BIM-baseret LCA-beregner

Life Cycle Assessment (LCA) er i dag kommet på dagsordenen, da kommende Bygningsreglement vil stille skarpe krav til alle nye bygninger allerede fra 2023. LCA er en helhedsvurdering af en bygnings samlede klimapåvirkning for både materialeforbrug, for opførelsen, for energiforbrug under driften, samt for bortskaffelse, hvor man kigger på bygningens første 50 års levetid. Læs herunder, hvordan du kan beregne bygningens LCA med vores nye værktøj.

Byggeri og den efterfølgende drift stod for ca. 30% af hele Danmarks CO2-belastning i 2020. Nu har vores politikere forpligtet sig til at nedbringe landets CO2-udledning med 70% inden 2030, så derfor står byggebranchen overfor at skulle ændre deres måde at bygge på.

20% af udledningen fra byggeri kommer fra energiforbruget i driftsperioden – altså den energi vi bruger på opvarmning, nedkøling, ventilation, kogeplader, Playstations, m.v. Da vi gennem de seneste år har optimeret bygningernes energiforbrug gennem bl.a. øget isoleringtykkelser og flere lag glas i vinduerne, har det – paradoksalt nok – medført, at vi i dag bruger ca. 50% mere byggemateriale sammenlignet med i 1990.

Energiforbruget er afgørende for bygningens samlede klimabelastning. SBI ved Aalborg Universitet har i 2020 lavet en rapport, hvor de gennemgik 60 byggeriers CO2-aftryk på både materialer og drift, hvor driften svingede mellem ca. 15 – 45% af det samlede aftryk. Det betyder, at det altså ikke giver mening bare at “sjusse” en procentdel for at bestemme driftens andel af bygningens samlede klimabelastning. Herunder ses et diagram fra SBI-rapporten, hvor bygningernes Co2-udledning er vist med mørk grøn for materialer og orange for energiforbruget i driftsperioden.

Indtil nu har branchen ikke været pålagt at dokumentere bygningens samlede CO2-udledning for både materialeforbrug og drift, men det bliver der lavet om på i 2023.

De vigtigste beslutninger for bygningens klimaaftryk ligger i de tidlige stadier hos arkitekten. Beregner man først sent bygningens klimapåvirkning, kan man komme til at stå i en situation, hvor det kan være næsten umuligt at gøre bygningen klima-venlig uden at skulle starte forfra med skitseprocessen. Det er altså vigtigt, at kunne anslå klimapåvirkningen i de tidlige designfaser, for at få de mest ressourcebesparende løsninger.

Men de værktøjer der er på markedet i dag er på markedet kræver enten masser af manuel indtastning (f.eks. i LCAbyg) eller besværlige programmering i Grasshopper. En del værktøjer kræver betaling, og mange værktøjer kræver, man laver nogle beregninger i et program og andre i et andet. Til sidst kræver de fleste af løsningerne et indgående kendskab til LCA og EPD’er. Det betyder, at arkitekterne ofte ikke selv kan beregne LCA, men skal have hjælp fra en ingeniør, hvilket er fordyrende og svært at tilknytte til de tidlige designfaser.

Indenrigs og Boligministeriet har i 2021 udgivet “National strategi for bæredygtigt byggeri”, som gennem ændringer i Bygningsreglementet kræver udført LCA-beregninger for ALLE nye byggerier fra 2023 og for bygninger med over 1.000 m2 vil der være en grænse værdi på 12 kg. CO2 pr. m2 pr. år. Denne grænseværdi sænkes løbende indtil 2029, som det kan aflæses i illustrationen herunder.

