DESIGNLCA

BIM-BASERET LCA-BEREGNING

LCA (Life Cycle Assessment) eller livscyklusvurderinger omfatter bygningernes klimabelastning. Fra 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med et loft på 12 kg CO2e per m2 om året for nybyggeri over 1.000 kvadratmeter. 

I dag er det både vanskeligt og ressourcekrævende for rådgiverne og andre af byggeriets parter at få overblik over CO2-belastningen af deres byggeprojekter i de tidlige designfaser. Det er i disse faser, hvor de overordnede designmæssige og kreative beslutninger med afgørende betydning for bygningens samlede klimapåvirkning træffes. 

Vi har udviklet en BIM-baseret LCA-beregner, DesignLCA, der både beregner CO2-udledningen for selve byggeriet og bygningens drift. DesignLCA gør det muligt for rådgiverne at få overblik over deres projekters klimapåvirkning, og hermed bliver det lettere at designe klimavenlige projekter og sikre sig, at projekterne overholder de kommende LCA-krav i bygningsreglementet.

DesignLCA 4.0 er integreret i den danske lokalisering som et plugin til Archicad 26 og 27, hvor hele LCA-beregningen færdiggøres direkte i Archicad. – Giv os endelig besked, hvis du har ønsker, eller hvis der er noget vi skal rette eller ændre …

DesignLCA vinder Digitaliseringsprisen til Buidling Awars 2023

LCA-workflow med DesignLCA

Se eller gense vores 75 minutters webinar fra september 2023, hvor LCA-workflowet i DesignLCA 4.0 præsenteres. Se hvordan man arbejer med CO2-værdier, døre, vinduer, energiberegning, solceller, opvarmet areal overfor referencearealet, oprettelse af nye materialer fra produktspecifikke EPD’er, dokumentation for ibrugtagelse og meget mere …

8 Tips til bedre LCA-beregninger

Vi har samlet en række små tips til hvordan du kommer godt i gang med LCA-beregning på dine projekter.

Læs vores artikel hér →

Det er ikke værdiskabende for at tegne i blinde …

I sit bachelorprojekt benytter Casper Ostersen DesignLCA til at undersøge, hvor meget klimaaftrykket kan nedbringes ved at gå fra en betonkonstruktion til en CLT-konstruktion.

Læs vores case study hér →

LCA-beregninger med DesignLCA

Se eller gense vores 90 minutters webinar fra februar 2023, hvor DesignLCA 2.0 lanceres. Lær om LCA-generelt, om de nye krav i bygningsreglementet, samt hvordan DesignLCA kan udføre den fulde beregning og dokumentation af LCA.


 I samarbejde med Lendager
DesignLCA er udviklet i samarbejde med Lendager og testes på en række af deres projekter, ligesom Lendager løbende kvalificerer metoden. Lendager har blandt andet anvendt data fra beregneren til deres vinderprojekt for transformationen af stormagasinet Karstadts parkeringshus i Berlin.

Læs pressemeddelelse om DesignLCA →


DesignLCA er det oplagte værktøj til LCA-beregning

  1. Beregner LCA direkte på BIM-projektet. Er det modelleret, er det med i beregningen.

  2. Medtager de samme faser som bygningsreglementet 2023 (A1-A3, B4, B6, C3 og C4), og beregner som det eneste program både CO2e fra bygningens driftsenergi og CO2e fra byggematerialerne. Man kan også inkludere energiproduktion fra solceller.

  3. De mest almindelige byggematerialer er forundindstillet med EPD-data og en række sammensatte bygningsdele, som f.eks. en CLT-væg, er opsat i start-filen (template). Forskellige vindues- og dør-typer og også forudindstillet, så man ikke behøver at finde EPD’er for at lave de første LCA-beregninger.

  4. U-værdier udregnes automatisk på klimaskærmen, og vejrdata downloades automatisk efter bygningens placering, så energiberegningen ikke kræver endeløse indtastninger.

  5. Bygningens opvarmede areal opmåles automatisk og det er muligt også at indtaste reference-arealet som beskrevet i bygningsreglementet.

  6. Resultatet opgives på samme måde som grænseværdien for bygninger over 1.000 m2, så du med det samme kan se, om du er over eller under 12 kg. CO2e pr. m2 pr. år.

  7. Fast inventar og installationer kan angives med en procentsats, så du kan anslå LCA fra første skitse. Klimabelastningen for installationer kan også indtastet pr. m2 med værdierne fra bygningsreglementet.

  8. Beregningen kan opdateres med få klik, hver gang projektet ændres.

  9. Plugin’et er helt gratis og fungerer til både Mac og Windows.

  10. IFC-modeller fra f.eks. Revit, Rhino eller Sketchup kan importeres for LCA-beregning med DesignLCA.

Download DesignLCA 4.0 helt gratis
DesignLCA 4.0 er en del af den danske lokalisering til Archicad 26 (Build 4019 og senere) og Archicad 27, som kan du kan downloade helt gratis. DesignLCA der består af en template-fil til Archicad 26, et plugin til Archicad 26 for både Mac og Windows og en manual som PDF-fil.


Arbejder du på internationale projekter eller vil du benytte DesignLCA på et eksisterende projekt, hvor du ikke kan benytte den danske lokaliserings template-fil, kan du i stedet benytte den internationale version af DesignLCA, som kun består af plugins og et Property Set. Det betyder, at du selv skal indtaste EPD-data på byggematerialerne.

Du finder den internationale version af DesignLCA her →