Opdateret lokalisering med nyt BIM-objekt
Få dage før julen for alvor rammer har vi opdateret den danske lokalisering til Archicad 25. Lokaliseringen findes til både bygnings- og landskabsarkitekter. Hører du ikke til i en af de to kategorier, så skal du vælge bygnings-lokaliseringen.
Der er en masse små rettelser i den nye lokalisering, men jeg vil holde mig til at fortælle om et nyt BIM-objekt af et træ, som vi har lavet på forespørgsel af 1:1 Landskab. Det er et træ, som vi selv synes er superflot i 3D, og som har en masse smukke 2D-ikoner, samt mulighed for at vise rodklumpens cylinder, hvilket er smart til bl.a. jordberegning og kollisionskontrol.
Træet er udarbejdet i samarbejde med ArchiRADAR i Italien, som er verdensmestre i GDL-objekter til Archicad.
En fed detalje ved træet er, at det roterer tilfældigt hver gang, man placerer et nyt træ, så hverken 2D-ikon eller 3D-geometri, ser så stive og ens ud. Dertil kan man indstille træet på et væld af forskellige måder, f.eks. kronens højde og bredde, stammens diameter og højde under kronen, pen til optegning af 2D-ikonet og hvilken baggrundsfarve man ønsker.
Og i forhold til farver kan man selv blande et utal af farver eller lade baggrundsfarven være transparent, så overlappende træer vises med alle lag under hinanden. – Og der er et væld af 2D-ikoner at vælge i mellem:
En anden smart feature er, at man kan styre en række visningsmuligheder via Archicads “Model View Options”, så træerne kan indstilles til at se ud på én måde i nogle Views og på en anden måde i andre.
Dette er særlig smart i forhold til indstillingen for “3D Resolution”, der afgør, hvor tungt træet er i 3D. Det kan være uhyre vigtigt i en model med tusindvis af træer, eller når man skal eksportere en IFC-fil til f.eks. Revit, som helst ikke skal være for tung.
Herover ses et træ med samme indstillinger, bortset fra “3D Resolution”, som er indstillet til henholdsvis 14, 10, 6 og 3. Det betyder, at man kan kan lave et view, hvor alle træerne vises med lav opløsning i 3D, og benytte denne visning til et “Publisher Set”, som automatisk genererer en IFC-fil med et klik.
Herunder ses andre indstillinger af træet, f.eks. med rodvolumen vist massiv eller som wireframe, samt muligheden for at ændre højden ved at hive i de små violette prikker.
Ligesom med alle andre objekter i Archicad, kan man naturligvis nemt tilføje de data-felter, som man har brug for, ligesom man kan opstille de mængdeudtræk, man ønsker.
Det betyder, at man nemt kan lave lister, der – som i eksemplet herunder – viser antallet af træer, deres klassifikation, type, navne (på dansk og latin), kvalitet, størrelse og så de 2D-ikoner, der adskiller dem, samt en opstalt af 3D-geometrien. Nederst i listen er det samlede antal træer vist.
Nu vil nogle tænke: “det er jo bare et træ”, men for dem som har brug for et træ, som er pænt nok i perspektiv med nok muligheder for at differentiere 2D-ikonerne til forskellige trætyper, og som kan vise rodklumpen, så er det noget, der virkelig gør en forskel. Hvis du er en af dem, håber vi, at du kan lide vores nye træ. Uanset hvad, så håber vi, at I alle får værdi af vores nye danske lokalisering til Archicad 25.
Den danske lokalisering kan downloades helt gratis fra vores download-side →
Opdatering
Vi har d. 6. januar 2022 opdateret den danske lokalisering til Archicad 25, med flere rettelser til det nye træ-objekt.