Nyhederne i ARCHICAD 28, BIMcloud og BIMx

Det er sommer og som tidligere år, betyder det ny version af Archicad. Det er andet år, med GRAPHISOFTs nye årshjul, hvor den nye version af Archicad lanceres i juni og frigives som “Technology Preview” i juli, så alle kan teste de nye funktioner og melde tilbage om evt. fejl. Den endelige version af Archicad frigives i slutningen af september eller starten af oktober – i 2024 bliver det d. 2. oktober.

Denne måde at frigive Archicad på gør det muligt for de nysgerrige at kaste sig over den nye version tidligt, selv om det medfører en lille risiko, mens de mere rolige kan vente til eventuelle “børnesygdomme” er eliminerede, så man i stedet kan fokusere på at arbejde.

Har du lyst til at komme i gang med det samme, kan du downloade Archicad 28 Technology Preview her >>

Men hvad er det så vi kan glæde os til i år?

INTERFACE

Det første man lægger mærke til, når man åbner Archicad 28 er den nye hjemmeskærm, som er blevet ryddet op og samtidig har fået mange flere funktioner. Både i venstre kolonne og i toppen er der genveje til dine seneste dokumenter, mulighed for at starte et nyt projekt eller at logge på et Teamwork-projekt i BIMcloud.

 
 

Men der er også links til download af en række projekt-eksempler, at kigge i GRAPHISOFT Learn eller at læse om nyhederne i Archicad 28. Der er links til GRAPHISOFT Community og support, ligesom du kan logge ind med dit GRAPHISOFT ID. Samtidig kan du få overblik over licens-information.

Når du starter et projekt, indlæser Archicad projektets biblioteker, og som noget nyt er hele biblioteks-strukturen blevet moderniseret i Archicad 28. Det betyder, at der i stedet for store tunge biblioteks-filer (.lcf) er en mappe-struktur, hvor du kan se de forskellige samlinger af indhold i biblioteket. Fordelen ved dette er, at løbende opdateringer til biblioteket kan ske i små automatiske downloads, og samtidig vil du kunne hente f.eks. en mappe med tyske vinduer fra andre landes lokaliseringer, hvis behovet opstår.

Under Work Environment kan du styre, hvilke dele af både software og bibliotek Archicad skal opdatere automatisk. Når en ny version er blevet downloaded i baggrunden, bliver du spurgt inden den installeres. Du kan fortsætte med at arbejde, mens opdateringen installeres og så bare genstarte Archicad for at aktivere den nye version. – Så er der lige sparet en kop kaffe dér!

Nå, nu må projektet være åbnet, og du opdager straks, at der er sket nogle ændringer i Archicads brugerflade. GRAPHISOFT fører statistik med hvilke knapper brugerne benytter, og på det grundlag har de slået nogle af de gamle knapper sammen i Standard Toolbar. Det er Guides, Grids og Group, som er blevet til hver deres menu-knap, der folder ud for at vise alle de underliggende funktioner. Guides-knappen indeholder alt om Guides (Doh!), Snap og Distance Guides, samt en ny knap til at skifte mellem Snap Guides og Snap Points. Grids-knappen indeholder alt for Grids og Editing Plane, og Group-knappen indeholder alle grupperings-kommandoer. Derudover er genvejene til Tracker Controls, Issue Manager/Organizer, Change Manager og Design Checker fjernet, så du i stedet skal benytte programmets menuer i toppen af skærmen.

 
 

Der er også kommet en helt ny Toolbar: Drag Element. Den giver dig nem adgang til kommandoer for at flytte, rotere, spejle og multiplicere elementer i dit projekt.

Tastatur-genveje har også fået en overhaling. Her er det mest kontroversielle, at genvejen til at rotere elementer ikke længere er Command/Control + E, men i nu også Command/Control + R. GRAPHISOFT er konfliktsky nok til ikke at turde fjerne den gamle genvej. De resterende ændringer er (her beskrevet på engelsk til Windows. På Mac skal CTRL erstattes af Cmd):

  • F: Flip (change from P used in previous versions)

  • P: Next pet palette item ; Shift + P: previous pet palette item

  • Arrow keys: Move selected element (Nudge)

  • Shift + Arrow Keys: Larger Nudge

  • Alt + Arrow keys: Scroll

  • Ctrl + Left/Right: Next/Previous Layout

  • Ctrl + R: Rotate

  • Ctrl+ E: Rotate (No change)

  • Ctrl + Shift + R= Rotate a copy

  • Ctrl + Shift + E= Rotate a copy

  • Ctrl + Alt + Shift + R = Rebuild and Regenerate

 
 

En kæmpe nyhed er de helt nye interaktive værktøjs-tips. De fungerer ved, at du lige dvæler over et af Archicads værktøjer, og så pop’er der en boble med et værktøjs-tip frem. Der er både lidt tekst til læsehestene og et helt kort videoklip til alle os andre. Klikker du på “Show me how”, bliver boblen til en palette – ofte med flere trin af tekst og videoer. Det er en glimrende måde at lære mere om Archicad på, og hvem har ikke brug for det?

KEYNOTES

Nu kan det ikke vente længere: Der er naturligvis kommet en stor nyhed i Archicad i år. En gave til os alle, men måske særligt til konvertitter, der er skiftet fra Revit til Archicad. Noget de tidligere Revit-brugere har savnet er Keynotes. Hov, vent. Er det ikke bare det som hedder Labels i Archicad? Tjo, men ikke helt.

Keynotes fungerer som en særlig Auto-tekst i Archicads Labels, og gør Labels til et fuldt dokumentations-system, der bygger på en intern database.

Det hele styres gennem en dedikeret palette med en hierarkisk opbygget mappe-struktur. Fra paletten kan du placere Keynotes via favoritter. Du kan placere én Label med Keynote auto-tekst til flere elementer på tegningen, og derudover har Labels fået nye rammer så du lettere genkender dem på tegningerne.

 
 

En længe ønsket funktion er at kunne sætte en signatur-forklaring eller bygningsdel-oversigt på tegningen, som referer til Labels. Det kan man nu – selv tak!

Og en sidste ting er, at du nu kan eksportere en liste over Keynotes til Excel eller XML og så redigere den udenfor Archicad for til sidst at indlæse indholdet og dermed opdatere dine Keynotes. Det er et genialt workflow, hvis tegnestuen har en ekspert udi beskrivelser og opdatering af bygningsdels-journalen, men som ikke er BIM-ekspert. Så kan vedkommende klare det hele i Excel og derefter løbende overføre arbejdet direkte til BIM-projektet.

Desuden er der kommet en masse nye muligheder for at vælge rammer til Labels. De nye rammer er cirkel, rektangel pille-form og rektangel med afrundede hjørner. Rammerne kan sættes til samme størrelse på tværs af mange Labels, så de fremstår ens, i stedet for at rammen altid tilpasses mængen af tekst.

TAGÅBNINGER

Okay, det lyder ikke så sexet, men der er altså mange, som har ventet på bedre at kunne vise tagåbninger på plan-tegninger.

 
 

Med den nye funktion kan du lave udskæringer i alle typer af tage, skåret med 3D-geometrien fra f.eks. skorstene eller elevatorskakte. Med den nye funktion er det blevet meget lettere at få skrå vægge eller andre tage til at passe sammen med udskæringen. På plantegningerne vil åbningen være vist baseret på 3D-modellen uanset hvilken højde dit Cut Plane er sat til. Dette styres via en ny pop-up menu under åbningen sindstillinger.

MEP MODELLER ER DØD. LÆNGE LEVE MEP DESIGNER

I Archicad har du i mange år kunne modellere installations-føringer som ventilationskanaler, vandrør og kabel-bakker og -stiger. Med Archicad 28 bliver MEP Modeller omdøbt til MEP Designer, da der tilføres så mange nye funktioner, at det faktisk er et helt nyt værktøj. Det er ikke længere et modellerings-værktøj, men et design-workflow, som gøre et muligt for både arkitekter, men i høj grad også installations-ingeniører, at designe, koordinere og samarbejde på installations-projekter.

Den store og vigtige nyhed er, at man nu kan basere et byggesystem – f.eks. en ventilations-system – på specifikke dimensioner, så du sikrer, at det du modellerer/tegner også kan bygges i virkeligheden. Funktionen Route Specifications gør det nemt at vælge mellem segmenter i udvalgte dimensioner. Dimensionerne kan aflæses som ydre diameter, indre diameter og beskrivelse. Specifikationerne kan også gælde for bøjninger og T-tilslutninger.

Den nye MEP System Browser gør det muligt at beregne (!) og omdefinere byggesystemer i de tidlige skitsefaser. Man kan f.eks. aflæse hvor stor luftgennemstrømning (“air volume flow” og “velocity"), et system tillader. Hvert system kan inddeles hierarkisk, så f.eks. hovedføringer fremstår for sig.

Er et system ikke sammenhængende viser “Open MEP Connections” fejlene, så de hurtigt kan rettes.

En ny Duct Size Optimizer gør det muligt at ændre dimensioner på et helt system baseret på specifikke grænseværdier (min./maks.) som dimensioner eller velocity.

