LCA for landskabsarkitekter

LYTT Architecture og GRAPHISOFT Center Danmark lancerer et værktøj til LCA-beregninger for landskabsarkitekter. Værktøjet giver landskabsarkitekter mulighed for at dokumentere klimaaftrykket af deres projekter og dermed vælge de mest klimavenlige løsninger.

Landskabsarkitekter adresserer en række af de store samfundsmæssige udfordringer såsom klima- og biodiversitetskriserne. Men ethvert landskabsprojekt har, som alle andre byggeprojekter,  en indbygget klimabelastning, og den grønne omstilling er afhængig af, at rådgiverne vælger mere klimavenlige løsninger, når det er muligt. Derfor lancerer LYTT Architecture og GRAPHISOFT Center Danmark et nyt værktøj til LCA-beregninger for landskabsarkitekter til gavn for hele branchen.

Automatisering af LCA-beregninger optimerer arbejdsprocesser

I løbet af de seneste år har LYTT Architecture lavet LCA-beregninger på udvalgte projekter for at blive klogere på, hvordan tegnestuens projekter kan justeres i en mindre klimabelastende retning. Disse beregninger har taget udgangspunkt i LYTTs eget materialebibliotek, og denne viden danner datagrundlaget for LCA-beregningerne i det nye værktøj. GRAPHISOFT Center har implementeret disse informationer i DesignLCA, en BIM-baseret LCA-beregner, som automatiserer arbejdet med LCA-beregninger.

Karen Marie Fisker Langkjer, partner og leder af LYTT bæredygtighed, forklarer:
”Selvom der endnu ikke er lovkrav om LCA-beregninger i landskabsprojekter, mener vi hos LYTT, at det er afgørende, at vi tager ansvar for den klimabelastning, der knytter sig til vores arbejde. Siden 2021 har vi derfor udviklet vores eget materialebibliotek som fundament for LCA-beregninger med målet om at integrere LCA i designprocessen. Denne erfaring har vi taget med ind i samarbejdet med GRAPHISOFT Center Denmark, hvor vi sammen har udviklet et specialiseret LCA-værktøj for landskabsarkitektur, der muliggør beregninger fra de tidligste skitser til det færdige projekt. Med kombinationen af BIM og LCA kan vi effektivisere og automatisere LCA-beregningerne, og dermed optimere landskabsarkitekternes arbejdsprocesser. Målet er at frigøre tid fra beregningerne, så vi i stedet kan fokusere på at omdanne denne nye indsigt til bedre og mindre klimabelastende løsninger.”

Landskabsdata integreres i prisvindende LCA-beregner

GRAPHISOFT Center Danmark har i samarbejde med Lendager udviklet DesignLCA, som er en prisvindende BIM-baseret LCA-beregner. I  samarbejde med LYTT Architecture er der implementeret landskabsdata i den gratis LCA-beregner, så 3D-modellering og BIM kan effektivisere og automatisere LCA-analyserne for landskabsprojekter.

Thomas Graabæk, arkitekt MAA og indehaver af GRAPHISOFT Center Danmark, uddyber:

"Det har været en spændende proces at integrere landskabsmaterialer i DesignLCA, og tilføje nye funktioner i softwaren, specielt tiltænkt landskabsarkitekternes udfordringer. Ikke mindst fordi der måles på vidt forskellige parametre i landskabsprojekter sammenlignet med byggeprojekter. Udover materialer har vi blandt andet oprettet typiske opbygninger, så brugerne med få klik kan modellere terrænprofiler i 3D og derefter helt automatisk anslå og dokumentere deres klimaaftryk i LCA-beregningen, men også tilføjet mulighed for at tilføje CO2-aftrykket fra blandt andet byrumsinventar," indleder Thomas Graabæk.

"Data, digitalisering og BIM hænger tæt sammen med den grønne omstilling, og heldigvis er mange landskabstegnestuer allerede i fuld gang med at implementere BIM. Jeg er glad for, at vi i samarbejde med LYTT Architecture kan understøtte landskabsarkitekternes imponerende indsats i forhold til at løse klimakrisen, og stolt af at kunne stille løsningen til rådighed helt gratis,"
forklarer Thomas Graabæk.

LCA for landskabsarkitekter lanceres på BIM World Copenhagen

DesignLCA er et gratis plugin til Archicad og er sammen med materiale-bibliotek, terrænopbygninger og LCA-data en del af den danske Template til Archicad. Ved hjælp af dataudveksling via IFC kan DesignLCA også anvendes, hvis projekterne er designet i Revit, Rhino, Sketchup eller et andet BIM-program.

Torsdag d. 19. september klokken 15.20 lancerer Karen Marie Fisker Langkjer, partner og leder af LYTT Bæredygtighed, og Frank Pedersen, landskabsarkitekt og projektleder hos LYTT Architecture, LCA for landskabsarkitekter under titlen ’Exploring LCA in Landscape Architecture’ på BIM World Copenhagen i K.B. Hallen.  

Projektfotos: Sundbyvester Plads af LYTT Architecture: Genbrug og genanvendelse har været nøgleord i projektet, og derfor er pladsen blevet et smukt patchwork af eksisterende belægninger og inventar, der bevares på sin plads eller genbruges andre steder på pladsen. Slidte bænke, tribuner og træbroer er blevet renoveret, og sidst men ikke mindst er der etableret en masse plantebede, der styrker oplevelsen af at være i et grønt åndehul. Klient: Københavns Kommune.

 

Forrige
Forrige

Er du vores nye studentermedarbejder?

Næste
Næste

Mini-webinar om DesignLCA 5.0