8 tips til bedre LCA-beregninger

Klimaberegninger er obligatorisk for al nybyggeri med en grænseværdi på 12 kg CO22 per m2 per år for projekter over 1.000m2. Derfor ser mange LCA-værktøjer dagens lys i disse tider. Nogle er BIM-baserede, andre kombinerer BIM med regneark-øvelser og atter andre er rene regneark, der indeholder en lang række byggemateriale-data.

DesignLCA giver rådgivere overblik over klimaaftrykket i de tidlige faser

GRAPHISOFT Center Danmarks bud på en LCA-beregner er DesignLCA, der udviklet i samarbejde med Lendager. Det er en 100% BIM-baseret LCA-beregner, som giver arkitekter overblik over klimaaftrykket af deres byggeprojekter i de indledende faser og giver mulighed for at træffe klimavenlige design- og funktionalitetsbeslutninger i de indledende faser, før designet låses. På den måde bliver LCA et aktivt design-værktøj.

Du kan læse mere om DesignLCA her →



8 tips til en samlet LCA-beregning

Men hvordan laver du lettest muligt en helhedsorienteret LCA-beregning? Her er 8 opmærksomhedspunkter til din inspiration.

1: Beregn direkte på BIM-projektets 3D-model

For at undgå manuel indtastning og for nemt at kunne opdatere LCA-beregningen, bør beregningen ske direkte på BIM-projektet. Det gør det især nemt at få overblik over LCA-beregningen i skitsefasen, hvor de vigtigste beslutninger træffes

2: Se resultatet direkte i BIM-programmet

Skal du eksportere/importere filer eller beregne LCA i et andet program, opdaterer du formentlig din LCA-beregning sjældnere. For at få et godt workflow for optimering af materialer og energiforbrug, bør du kunne se resultatet af LCA-beregningen direkte i BIM-programmet

3. Medregn klimaaftrykket fra materialer

Den ene halvdel af LCA-beregningen er for byggematerialernes indlejrede CO2e-aftryk. Dette bør derfor altid medregnes for enten generiske materialer eller produktspecifikke EPD’er. Sørg for at medregne alle de LCA-faser, som er påkrævet i den kommende version af bygningsreglementet.

4. Medregn klimaaftrykket fra energiforbruget i driften

Den anden halvdel af LCA-beregningen er for energiforbruget til bygningens drift. Det omfatter f.eks. opvarmning, køling, ventilation og belysning. LCA-beregningen bør derfor altid være baseret på en beregning af bygningens årlige energiforbrug, som medtager bygningens rotation, vinduernes størrelse/placering, tagets hældning/ retning, etc.

Husk også at modregne energi fra solceller. I de tidlige faser kan man evt. medregne 25 kWh/kvm, som en tommelfinger-regel, da dette er den højeste effekt man må modregne i LCA-beregningen. Når man kommer længere i projekteringen, kan man vælge i stedet at definere de præcise størrelser, retning, vinkel og effekt på den type solceller, der skal monteres på bygningen, for at få den præcise energi beregnet.

Få gavn af Be18s lavere energiberegning. DesignLCA beregner energiforbruget, så det matcher det forventede faktirske forbrug. Når ingeniøren sent i projekteringsfasen udarbejdet en energiramme-beregning i Be18, vil dette resultat være ca. 2,5 gange lavere end det faktiske forbrug. Derfor kan det være fordelagtigt, at benytte dette resultat til din LCA-beregning, så hele LCA-beregningens resultat bliver lidt lavere.

5. Medregn klimaaftrykket fra trapper, vinduer og døre

Husk at medregne trapper, vinduer og døre helt fra de tidlige projekt-faser. Bemærk, at viduer og døre jo udskiftes som samlet komponent, så her skal levetiden sættes for hele vinduet eller døren (se næste tip).

I de senere faser bør også klima-aftrykket fra installationer medregnes – evt. bare som en fast kvm-værdi. Indtil da bør der sættes CO2e af til installationer – f.eks. som en procentdel af det samlede klima-aftryk

6. Medregn udskiftninger baseret på levetid

Sørg for, at materialernes levetid er medregnet i CO2e-aftrykket, ligesom døre og vinduers udskiftninger skal medregnes over en 50-årig periode.

7. Skitser med generiske materialer og opdater løbende

Under skitse-processen er det hurtigst at benytte generiske materialer, men i takt med projektets forløb erstattes disse på baggrund af produktspecifikke EPD’er, da de produktspecifikke EPD’er ofte har et lavere klimaaftryk end de generiske. EPD-værdierne indtastes for m3, m2 eller kg, samt materialets levetid

8. Opgør LCA-beregningen som i bygningsreglementet

Benyt fra starten samme regnemetode som bygningsreglementet: kg CO2e pr. m2 pr. år. For bygninger over 1.000 m2 er grænseværdien 12 kg. CO2e pr. m2 pr. år. Husk også at opgive ekstra beregning for fase D, som inkluderer effekten af genbrug.

Forrige
Forrige

Pointcloud på telefonen ...

Næste
Næste

Beregning af energi, CO2 og LCA