Archicad 24 nedbryder byggeriets siloer

GRAPHISOFT har netop lanceret den nye version af Archicad, BIMx og BIMcloud, som tilbyder en nye måde at nedbryde de traditionelle barrierer mellem fagdisciplinerne i byggebranchen. Dette sker ved at introducere et nyt workflow for samarbejdsplatformen BIMcloud, men også ved at indbygge nye funktioner i Archicad, som er målrettet konstruktions- og installationsingeniører.

Sidste år opdaterede GRAPHISOFT søjle- og bjælke-værktøjet i Archicad, så man let kan modellere søjler og bjælker med kompleks geometri. Der udover tilføjede de et nyt værktøj til at lave huller og nicher, herunder udsparinger på tværs af alle bygningsdele. Det kunne f.eks. være ved at importere installationsingeniørens fag-model som IFC-fil, hvor efter Archicad automatisk kan generere udsparinger, hvor rør og kanaler krydser arkitektens bygningsdele. 

BIM for konstruktionsingeniører

Archicad 24 har i mange år kunne vise bygningsdelenes komplette geometri eller kun den bærende del. Man har altså kunne “skrælle” vægge, dæk, søjler og bjælker ned til f.eks. beton-delen uden isolering og facadeplader. Det betyder, at man som arkitekt kan eksportere en konstruktionsmodel af den barende del af f.eks. en væg til ingeniøren, uden at man skal modellere arkitektens og ingeniørens dele af væggen som hver sit 3D-objekt. Som noget nyt indeholder Archicads bygningsdele ny også en analytisk model, hvor søjler og bjælker repræsenteres af en bærelinje og vægge og dæk af en bæreflade. Disse linjer og flader skal være sammenhængende, hvilket Archicad hjælper til med. Samtidig er det gjort let at se hvilke steder den analytiske model ikke hænger sammen, hvis en søjle f.eks. er modelleret til underkant nedhængt loft og ikke til betondækkets underkant.

Den analytiske model kan eksporteres til ingeniørens beregningsprogram – f.eks. FEMdesign – via det nye fil-format SAF. Dette gør Archicad til et oplagt program til at modellere konstruktionsmodeller op til et detaljeringsniveau svarende til LOD300-325, hvilket er rigeligt til klassifikation, tegningsproduktion, mængdeudtræk og kollisionskontrol. Vil man 3D-projektere i et højere detaljeringsniveau er Tekla et oplagt program til at fortsætte som konstruktionsingeniør, med IFC-udveksling mellem Archicad og Tekla.

BIM for installationsingeniører

Installationsingeniørerne har også fået nye muligheder med Archicad 24. MEP Modeler, som tidligere var et tilkøb til programmet, er nu integreret i Archicad, så man altid kan modellere ventilation, VVS og EL i Archicad. MEP Modeler er formentlig den nemmeste måde at modeller installationer i BIM op til et detaljeringsniveau svarende til LOD300-325, hvilket er rigeligt til klassifikation, tegningsproduktion, mængdeudtræk og kollisionskontrol. Det giver faktisk rigtig god mening at modellere en “grov” installationsmodel op til udbudsfasen, hvor man ikke benytter produktspecifikke objekter til installationsmodellen, før man har accepteret tilbud, som definerer hvilke produkter entreprenøren baserer sin løsning på. Vil man simulere og dimensionere automatisk er Archicad og MEP Modeler ikke den rigtige løsning. Hér skal man op i meget mere komplekse (og dyre) løsninger, som kombinationen af Revit og MagiCAD, som også vil kunne detailprojektere installationerne i detajleringsniveauer højere end LOD325. 

Som noget nyt kan man importere Revit-objekter, “Families”, direkte i Archicad. Det er hovedsagelig oplagt for produktspecifikke installations-objekter, hvis producenten kun leverer dem til Revit og MagiCAD.

For at gøre det nemt og overskueligt at arbejde i Archicad for flere forskellige fagrådgivere, kan man nu med forudindstillede “Work Environments” – brugerflader – til henholdsvis arkitekt, konstruktioner og installationer. På denne måde, kan man tænde og slukke for de værktøjer som er relevante for hver fagdisciplin. 

Kvalitetssikring i Archicad

For at koordinere arbejdet mellem fagdisciplinerne, kan Archicad også udføre kollisionskontrol mellem forskellige fag i samme model. Fejlene samles i rapporter – en slags “to do”-liste, hvor hver fejl er tildelt en af projektets medarbejdere. Fejlrapporten kan eksporteres og importeres BCF-filer, der er en åben standard for “issue management”, der gør det muligt at importere listen med fejl i bl.a. Tekla og Revit. 

Alle fag samarbejder i samme model

BIMcloud er Archicads samarbejdsplatform, som også har fået en række nye funktioner. Det er nu blevet muligt at uploade alle former for filer til BIMcloud, og placere dem i mapper med rettighedsstyring. Man behøver ikke at have Archicad for at up- eller downloade filer til eller fra BIMcloud, men man skal dog have adgang til en “flydende” licens. Det betyder, at medrådgivere, som ikke benytter Archicad, kan uploade og downloade IFC-filer direkte til BIMcloud, som derfra linkes ind i Archicad-projektet. Archicad kan nu også åben, importere og linke Revit-filer (RVT-filer), selv om det stadig anbefales at benytte IFC til udveksling af BIM-filer på tværs af software-platforme.