Når vi taler LCA-beregning er det ud fra det, som der vil blive stillet krav til i Bygningsreglementet i 2023. Vi henter nogle af oplysningerne direkte i Archicad og anslår resten i Excel. Herunder kan du se, hvad der sker hvor:

GRAPHISOFT Center Danmark i samarbejde med Lendager udviklet en LCA-beregner, som vi netop har frigivet til gratis download i en foreløbig betaversion. LCA-beregneren består af en template-fil til Archicad, en Excel-fil og en manual som PDF-fil. Du skal altså selv have softwaren til at åbne de tre filer på forhånd. Vi forventer at frigive den endelige version medio august 2022. LCA-beregneren understøtter OpenBIM, og kan med IFC-filer importere projekter fra f.eks. Revit, Rhino og Sketchup.

For lige at blive lidt teknisk så er vores LCA-beregner begrænset til at lave det man kalder for en “Early Stage”-beregning af CO2e for bygningens materialer og drift – også kaldet “Global Warming Potential”. Beregningerne er bl.a. baseret på data fra ÖKOBAUDAT og erfaringstal fra Lendager. De værdier der er i LCA-beregneren er for genrelle materialetyper (f.eks. teglsten og armeret beton), men man kan selv oprette nye med produktspecifikke data eller egne erfaringstal. Man kan selv anføre bygningsdelenes levetid i Excel-filen.

Resultatet for LCA-beregningen er anført som kg. CO2 pr. m2 pr. år, hvilket er den samme benævnelse som grænseværdien i Bygningsreglementet 2023, DGNB og Frivillig Bæredygtighedsklasse (sidstnævnte skifter navn til “Frivillig CO2-klasse”).

Jo tidligere i projektets faser man kan anslå LCA, jo lettere vil det være at sikre bæredygtigt design. Men da LCA-beregningens resultat i høj grad afhænger af bygningens materialevalg – både i forhold til hvor meget CO2 de udleder under produktionen, men også deres isoleringsgrad og evne til at lagre varme – skal BIM-projektet være skitseret med de relevante bygningsdele opdelt i materialer. Når det er sagt, så kræver det heller ikke meget mere. Man skal dog også have rum-objekter (Zones) i hvert rum, og disse skal tildeles en funktion, som f.eks. beboelse.

For at energiberegninger bliver korrekt, skal bygningens placering indtastes og de relvante vejrdata downloades, samt oplysninger om bygningens “bygningssystemer” – altså hvor energien til opvarmning, ventilation og køling kommer fra. Man kan også vælge at specificere om der er læ eller skygge fra 8 verdenshjørner, og man kan overskrive U-værdierne for alle bygningsdele. Og nu kan beregningen starte.

Man laver en “Energy Evaluation” og overfører to af resultaterne til Excel-arket. Dernæst skal man aflæse 3 værdier fra Archicads Schedules og indtaste dem i Excel. Efterfølgende kan man specificere bygningsdelenes levetid eller overskrive de anslående procentsatser for fast inventar, installationer og opførelsen. Nu leverer Exel-arket resultatet af LCA-beregningen, viser fordelingen af CO2 i et lagkagediagram, samt viser projektets placering i et søjlediagram, mellem alle de relevante grænseværdier i Bygningsreglementet og Fri Bæredygtighedsklasse. Ligger dit projekt under grænseværdien, så er alt godt. Hvis ikke, så må du ændre på designet og materialerne og – med bare få klik – opdatere LCA-beregningen.

Vi har afholdt et webinar om at dette, som du kan se i videoen herunder. Der var over 160 deltagere skrevet op til webinaret – både arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører, entreprenører og bygherrer. Og der var stor international interesse, med tilmeldte helt fra Japan. Kig med herunder:

Tag endelig fat i os, hvis du vil vide mere om BIM-baseret LCA-beregning eller hvis du har kommentarer til vores LCA-beregner. Den er jo kun i betaversion, så finder du fejl eller forbedrings-potentiale, hører vi gerne om det.

Download LCA-beregneren hér →

Held og lykke med at designe nye bæredygtige bygninger!

OPDATERING: DesignLCA version 1.0 er en del af den danske lokalisering til Archicad 26. Du kan downloade den gratis her

Forrige
Forrige

Terræn-opbygninger for landskab i BIM...

Næste
Næste

Guide til udarbejdelse af loftsplaner