SAMARBEJDE I BYGGERIET

Jo tættere samarbejde, jo bedre byggeri

Samarbejde er en af hjørnestenene i BIM. Når man arbejder i én fil i ét program, bliver medarbejdernes arbejdsgange mere ensartede, ligesom det er lettere at bemande projekterne, når alle benytter samme program. Der er aldrig dele af projektet, som er lavet i Illustrator, Sketchup eller Rhino.

BIM har indbygget struktur

Dertil er der en indbygget struktur i BIM, hvor programmet arbejder ud fra en skabelonfil (kaldet en Template), og projektet opbygges fra et bibliotek af bygningsdele. Jo bedre struktur der er på projekterne, jo lettere er det at overtage eller bemande tegnestuens projekter, eller bare vende tilbage til et projekt, som har stået stille i måneder eller år.

BIM fremmer vidensdeling

Da BIM-projektet jo kan håndteres i én fil, betyder det at flere medarbejdere kan “logge ind” på samme tid og arbejde parallelt. Med jævne mellemrum kan man uploade sine ændringer til tegnestuens server og samtidig downloade kollegernes ændringer. Serveren holder styr på, at flere medarbejdere ikke ændrer samme bygningsdele. Den gør det også muligt at “chatte” sammen omkring projektet, så man med et klik kan hoppe til den bygningsdel eller tegning, hvor ens kollega ønsker man skal rette noget.

BIM og tværfagligt samarbejde

Men samarbejde er også at udveklse BIM på tværs af fagrådgivere eller mellem rådgivere, entreprenør og bygherre. Dette sker enten ved at sende filer mellem hinanden, at dele filer via et projektweb eller ved at samarbejde på samme BIM-server.

Deler man filer kan det enten være i originalformat, hvis flere parter benytter samme BIM-program eller via IFC på tværs af fagdiscipliner og softwareplatforme. Man kan åbne hinandens filer eller “linke” med-rådgiveres modeller ind i ens ejet projekt, som man kender det fra Xref af DWG-filer i AutoCAD.

Granskning af fællesmodeller

En tredje mulighed er, at man koordinerer fagrådgivernes BIM-filer (kaldet “fagmodeller”) i et særligt program, som f.eks. Solibri eller Navisworks. Hér gransker man fællesmodellen (som er samlet af de forskellige fagmodeller) og kommunikerer de ønskede fejl som skal rettes ud til de relevante parter. På denne måde behøver man ikke at “linke” hinandens modeller ind i ens projekt, hvilket kan være en tung proces på store, komplekse projekter, som f.eks. projektering af hospitaler.

Issue management

Kommunikation, administration og dokumentation af fejl – kaldet “issue management” – kan ske ved at udveksle fejlrapporter som BCF-filer, der kan importeres i diverse BIM-programmer. Man kan også benytte særlige programmer til formålet, hvor det mest brugte “issue management”-program i Danmark er BIMcollab, som har plugins til bl.a. Revit, ARCHICAD, Tekla, Solibri, Navisworks og mange flere programmer.

Uanset om samarbejdet er internt eller eksternt er udveksling og vidensdeling altid med til at løfte kvaliteten af byggeriet. Jo tidligere fagrådgiverne udveksler BIM og jo oftere de gør det, jo flere fejl rettes på et tidspunkt, hvor prisen for rettelsen er lav. Skal fejlen rettes med et betonbor på byggepladsen er prisen mangedoblet, for ikke at tale om, hvis fejlen først løses i en retsal efter aflevering af nøglerne til bygningen…!