Webinar om IFC-udveksling mellem Archicad og Revit

For nylig afholdt Dansk Standard, Molio og buildingSMART Danmark et fælles webinar om brugen af IFC i praksis. Webinaret varede halvanden time og bestod af 4 dele, som blev præsenteret af Alexander Molland fra Dansk standard, Simon Olafsson fra IKTech, samt Thomas Nymann Jensen og Thomas Graabæk fra GRAPHISOFT Center Danmark.

Den første del af webinaret var en kort præsentation af hvad IFC er, hvordan det virker og hvorfor det er så vigtigt et format. Her kom vi bl.a. ind på forskellen på IFC 2.x.3 og IFC4, samt hvad der ligger i de forskellige Model View Definitions, som f.eks. Coordination View 2.0. Dertil var der lidt gode råd om best practise for BIM-modellen og opsætning af eksporten.

Sådan udveksler du i IFC

Resten af webinaret var en “hands on”-præsentation, hvor man kan se udvekslingen af IFC mellem Archicad og Revit præsenteret som 3 forskellige scenarier:

  1. Eksport af IFC-fil fra det ene program, som åbnes i det andet program (og bagefter den anden vej), for at se om modellen er til at arbejde med. Her ser projektet helt fint ud efter eksport og import på tværs af begge programmer. Der er ingen underlige “kasser” i dør- og vindues-åbninger, og objekterne har alle relevante data påført.

  2. Link af IFC-filen fra Archicad ind i Revit og vise versa, når man på forhånd har aftalt et lokalt nulpunkt og begge parter har roteret projektet ens. Dette kunne være et typisk workflow mellem arkitekt og ingeniør. Også her ser alt ud til at virke helt uden problemer.

  3. Eksport af IFC-filen med både lokalt nulpunkt og landskoordinat, hvor projektet er roteret ud af nord og løftet til korrekt højdekote. Dette kunne være et typisk workflow mellem landskabsarkitekten og bygnings-arkitekt eller -ingeniør. For at kunne arbejde med to nulpunkter placeres et “Survey Point” i landskoordinat i både Revit og Archicad. Ved IFC-eksporten skal man definere, om man ønsker at eksportere med det ene eller andet nulpunkt. Ved link ind i Archicad kan man vælge, hvilket af de to nulpunkter man ønsker at benytte som indsættelsespunkt. I Revit indsættes IFC-filen altid i “Internal Origin”, som er hvor “Project Basepoint” er placeret ved opstart af Revit, og man skal have projektet nordvendt inden man linker. Derfor skal man altid eksportere IFC-filen med både det lokale nulpunkt og landskoordinat, for at kunne link’e den ind i Revit efterfølgende. I webinaret vises også, hvordan man automatisk placerer sit Survey Point efter landmålerens DWG-tegning, hvilket også er et helt almindeligt workflow, men noget som alligevel ofte giver anledning til fejl og spørgsmål.

Uanset hvilet scenarie der er tale om, fungerer IFC-udvekslingen som forventet. Der er altså ingen problemer i at benytte IFC til koordinering og kvalitetssikring mellem Archicad og Revit – heller ikke, hvis man benytter to forskellige nulpunkter eller har roteret modellerne forskelligt. Det er dog vigtigt, at der ligger klare aftaler for, hvordan modellerne er placeret, og hvor IFC-filernes nulpunkter skal placeres.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du udveksler IFC mellem Archicad og Revit, kan du se hele webinaret nedenunder:

Hvis du vil have hjælp til at opsætte Archicad og eksportere/importere IFC-filer, så tag endelig fat i os. Hvis du eller dine samarbejdspartnere skal have hjælp til det samme med Revit, så tag fat i Simon Olafsson fra IKTech (+45 7112 0278), som tilbyder Revit-support med afregning pr. time.

Forrige
Forrige

Opdateret lokalisering med nyt BIM-objekt

Næste
Næste

Konsistenskontrol og Kvalitetssikring...