmpe modeller styres helt flydende med fingrene på skærmen.

BIMx-projektet eksporteres og uploades direkte fra Archicad, og kort efter modtager man en email med link til BIMx-projektet. Dette kræver dog en aktiv software-serviceaftale til Archicad. Via linket kan man integrere BIMx-vieweren direkte på en hjemmeside, som det ses herunder.

Der er uanede muligheder i at kunne integrere en gratis BIM-viewer i ens egen hjemmeside, uden krav om login, password eller andet. Som rådgiver kan man fremvise sine projekter, som udlejer kan man lægge tegninger ud til interesserede lejere, som driftsorganisation er det nemt at lade alle ansatte finde den fulde dokumentation til drift og vedligehold.

Tegningerne er linket sammen, så f.eks. snitpile er interaktive og gør det muligt at hoppe direkte til snit-tegningen eller at vise snit-tegningen på 3D-modellen. Tegningen og snittet kan efterfølgende bevæges i forhold itl 3D-modellen.

Interaktiv snitpil med link til snittet i 2D-tegninger eller 3D-model.

2D-tegningen vist på 3D-modellen.

Tekst, målkæder, dørslag med åbningsretning og meget anden information fra 2D-tegningerne kan aflæses i 3D-modellen.

Der er ingen grænse for mulighederne, når man kan koble 2D-tegninger og 3D-model. Snit og planer kan lægges over det vertikale eller horisontale snit i 3D-modellem, så f.eks. målsætning, tekst eller detaljer vises. Dette gør det let at forstå, hvordan 2D-tegningerne hænger sammen med projektet.

Når BIM-projektet opdateres i Archicad, kan man opdatere BIMx-versionen ved et klik i Archicads Publiser Set. Det er en særlig brugbar funktion, hvis man sender tegninger til entreprenør og håndværkere med BIMx, så de altid har nyeste version af tegningsmaterialet ved hånden. I BIMx app’en til smartphones og iPads kan man også måle i tegninger og 3D-model med en smart lille digital tommestok.

I det projekt vi har vist hér er der ingen mængder eller informationer på objekterne, men det er også muligt at medtage bl.a. vindues-skemaer, styklister og arealudtræk, hvilket gør det muligt at klikke på et objetk i modellen og se alle informationer og mængder knyttet til dette objekt.

Hvert objekt i modellen kan vælges. Bemærk link (på komfuret) til de 2D-tegninger der knytter sig til etagen, samt “joystick” (de to lyse cirkler) til at gå rundt i modellen i menneskehøjde.

BIMx har også ekstra avancerede funktioner, når den kobles med BIMcloud, hvor det bl.a. er muligt at kommunikere mellem BIMx-brugeren på byggepladsen og Archicad-brugeren på tegnestuen, som på få øjeblikke kan opdatere BIMx-projektet. Koblet til BIMcloud kan man f.eks. også printe tegninger fra BIMx på en iPhone til en Airprint-kompatibel printer.

På grund af de mange muligheder, ser vi flere og flere af vores kunder benytter BIMx til fremvisning af deres projekter. Oftest på en iPad sluttet til et TV i møderummet. Det gør det nemt at hoppe mellem tegninger og model, men også nemt at måle og tage noter undervejs.

Det kan ikke siges for ofte: BIMx er gratis og kræver hverken login eller password. Det betyder, at du kan dele projektet med lige så mange, som du har lyst til. Det er let at bruge og kræver hverken manual eller kursus. BIMx-programmet findes til næsten alle tænkelige platforme og kan alternativt tilgås fra en hjemmeside. Med et enkelt klik kan projektet opdateres fra Archicad, så ændringerne straks er tilgængelige hos alle modtagerne. – Det bliver ikke meget smartere end det!

Forrige
Forrige

Ny version af Archicad Demo-hus

Næste
Næste

Hastighedstest af Archicad og Revit...