BIM & BÆREDYGTIGHED

Bæredygtighed

Byggeriet står for op mod 40% af Danmarks samlede CO2-udslip. Derfor er byggebranchen et oplagt sted at sætte ind, hvis vi for alvor skal nedsætte vores klimapåvrikning.

Vi mener, at der er en klar sammenhæng mellem byggeriets digitalisering og en mere bæredygtig byggebranche. Derudover har vi i samarbejde med Climaider valgt at ‘dobbeltkompensere’ for vores CO2-påvirkning.

Bæredygtighed er således et fokusområde – både hvad angår mulighederne for at understøtte byggeriets bæredygtige rejse via vores produktportefølje ‒ men også i forhold til vores egen dagligdag.


Byggeriet skal gentænkes

2/3 af den danske byggebranches CO2-udledning er fra bygningernes drift, herunder opvarmning, køling, ventilation, lys og apparater. Energi-evaluering i Archicad beregner projektets CO2-footprint for dirften, og dermed gør det væsentlig lettere at lave bæredygtigt design. EcoDesigner Star er en del af GRAPHISOFT Forward serviceaftalen til Archicad, som hjælper med til at certificere bæredygtige bygninger efter standarder som f.eks. DGBN, BREEAM, LEED og Passivhaus.

GRAPHISOFT Center Danmark har også udviklet DesignLCA, som automatiserer arbejdet med livscyklusanalyse (LCA), hvilket har været et krav i bygningsreglementet siden starten af 2023. DesignLCA beregner CO2-udledningen fra bygningens drift og byggematerialer helt fra arkitektens første skitser til den afsluttende dokumentation for ibrugtagningstilladelse.

Med programmet ArchiFrame til Archicad kan man projektere træbyggeri, så hvert stykke træ CNC-fræses til den rette form og størelse. Med koblingen af Grasshopper til Archicad kan man arbejde med materialeoptimering, som kan give store besparelser på stål og beton.

Vores danske lokalisering til Archicad indeholder prædefinerede bygningsdele, som er CO2-lagrende, energibesparende og understøtter cirkulært byggeri.

Grøn adfærd

Vores kontor ligger i København, tæt på offentlig trafik og i cykelafstand til mange af byens tegnestuer, og til vores medarbejderes hjem.

Kontoret er i en nyrestaureret bygning, hvor de gamle byggematerialer er genbrugt – med et lidt råt, industrielt og ærligt look som gevinst. Investeringen i lokaler i en stadig upoleret del af København, er et lille-bitte skub til at løfte bydelens sociale værdi. Alt vores strøm er fra vindenergi, så vi passer bedst muligt på vores omgivelser.

Formfaktor er CO2-positiv

Climaider har hjulpet os med at få overblik over vores klimapåvirkning. Det har resulteret i et rapporter, der viser, at vi gennem kompensation er CO2-positive – men også påpeger, hvad vi løbende kan gøre for at nedsætte vores CO2-udledning.

Vi tror på, at vi skal arbejde aktivt for at nedbringe vores CO2-udledning. Det gør vi på flere måder:

  1. Vi måler hvert år, virksomhedens CO2-udledning pr. medarbejder, som gerne skulle blive lavere år for år.

  2. Vi lægger offentligt vores CO2-regnskab frem, så alle kan se, hvis vi ikke gør som vi påstår.

  3. Vi klima-kompenserer med det dobbelt af vores årlige CO2-udledning.

Herunder kan du se, at vores udledning fra 2020 til 2022. Udledningen i 2020 var præget af mange indkøb i forbindelse med oprettelsen af et nyt kontor. 2021 var præget af flere medarbejdere og øget omsætning. 2023 havde en stor udledning i forbindelse med transport, da hele virksomheden rejste 3 dage til Porto, for at besøge vores portugisiske søstervirksomhed.

Dobbelt-kompenserer for CO2-udledning

Vi har valgt at “dobbelt-kompensere” for vores CO2-udledning i 2020 – 2022. Det betyder, at vi gennem træplantning akkumulerer dobbelt så meget CO2, som vi udleder. Det fjerner jo ikke vores CO2 aftryk, men fjerner CO2 fra atmosfæren til alles gavn.

Årsagen til at kompensere for det dobbelte af vores udledning er, at vi ikke forventer, at vores CO2-regnskab indeholder alle de mindre udledninger i dagligdagen. Så for at være på den sikre side komepenserer vi for dobbelt så meget CO2 som vi har beregnet.

Kig selv med i vores klimaregnskab

Herunder kan du downloade vores klima-rapporter fra Climaider, som viser de forskellige dele af vores CO2-udledning sammenlignet med “industri-gennemsnittet”: