DESIGN-FRIHED I ARCHICAD

Hvorfor lade sig begrænse?

Arkitektur skabes i iterrationer. Man afprøver noget, tester et alternativ. To skridt frem og ét tilbage. Hvad hvis den var buet? Kunne den være højere, smallere eller måske i et andet materiale? Selv projektering handler om at afprøve forskellige designforslag, indtil den rigtige løsning vokser frem. En løsning ingen kendte på forhånd. Det er dét som gør arkitektur unik.

Skitsering eller projektering?

Nogle progammer er gode til én ting. Sketchup er god til de helt tidlige faser – især volumenstudier. Rhino er god til dobbeltkrumme overflader og med Grasshopper kan man modellere komplekse løsninger med mange gentagelser. Begge programmer er gode til traditionel 3D-modellering, men kombineres ofte med AutoCAD fot at kunne udarbejde 2D-tegninger.

Men der er ikke mange programmer, som griber designprocessen rigtigt an, som Archicad gør, hvor man kan starte med én løsning og lege sig frem til den rigtige løsning. – Både i 2D og 3D.


Alt i rette vinkler

Selvfølgelig er arkitekter glade for rette vinkler og flade tage, men det skal jo ikke være på grund af begrænsninger i designværktøjet.

Hvorfor kan en trappe ikke være krum? Hvad hvis tage kunne bue lidt hér?

I nogle programmer vil det være vildt bøvlet at modellere et krumt tag eller et krumt vindue. Og hvis man så vil ændre på det efterfølgende, skal man slette det første og starte forfra.

Sådan er det ikke med Archicad. Hér følger vinduet væggen om den er skår, buet eller begge dele. Vægge smelter automatisk sammen og med taget – uanset udformning og skæve vinkler.

Vil du gerne lave firkantede kasser med kvadratiske vinduer, så kan du selvfølgelig stadig gøre det. – Men så kunne du næsten ligeså godt benytte Revit ;-)


Svært bliver nemt

Man behøver ikke at have Rhino til at lave dobbeltkrumme overflader. En Splline kan blive til en væg og tegner man efter splines i væggens tværsnits-profil, bliver væggen dobbeltkrum.

Hvad så med vinduer og plantegning? – Bare roligt Archicad holder styr på det hele.


Detaljeringsgraden vokser

I takt med at man afprøver alternative løsninger, vokser projektets detaljeringsgrad. Man ved mere om hvor man vil hen, og volumenstudier eller grove 3D-modeller er ikke længere nok.

Voluminer bliver til massive vægge og dæk. Der kommer vinduer og døre i modellen. – Både for at gøre 3D-modellen mere realistisk, men også for at få 2D-tegningerne til at vise rum, adgangs og lysforhold.

På et tidspunkt bliver de massive vægge erstattet af opbygninger med flere materialer, men man kan stadig vælge at vise 2D-tegningerne med en sort udfyldning i alle vægge – måske endda udelade døre og vinduer på nogle skitser.


Parametri automatiserer

Nogle bygningsdele er svære at tegne og modellere. Trapper, værn, komplekse tagformer. Uden Archicad vil man helst kun tegne “den rigtige løsning” i første hug.

Archicad lader dig skitsere én løsning, ændre den, detaljere den, ændre den igen. Og så videre … Vil du ændre trinhøjden på en trappe, så kan du vælge i mellem 5 forskellige højder, som alle får dig op på næste etage. Ændrer du etagehøjden, ændres trinhøjden automatisk og ekstra trin indsættes, da Archicad kender matematikken bag trappens udformning: 1 x grund + 2 x stigning skal være mellem 600 og 650 mm. Er du ikke enig, kan du bare ændre det!


Intelligente objekter

Archicad kan kende forskel på en væg og et dæk. Det er ikke bare dumme klodser, men intelligente bygningsdele. Det er noget helt andet end Revits Families!

Flytter du et vindue fra en lige til en krum væg, følger vinduet automatisk. Ændrer du ét objekt, ændres kun den ene kopi og ikke alle de andre kopier af samme vindue. Vælger du en masse vinduer og ændrer dem, slår det i gennem på alle de valgte vinduer. – Og ændringen opdateres i alle tegninger, visualiseringer og vinduesskemaer.


Smukke tegninger

Den grafiske fremstilling er vigtig. Tegninger skal være let afkodelige, men også vise projektet fra dets bedste side.

Tegner man en snitpil i plan, oprettes snit-tegningen automatisk, også med traditionelle skraveringer for isolering og måske billed-tekstur på overfladerne.

De dele af projektet som er tæt på snit-fladen tegnes med en tykkere linje og kraftigere teksturer, end det der er længere væk. Så forstår man helt intuitivt tegningen bedre.

Er du ikke helt tilfreds med resultatet, giver Archicad dig et utal af muligheder for at ændre grafikken. – På alle tegninger på én gang eller hver tegning for sig selv.

Med Graphic Overrides kan man på nogle tegninger farve bygningsdele som skal nedbrydes røde, eller inventar blåt eller tilvalg gule. Så er diagrammer klar på sekunder.

Det grafiske udtryk i Archicad ligge midt mellem AutoCAD og Illustrator – med transparens, gradienter, billed-teksturer, etc. – så du slipper for at løfte dine CAD-tegninger igen og igen.


Verden opleves i perspektiv

Mens nogle programmer kræver man modellerer i 2D eller i axonometri, så ved Archicad at verden opleves i perspektiv.

Alle Archicads designværktøjer har fuld funktionalitet i perspektiv og man kan bruge Guide Lines for at forstå 3D-rummet bedre.

Når facaden skal komponeres foregår det i perspektiv eller måske direkte i opstalt. Træk i et vindue for at flytte det. Snap automatisk til andre vinduer eller bygningens hjørner.

Du behøver ingen tastatur-kommandoer. Hold mellemrumstasten nede for at låse retningen. Hold Option (Mac) eller Comman( Windows) ned for at trække en kopi. Det er præcis som i Photoshop og InDesign.


Noget nyt og noget gammelt

Vi skal i fremtiden fokuserer mere på renovering og spare ressourcer ved at bygge mindre nyt.

BIM har ry for at være for komplekst til renovering, men det er ikke rigtigt. Man kan nemt modellere selv helt uregelmæssige strukturer – måske fra en 3D-scannet punktsky.

Renoveringsværktøjet i Archicad holder styr på eksisterende og fremtidige tegninger, samt alle mængder.

Med EcoDesigner STAR kan du beregne tilbagebetalingstiden på energirenovering og med DesignLCA kan du sikre dig at klimaaftrykket holdes lavest muligt over hele bygningsens livscyklus.


Landskab – nemt og intuitivt

Med LAND4-plugin’et til Archicad, bliver terrænkotering i 2D og 3D til en leg. Detail-kortering integreres direkte i Archicads almindelige workflow.

Den danske Template til Archicad indeholder lagstruktur for landskab, typiske landskabs-materialer (med CO2-værdier til LCA-beregning) og typiske belægnings-opbygninger, som gør det nemt at projektere i 3D.

På baggrund af 3D-modellen, optegnes snit og detaljer, udtrækkes mængder, beregnes jordballance med “cut & fill”. Altsammen placeret efter lokalt nulpunkt eller landskoordinat.

Projekt-filer kan udveksles som PDF, DWG eller IFC for koordinering med resten af projekt-teamet.


Kompleksitet kræver hastighed

Jo større projektet bliver, jo højere kompleksitet og detaljeringsgrad, jo tungere bliver filerne og hastigheden falder.

Men Archicad er hurtigere end andre programmer til at jonglere 3D-modellen på selv store og komplekse modeller.

Her ses “New Aarch” – den nye arkitektskole i Aarhus – tegnet af ADEPT i Archicad. Det er en stor bygning med uhyre detaljeringsgrad og fotorealistiske overflader. – Den kan man sagtens arbejde med hurtigt i Archicad.

Vil du give andre adgang til tegningsmaterialer og 3D-modellen, så kan du benytte BIMx, som er en gratis del af Archicad. Det er gratis for dig som designer, men app’en er også gratis for dem du deler med og har du GRAPHISOFT Forward serviceaftale kan du gratis dele projektet i “skyen”. – Skal dem du deler med så have login og adgangskode? Rabatkode til App Store? Næh, de skal bare have tilsendt linket, så kan de kvit og frit downloade BIMx til Mac, Windows, Android eller iOS, og åben projektet direkte bagefter.

Vil du vide mere om Archicad

Kontakt os, hvis du vil vide mere om hvad Archicad kan gøre for din designproces