Masser af nyheder i Archicad 25 Update 2
For nogle år siden introducerede GRAPHISOFT en ny proces for deres udviklere, som betyder, at der nu kommer nye “features” to gange årligt. I starten af november 2021 kommer Archicad 25 Update 2, som tilfører en lang række ret vigtige features.
Uden mere snik-snak, kaster vi os direkte ud i nogle af de mest interessante nyheder:
Zoner på snit
Archicad-brugerne har efterspurgt mulighed for at kunne se rum-objekter på snit og kunne sætte rumstempel på. Det kan nu lade sig gøre, og det klassiske rumstempel bliver nu også suppleret af muligheden for at benytte Label Tool til at beskrive zonen med egenskaber og mængder.
Når du benytter Lable Tool fremfor det traditionelle rumstempel, virker det både i plan, snit og opstalt, og flere nye parametre, som f.eks. “3D Length”, “Height”, “Volume”, “Top Elevation” og “Component Area”, kan vises. Det gør det lettere at styre informationerne på rum, og at skabe et ensartet for både plan og snit.
Når zoner er synlige i snit, kan du nu også ændre den vertikale afgrænsning, og trække zonens top eller bund til den ønskede højde.
Nogle af disse ændringer kan virkelig ændre måden du dokumenterer dit projekt på, så som standard er de nye zone-funktioner slået fra, men de kan let slås til igen i “Legacy Options” under Work Environment. .
Graphic Overrides
I Archicad 25 fik vi mulighed for at vælge farver i Graphic Overrides uden at referere til en pen i pen-settet. Med Update 2 bliver det også muligt at indstille gennemsigtighed i Graphic Overrides via en slider, så du slipper for at lave transparent materiale.
Graphic Overrides kan nu også slukke for kontur-linjer på 3D-objekter i perspektiv, axonometri, snit og opstalt, hvilket giver rigtig flotte grafiske resultater, hvis det f.eks. kombineres med Archicad 25’s mulighed for at vise texture-maps i snit og opstalt.
Excel-import på Hotlinked Modules
Når du importerer data til BIM-projektet via Excel-filer, har du indtil nu skulle gøre dette igen og igen for hvert Hotlinked Module. Med nu kan du også applikere importerede Excel-data til Hotlinked Modules via hovedprojektet. Denne funktion skal også slås til manuelt under “Legacy Options”.
Kvalitetssikring
Tidligere har du med det lille plugin “Duplicate Objects” kunne checke, om to helt ens objekter er placeret præcis samme sted. Med Update 2 kan du også checke, om elementers Reference Lines er placeret ens eller bare overlapper. Du kan sågar lade funktionen se bort fra overlappende referencelinjer, hvis elementerne ikke kolliderer i 3D. Det kunne f.eks. være en væg, der går opad og et fundament, som går nedad, men hvor referencelinjerne ligger samme sted eller overlapper.
De fejl, der opdages med denne funktion ses i ”Issue Organizer” og kan rettes via “Issue Manager”. Denne funktion skal også slås til manuelt via “Legacy Options”.
Redigering af laster
For konstruktions-ingeniørerne er det blevet lettere at placere laster, søge efter laster, og nu kan du også se ændrede laster med “Model Compare”. Laster kan nu også vises i snit og opstalt.
Redshift Render Engine
Nu kommer den helt store nyhed! I Archicad laver du fotorealistiske visualiseringer med Maxons CineWare, der er visualiseringsmotoren fra Cinema 4D, som skaber illustrationer i ufattelig høj kvalitet, men som også kræver du venter minutter til timer på hver illustration. Med Archicad 25 Update 2 introduceres en helt ny visualiserings-motor fra Maxon, kaldet Redshift. Redshift benytter ikke computerens hovedprocessor (CPU), men i stedet grafikprocessor (GPU), som jo er optimeret til netop at generere visualiseringer hurtigst muligt. Det er denne teknologi, man benytter til 3D-spil, hvor der skal genereres mange billeder hvert sekund. Redshift-motoren i Archicad kalder GRAPHISOFT for en “Technology Preview”, så der kan være småfejl og et optimeringspotentiale i den nye funktionalitet.
Overgangen til Redshift medfører, at visualiseringer tager væsentlig kortere tid at generere. Hvor meget tid du sparer afhænger af visualiseringen, men der kan være en visualisering, der før tog 5 minutter, nu tager 1 minut. Kvaliteten varierer lidt, så nogle gange kan man næsten ikke se forskel, mens andre gange er forskellen markant. Dertil er der også lidt varians i forhold til, hvilke indstillinger du har valgt.