Selv workflowet for samarbejde med BIMcloud er også blevet styrket. Tankegangen bag handler om, at man ikke skal separere fagdisciplinerne i hver deres modeller, men alle skal arbejde sammen i samme model. For at kan kan sikre at dette ikke medfører menneskelige fejl, er der en række funktioner, der kan alarmere brugerne når der sker ændringer i projektet, som en given bruger har bedt om at blive alarmeret omkring. En bruger kan f.eks. Vælge at få en notifikation når vægge eller modulet ændres, men ikke hvis dæk eller inventar ændres. Dette gør det muligt at flere fagrådgivere kan dele de samme bygningsdele, frem for at splitte modellen, så hver rådgiver har de bygningsdele som han/hun har ansvaret for. 

Samtidig introduceres “Model Compare” som funktion, der kan vise hvad der er ændret mellem forskellige tidspunkter i processen, hvad der er ændret af en given bruger eller hvad man nu ønsker at få vist af ændringer. Igen er dette for at sikre, at man fanger evt. fejl, når mange brugere deler den samme model og de samme objekter. Altså grundlaget for, at man nu kan nedbryde siloerne mellem fagdisciplinerne. 

Alt dette gør Archicad til en utrolig fleksibel løsning på at skabe ét samlet BIM-projekt for alle fag-discipliner, som forstår den proces og de faser byggeriet er baseret på, hvor ansvarspådragelse er en vigtig faktor for rådgiverne. 

Parametriske objekter

Udover at styrke ingeniør-værktøjerne og samarbejdsplatformen, så har Archicad også fået nye funktioner for de almindelige brugere, som hovedsageligt er bygningsarkitekter, landskabsarkitekter og indretningsdesignere. Det mest spændende er et nyt visuelt programmerings-værktøj til at skabe parametriske BIM-objekter, kaldet PARAM-O. 

PARAM-O

Archicad leveres med et indbygget bibliotek af mere end 2.000 yderst avancerede parametriske objekter. Man har altid selv kunne modellere nye bygningsdele og inventar med f.eks. Morph-værktøjer og gemme som objekt, men uden parametri. Nu kan man lave sine egne parametriske objekter med en brugerflade der i høj grad minder om Grasshopper, hvilket vil gøre det langt lettere at skabe sine agne avancerede objekter. PARAM-O er i første omgang et plugin, der kun virker til Windows, men vil i løbet af året blive indbygget i Archicad til både Mac og Windows.

Til at starte med er der en begrænset funktionalitet – man kan f.eks. ikke lave parametriske 2D-ikoner til planvisning – men dette vil gradvist blive udbygget med fremtidige versioner af Archicad. 

Objekter optimeret til visualisering

En lang række af de indbyggede objekter i Archicads bibliotek er også blevet opdateret med mere tidssvarende versioner, især for inventar, som nu i højere grad egner sig til visualisering. Der er kommet en række nye objekter, som f.eks. puder og lagner, der kan placeres pænt og nydeligt, eller smides skødesløst i 3D-modellen. – Hvem ønsker ikke at rode lidt i sit fremtidige hus...?!

Alt det andet…

Er man til avanceret data-håndtering, så er ARCHICAD 24 versionen hvor Python og JSON er blevet modne. Det er altså programmerings-sprog, som gør det muligt at skræddersy udtræk af informationer, udover hvad Archicad selv kan tilbyde. 

Til Mac-brugerne er det nu muligt at få en arkitekt-farvet version af brugerfladen: Dark Mode. Det ser cool ud, og så skulle det gøre det lettere for øjnene at arbejde om natten. Det er jo lige noget for arkitekter, som har svært ved at begrænse arbejdet op til deadlines. – Tiden er den eneste begrænsning!

Der er også en række mindre funktioner som er opdateret i Archicad 24. Det er bl.a. måden man skærer Polylines med funktionen “intersect”, Archicad kan importere Microstation-fil er i DNG v8-versionen, og man kan nu eksportere lister i Excel-format, hvor informationer vælges i “drop-down”-menuer for hver celle. 

Ny version af BIMx

Vi skal ikke glemme BIMx – verdens bedste BIM-viewer – som har fået nye funktioner på iPhones og iPads. Der er nu ingen grænse for, hvor store modeller BIMx kan håndtere p.g.a. En helt ny 3D-motor, som ikke længere kræver at man beregner “Global Illlumination”, når man genererer BIMx-filen. Det er en masse tid sparet, og så slipper man for at BIMx crasher, hvis man har lavet en for stor og kompleks model. Måle-pinden er nu blevet en del af den gratis version, og funktionerne fra BIMx Pro er nu blevet til tilkøb i app’en. Det betyder, at der nu kun er én version af BIMx til iOS. 

På Android er alting som det plejer, men det forventes at der inden længe kommer tilsvarende opdatering til BIMx i Googles Play Store. 

På Mac og Windows er BIMx app’en lavet helt om, så man nu har funktioner som svarer til de mobile apps. Det vil især betyde, at man både kan se 2D-tegninger og 3D-model. – Endelig! 

Alt i alt er dette nok en af de største nyskabelse af Archicad i mange år. Det er ikke bare nye funktioner, men introduktionen af et helt nyt workflow mellem arkitekter og ingeniører. 

Download Archicad 24 og den danske lokalisering

De nye versioner af Archicad 24 er allerede til download via vores hjemmeside, hvor du også finder den danske lokalisering til Archicad 24 for både bygning og landskab. Vores danske lokalisering byder bl.a. på Molios lag-struktur, og klassifikation med CCS og BIM7AA. Der er en række danske overfladematerialer, skraveringer, objekter (bl.a. et murmåls-objekt), tegningshovede og så en skræddersyet tilretning af skabelon-filen (template). Den danske lokalisering til Archicad 24 kan også downloades fra vores hjemmeside... 

Forrige
Forrige

Arkitekter ønsker bedre software med bedre licensvilkår

Næste
Næste

Skræddersy Archicads brugerflade – and beware of the creatures of the night