Terræn-opbygninger for landskab i BIM...

BIM giver mening for design af landskab, bl.a. fordi man automatisk kan sammenholde 2D-tegninger og 3D-model, men også fordi mængder og visualisering er en oplagt gevinst ved at skitsere og projektere landskab i 3D.

Der er uendeligt mange 3D-programmer, som kan modellere terræn fra f.eks. 2D-tegninger, men kun ganske få som har et godt design-workflow for landskabsarkitekter. Her brillerer kombinationen af LAND4 og Archicad, da man kan kotetere terræn i plan og senere konvertere koteringen til en terræn-profil i 3D. Hele landskabet er dynamisk og koter har interne relationer og kan oprettes, ændres eller slettes i både 2D-tegninger og 3D-modellen. Bløde, smukke højdekurver genereres automatisk og opdateres løbende.

Med den seneste opdatering af LAND4 er der kommet en kæmpe nyhed. Nu kan man automatisk tildele sammensatte opbygninger til et terrænprofil, kaldet Land Surface i LAND4. Det gør det muligt at modellere landskabsprojekter langt hurtigere og mere detaljeret, hvilket automatisk giver mere detaljerede tegninger og mere præcise mængder for f.eks. asfalt, stabilgrus, m.v.

Se en video af processen herunder:

En rigtig smart ting ved måden disse opbygninger indstilles på er, at man benytter de samme sammensatte materialer, kaldet Composites, som man kender fra Archicads til brug for opbygninger for vægge, dæk, tage og Shells. Det gør det ikke bare nemt at oprette, ændre og administrere Composites, men der gør det også let at trække mængder fra dem. Udover de forud-definerede mængde-typer, man allerede kender fra Archicad, er der en række særlige typer af mængder, man kan trække fra et Land Surface. Det kan f.eks. være, man gerne både vil have arealet med den udstrækning det har i plan samt den reelle flades areal i 3D.

Land Surface med tykkelse, men kun ét materiale i hele tykkelsen.

Land Surface med opbygning af Composites.

Skema med automatisk mængdeudtræk fra LAND4 i Archicad.

Composites i Archicad består af en række Building Materials, som hver har sin egen tykkelse og rækkefølge. Man kan også styre, hvilken Pen man ønsker at tegne adskillelsen mellem to materialer med. Det gør det nemt at administrere en række forskellige opbygninger, så alle tegninger og mængder er korrekte.

Med den nye opdatering er LAND4 blevet et endnu bedre værktøj for udarbejdelsen af landskabsprojekter. LAND4 opdateres løbende med andre nye funktioner, der er lavet af landskabsarkitekter til landskabsarkitekter, med en særlig forståelse for fagets udfordringer, men også med en unik indsigt i hvilke gentagne arbejdsprocesser det giver mening at optimere. Samtidig kan projekterne lavet med LAND4 i Archicad udveksles med andre BIM-programmer som f.eks. Revit, Tekla, Solibri og BIMcollab Zoom via filformatet IFC – Det sikrer samarbejde og vidensdeling på større projekter, hvor alle parter ikke benytter samme software.

Læs mere om de nye muligheder med sammensatte-terrænopbygninger her →

Læs mere om LAND4 hér og download den seneste opdatering som tidsbegrænset demo eller som fuld version…

Forrige
Forrige

Beregning af energi, CO2 og LCA

Næste
Næste

BIM-baseret LCA-beregner