Ny IKT guide viser vej til bedre digitalt samarbejde og mere effektivt byggeri

Molt Wengel har i samarbejde med buildingSMART Danmark udgivet en ny IKT-guide. Formålet er, at give bygherrer og byggeriets øvrige parter en kort og enkel indføring i hvad der bør overvejes, når der stilles krav til det digitale samarbejde i byggeriet.  

‘Bygherrens anvendelse af IKT og openBIM’ er skrevet i et lettilgængeligt sprog. Den indeholder en lang række håndgribelige råd til, hvordan bygherrer og andre får formuleret de mest værdiskabende IKT-aftaler til glæde for alle involverede parter.

Derudover indeholder guiden en case fra Københavns Universitet, der deler ud af deres erfaringer med digitalisering og anvendelse af openBIM på deres ejendomsportefølje.

Guiden er skrevet af Sofie Grubb Turley, Peter Qvist Lessel og Melanie Palsgaard Andersen (Molt Wengel Advokatpartnerselskab) Peter Bo Olsen (buildingSMART Danmark / Molio) og Thomas Graabæk (Formfaktor/GRAPHISOFT Center Danmark).

Du kan downloade IKT-guiden fra buildingSMART Danmarks hjemmeside →

Tre ting vi lærte om IKT-guiden

IKT-guiden blev lanceret ved et velbesøgt arrangement hos Molt Wengel, hvor mange af deltagerne udtrykte deres begejstring over, at der endelig er publiceret en hands on IKT-guide.

Efter en kort intro fra Peter Bo Olsen gennemgik Sofie Grubb Turley guidens opbygning og satte derefter fokus på tre centrale råd.

Første råd er ‘Forstå de krav, du stiller’ og handler om, at det er vigtigt, at bygherrerne sætter sig ind i IKT og forstår de krav de stiller til deres rådgivere.

Sofie Grubb Turleys andet råd er ‘Tilpas dem til det konkrete projekt’, hvor hun advarede mod, at bygherrerne anvender standardiserede IKT-aftale ud fra one size fits all tankegang.

Tredje take away er ’Tjek om du får det, du har bestilt’, hvilket Sofie Grubb Turley fremhævede som et afgørende punkt. I den sande openBIM og buildingSMART-ånd konkretiserede hun atter IFC: Får du som bygherrer den IFC-model, du har bestilt, stillet krav i IKT-aftalen og i øvrigt betaler rådgiveren for at levere.

Den danske byggerbrance har fået en unik IKT-guide

Thomas Graabæk er medforfatter på IKT-guiden og mener at den danske byggebranche med guiden har fået en unik udgivelse.

Bygherrens anvendelse af IKT og openBIM er unik fordi den er skrevet af et erfarent advokatfirma og buildingSMART Danmark med bygherrer som den primære målgruppe. Guiden tager afsæt i openBIM og fælles standarder, og hvordan disse øger værdiskabelsen under design- og opførelsesfaserne og ikke mindst under den efterfølgende drift. Hvis byg- eller driftsherrerne ikke sikrer sig de rigtige driftsdata tidligt i projektet, er det efterfølgende umuligt at anvende digitaliseringen til effektivisere driften. Det glæder det mig, at der nu foreligger en IKT-guide, der trin for trin gennemgår, hvordan bygherrer og andre ved hjælp af BIM kan effektivisere byggebranchen, fortæller Thomas Graabæk.

Vi afslutter med Sofie Grubb Turleys afsluttende opfordring fra lanceringsarrangementet: Læs, brug og del guiden.

Vi kunne ikke være mere enige …

Forrige
Forrige

Fra Revit til DesignLCA ...

Næste
Næste

SolarLab BIM-objekt til Archicad ...