SolarLab BIM-objekt til Archicad ...

SolarLab laver facadesystemer med indbyggede solceller som en færdig klimaskærm. Det betyder, at du kan beklæde hele bygninger med solpaneler, der producerer strøm, når solen skinner, men også når det er overskyet. Og facaden kan tåle at stå ude om natten!

Solpanelerne er blandt andet benyttet på Copenhagen International School i Københavns Nordhavn, som er tegnet af CF Møller. Her er der solpaneler på alle facader, og især solenergien fra nord, øst og vestvendte facader er i høj kurs, da der i forvejen er meget solenergi på markedet, når solen lyser direkte på de mange sydvendte solpaneler over hele landet.

Copenhagen International School i Københavns Nordhavn. Maksimal samlet effekt: 720 kW.

SolarLab har sammen med GRAPHISOFT Center Danmark og ArchiRADAR udviklet et yderst avanceret BIM-objekt til Archicad, som gør det muligt at både designe og modellere facader med SolarLabs solcelle-løsninger. Vi har lagt objektet ind i den danske lokalisering til Archicad 26 v17, som du kan downloade hér, hvilket betyder, at du slet ikke behøver at gøre andet, end at starte et nyt projekt med den danske template.

Ja, det er en ret kompliceret brugerflade, da den skal gøre det muligt at vælge frit mellem næsten uendelige kombinationer af panelstørrelser, panel-vinkler, relief-effekter, farver. Derudover kan du placere solceller i facadepaneler, så du kan lave mængdeudtræk på antallet af paneler, solceller og sågar den maksimale installerede effekt af cellerne. Det vil sige, at du ikke beregner den maksimale el-produktion, da BIM-objektet ikke kan tage højde for panelernes vinkel i forhold til solen eller til objektets placering i forhold til verdenshjørnerne. BIM-objektet tager dog højde for forskellen i solcellernes effekt afhængigt af, hvilken farve facadepanelet har …

Som udgangspunkt kan objektet placere facadepaneler ét af gangen, i et “grid” i horisontal forbandt eller i vertikal forbandt. Du kan styre, hvor nulpunktet for placeringen skal være, ligesom du kan låse størrelsen af hvert panel eller antallet af paneler pr. objekt i både højde og længderetningen.

Noget af det komplekse er også de fysiske begrænsninger af hvilke kombinationer af f.eks. panellængde og bredde, der kan produceres, leveres og monteres. Det samme gælder muligheden for at placere dør- og vindueshuller som passer med bygningens design – det kræver nogle klik.

BIM-objektet placeres ikke som en del af væggen, men som et selvstændigt objekt, der derfor er nemt at tilføre til energi-renoveringsprojekter. – Vi har tilmed lagt en funktion ind i objektet, hvor den kan gøre plads til efter isolering uden på den eksisterende facade :-)

For at få et grundigt overblik over objektets muligheder, har vi lavet en manual, hvor du kan læse, hvordan du benytter alle de forskellige funktioner. Du kan læse manualen til SolarLabs BIM-objekt hér →

Alternativt kan du lige bruge 23 minutter på at se vores YouTube-video, hvor vi guider dig gennem de vigtigste funktioner i BIM-objektet til Archicad. Du kan se videoen lige hér:

Det skal lige nævnes, at objekterne også er oplagte til visualisering i Archicad, som denne lynhurtige test viser:

SolarLabs BIM-objekt til Archicad er som sagt en del af den danske lokalisering til Archicad, men kan også downloades fra SolarLabs hjemmeside, hvor der også findes BIM-objekter til Revit og 3D-objekter til Rhino og Sketchup. Du finder det altsammen i bunden af denne side →

Så nu er det op til dig, at gøre kloden lidt grønnere – en bygning af gangen …!

Forrige
Forrige

Ny IKT guide viser vej til bedre digitalt samarbejde og mere effektivt byggeri

Næste
Næste

Energiberegning på Complex Profiles ...