En af fordelene ved at “rendere” i BIM-programmet er, at du kan placere visualiseringerne direkte på de relevante Layouts i Archicad, så de automatisk opdaterer, når projektet ændres. Det er en kæmpe fordel i forhold til at eksportere modellen til et andet program, og skulle gemme visualiseringerne som JPEGs, før du igen og igen placerer dem på Layouts. Med Redshift kan du på f.eks. 10 visualiseringer, spare 45 minutter (hver gang), hvis det kun tager 1 minut pr. stk. frem for 5 at opdatere visualiseringerne. Forestil dig, hvor meget det betyder op til en aflevering eller ved afslutningen af en konkurrence!
Redshift-visualisering virker på både Mac og Windows og med både Intel, AMD og Apples processorer. Generelt er det dog en fordel med et kraftigt grafikkort, ligesom der er en række krav til hardware, som kan ses her: https://www.redshift3d.com/product/system-requirements.
Som noget helt nyt, er Redshift en funktion i Archicad, som kræver du har en aktiv software-serviceaftale (som snart kommer til at hedde GRAPHISOFT Forward), for at funktionen virker i Archicad. Men i denne første “Technology Preview” er det dog slået til for alle.
IFC-udveksling
Da Archicad introducerede det nye Opening Tool i Archicad 23, blev det muligt også at eksportere udsparings-objektet til IFC, som mange konstruktionsingeniører bruger til at generere hullerne i deres bygningsdele. Mens f.eks. Solibri og BIMcollab Zoom sagtens kunne filtrere disse objekter fra som standardvisning, har det været et problem ved import i Revit, hvor der lå en kasse i hver dør og vindue. Ved import i Archicad kunne man slå disse fra ved at slukke for laget de lå på, men i Revit skulle de slukkes én for én. Det har gjort mange Revit-brugere irriterede. – Men nu kan relationen til din konstruktionsingeniør genetableres.
Med Update 2 vises dør- og vindues-åbninger i Walls, Slabs, Roofs og Shells ikke længere alle sammen som “IFC Opening”, men kun udsparinger lavet med Archicads Opening Tool vil blive til “IFC Openings”. De resterende huller vil bare være en del af elementets geometri.
Som endnu en ny funktion kan IFC-filer og RVT-filer (Revit-filer) nu placeres med nulpunkt i Archicads Survey Point, hvilket især er praktisk for landskabsarkitekter eller andre, som arbejder med landskoordinat.
Dertil bliver det også muligt at udelukkende eksportere Archicads nulpunkt ved IFC-eksport, ligesom det stadig er muligt at enten eksportere både Archicads nulpunkt og Survey Point eller alene Survey Point, som det har været i tidligere versioner.
Og når vi nu er ved Survey Point, så bliver det nu muligt at låse sit Surevey Point, så der ikke er nogen, der ved en fejl kommer til at flytte det. Denne funktion skal manuelt tilføjes “drop down”-menuen for Survey Point.
Hastighed
Som altid er der nye hastighedsforbedringer. Denne gang, er det blevet hurtigere at rendere græs med Cineware. Dette sker med den nye “Segments” parameter, hvor man kan begrænse antallet af polygoner i græsset. Antallet af segmenter afgør, hvor mange “hak” hvert græsstrå buer i, så sætter man f.eks. antallet af Segments til 1, bliver hvert græsstrå helt lige.
Bug fixes
Diverse fejlrettelser er også en del af Update 2, bl.a. er en fejl blevet rettet, hvor målekæder som måler til et Hotspot på et GDL-objekt, kunne flytte sig, hvis GDL-objektet var slukket i nogle Views. Det skulle virke korrekt nu…
Bagudkompabilitet
Med alle disse nye ændringer kræver det nu, at hvis projektet er blevet gemt med Archicad 25 Update 2, så kan det kun åbnes i denne version (og ikke tidligere versioner af Archicad 25). Skulle man alligevel have behovet for at åbne i en tidligere version af Archicad 25 er eneste “workaround” at gemme projektet til Archicad 24 og åbne denne fil i Archicad 25.
Det er jo helt vildt, at vi allerede få måneder efter lanceringen af Archicad 25 nu får endnu flere nye funktioner – som en tidlig julegave!
Skynd dig at downloade opdateringen, som er helt gratis, hvis du i forvejen har Archicad 25. Der er masser af tid at spare, med alle de nyheder, og måske også nye muligheder for dine BIM-projekter.