Konsistenskontrol og Kvalitetssikring...
Molio er i gang med en revision af publikationen “Konsistenskontrol (C402)”, som gerne skulle blive en dansk standard for konsistens og kollisionskontrol, der følger de præciserede forhold i ABR18 og YBL18 omkring kvalitetssikring. Til det formål har GRAPHISOFT Center Danmark bidraget med skærmbilleder fra Archicad, som har inspireret til dette blogindlæg.
Udover Molios arbejde har BIM7AA også begået en “Vejledning i Konsistens- & Kollisionskontrol”, som kan downloades gratis hér.
Det er i sagens natur vigtigt at foretage kvalitetssikring (herunder også kollisionskontrol) på tværs af fag-discipliner på byggeprojekter, hvilket med fordel kan gøres i en dedikeret software, som f.eks. Solibri Office eller BIMcollab Zoom, hvor hver fag-model importeres som IFC-fil, og fælles-modellen både granskes visuelt (manuelt) og via automatiserede, regel-baserede gennemgange. De fejl man altid vil finde, kommunikeres med fordel via BCF-filer eller “Issue Management”-systemer som BIMcollab, så alle parter lettest muligt kan oprette de fejl de har ansvaret for, og en ny gennemgang kan foregå. Det er den eneste mulighed for at få luget alle fejl ud af et byggeprojekt.
Men det er næsten endnu vigtigere, at hver fagrådgiver har procedurer for egenkontrol og kvalitetssikring af sit BIM-projekt, inden det udveksles med eksterne parter. Her kommer en mini guide til inspiration til, hvordan en række check kan foretages direkte i Archicad ved brug af både lister, tegninger og 3D-modellen.
Der er mange muligheder for at lave fejl under udarbejdelse af et BIM-projekt (selv om det selvfølgelig er langt mere sikkert, end at arbejde i en kombination af f.eks. AutoCAD og Sketchup). Den bedste kvalitetssikring er, minutiøst at gennemgå alle tegninger, 3D-modellen og alle mængdeudtræk. Nogle vil påstå, at hvis man langsomt flytter et vertikalt snit gennem bygningen – først i den ene retning og derefter vinkelret derpå – vil man finde de vigtigste fejl.
Konsistenskontrol
Men udover almindelig visuel granskning af projektmaterialet, er der en række små fif til at få hjælp af Archicad til at finde fejl i projektet. Først og fremmest kan man lave lister (Schedules), som vil vise fejl. Herunder kan man se en liste, som viser alle objekter placeret på Archicad-laget, som ikke kan slukkes og heller ikke indeholder information om hvilken type objekter, der er placeret på det (i modsætning til f.eks. laget “Trapper & Ramper”), så derfor bør der slet ikke være objekter placeret hér:
Vælger man et objekt på listen, vil man med ét enkelt klik kunne se og vælge objektet i plan eller 3D-visning. Hvis man så er smart nok til at tilføje en kolonne med lagets navn, kan man ændre til de rigtige lag direkte i listen:
Et andet eksempel på det samme kan være at lave en liste, der viser objekter med manglende klassifikation. Her kan det måske give mening, at vise hvilken etage objektet er placeret på og måske sammenregne antallet af fejl pr. element-type:
Igen er det så smart, at man kan påføre klassifikationskoden direkte i skemaet. I vores eksempel er det BIM7AA klassifikation, der mangler, og da man kan søge direkte i mellem de relevante klassifikationskoder for BIM7AA (eller for den sags skyld også CCS), er det let at påføre de rette koder ud fra den information der er i skemaet:
Men udover at vise elementer med manglende klassifikation i et skema, så kan dette også farvekodes i plan ved brug af “Graphic Overrides”:
…eller i 3D-modellen, hvor “Graphic Overrides” også fungerer. Man kan sågar gøre de dele af modellen som ikke har fejl transparent eller translucent , så man næsten får et røntgensyn gennem bygningen, hvor alle fejl tydeligt ses. Så bliver man en kort stund superhelten QualityMan.
Jo bedre man bliver til at gennemskue, hvilke fejl-typer man kan liste i Archicad, jo lettere bliver konsistenskontrollen. I næste eksempel vises inventar (Element Type is Object), som ikke står på gulvet, men svæver i luften (Home Offset is more than 0) med grøn farve i Graphic Overrides:
Er man ikke så grafisk anlagt, vil man også kunne lave en liste, der viser hvor meget hvert objekt svæver over gulvet:
Overlappende objekter
En ny funktion i Archicad 25 Update 2 (skal slås til under “Work Environment”, som “Experimental Features”) er muligheden for at finde overlappende objekter. De defineres ved at deres referencelinje overlapper helt eller delvist, men det er så smart, at man kan undlade objekter med overlappende referencelinjer, hvis deres 3D-geometri ikke overlapper. Det kan f.eks. være to dæk, hvor det ene “vokser” opad og det andet nedad eller en væg med referencelinjen i bunden og et fundament med referencelinjen i toppen.
Fejlene bliver vist i Archicads “Issue Organizer”, og kan efterfølgende eksporteres til en BCF-fil, hvis fejlrapporten skal deles med eksterne parter.
Kollisionskontrol
Archicad kan jo udføre kollisionskontrol, hvilket desværre ofte er den eneste form for kvalitetssikring, som får fokus blandt IKT-ledere og BIM-managere. I vores eksempel har vi importeret en IFC-fil med installationer (MEP-model), og med Archicad kollisionskontrol (Collision Detection) fundet de steder, hvor MEP-modellen kolliderer med de resterende bygningsdele. Det foregår super smart ved, at man definerer to grupper af objekter, der skal testes op mod hinanden, samt hvilken tolerance man kan acceptere:
Efterfølgende kan man automatisk få Archicad til at lave udsparinger, hvor der er kollisioner og sågar samle flere nærliggende kollisioner i én stor udsparing:
Archicad laver både cirkulære og rektangulære udsparinger, men de kan efterfølgende rettes til alle tænkelige former. Det hele virker naturligvis også, hvis installationerne er modelleret med Archicads MEP-modeler.
Overblik over linkede IFC-filer
Nogle gange er det rart, at danne sig et overblik over, hvilke dele af modellen, som består af f.eks. Hotlinkede IFC-filer eller bare Hotlinks med Archicad-filer. Dette gøres let med “Graphic Overrides”:
Der er et utal af andre måder at få Archicad til at hjælpe med til egenkontrol, konsistenskontrol, kollisionskontrol og generel kvalitetssikring. Nogle af de ovenstående eksempler kan også findes i vores demo-hus, som kan downloades hér.
God fornøjelse med jagten på det fejlfri projekt ;-)