Installationerne vises mere præcist på plan-tegninger med mange muligheder for at skræddersy den grafiske repræsentation af installationerne. Nogle gange er det lettest at modellere direkte på opstalt eller snit – det er nu muligt med den nye MEP Designer.

Dertil er der kommet en række nye MEP-objekter, som gør det lettere at få installations-projektet til at matche det som skal bygges helt præcist, som f.eks. flex-rør, beslag, stropper og meget mere. Og så er mængdeudtræk af installationer også udbygget.

AI VISUALIZER

Nogle vil kende AI Visualizer, som GRAPHISOFT introducerede for omkring et halvt år siden i beta version. Nu er AI Visualizer ikke bare blevet en del af Archicad 28, men den kræver ikke længere en stor og tung installation, men benytter i stedet “skyen”.

Det betyder, at det er blevet langt lettere at bruge kunstig intelligens til at skabe fotorealistiske visualiseringer i Archicad baseret på ens 3D-model.

Uanset hvad du har modelleret i Archicad, kan du bede AI Visualizer om at lave en fotorealisitisk eller kunstnerisk visualisering af det på kun få minutter. Resultatet afhænger af hvilke ord, du har skrevet i “prompt’en”. Det er et virkelig stærkt værktøj i de tidlige skitsefaser.

POINTCLOUDS

3D-scannede punktskyer har længe kunne importeres direkte i Archicad. Men store punktskyer med mange millioner punkter kan blive ret tunge og gøre Archicad meget langsom.

I takt med at 3D-scanning af bygninger er blevet mere almindeligt, og hardwaren til at scanne med er blevet hurtigere og med finere detaljering, er størrelsen på punktskyerne også blevet større. Derfor er GRAPHISOFT gået sammen med BIMm om at implementere en ny løsning for punktskyer i Archicad 28.

BIMmTool gør det lettere og hurtigere at importere store pointclouds i Archicad, bl.a. ved at du kan vælge at arbejde med et udsnit ud af en større pointcloud, og så du løbende kan justere densiteten af punkterne. Det vil sige, at du f.eks. kan vælge blot at vise 25% af punkterne, hvilket gør modellen 4 gange hurtigere. Når du så skal tegne efter punkterne kan du skrue op til f.eks. 50% af punkterne.

BIMmTool er ikke en del af Archicad 28 Technology Preview.

DISTANCE GUIDES

Hov, det var da en af nyhederne i Archicad 27 sidste år. Men siden den gang, har GRAPHISOFT arbejdet videre med Distance Guides og har gjort dem langt bedre, så de nu faktisk virker som de skal.

 
 

Nyhederne i år er, at Distance Guides nu kan vise afstanden mellem enhver kant eller punkt, herunder en række nye referencepunkter på døre og vinduer, f.eks. om det er bladets bredde eller karmens, du vil måle til.

Det smarte ved Distance Guides er jo, at du kan skrive den ønskede afstand direkte i guiden, hvorefter den flytter objekterne, så det passer. I Archicad 28 vil Distance Guides ændre/strække en kant af vægge eller søjler frem for at flytte hele objektet.

DESIGN OPTIONS

Ja, det er også en genganger fra sidste år. Design Options gør det muligt at have flere løsnings-forslag i samt projekt-fil, og styre dokumentation, mængdeudtræk, visualiseringer og sågar LCA-beregninger i DesignLCA efter de forskellige forslag.

Det fungerer fantastisk i Archicad 27 og i Archicad 28 er det blevet endnu bedre! Der er kommet endnu flere funktioner i paletten til Design Options, som nu giver mange af de samme muligheder, som der er i Design Options Manager. Her kan du oprette, ændre navne, slette og søge efter Design Optioins. En anden nyhed er, at du kan se hvilket Design Option et givent element har, bare ved at dvæle med musen over det til Element Info kommer frem.

I Teamwork kan du nu reservere retten til at ændre Design Options. Med Find & Select kan du nu lettere søge efter Design Options, og som en sidste nyhed kan du få fremhævet alle dele af modellen, som ikke har fået tildelt en Design Option.

PHYSICALLY BASED RENDERING

Bag det lidt underlige navn gemmer der sig en ny måde at se 3D-modellen i perspektiv eller Aksonometri, som er mere realistisk i forhold til lys og overflader. Om det ser fedt ud er lidt en smagssag.

Hvis man slår funktionen til under Experimental Features i Work Environments, vil man fra Archicad 28 se en himmel med solens placering vist med genskin som fra en kameralinse. Alle overflader får et mere realistisk lysniveau baseret på solens placering.

Ændrer du solens placering (f.eks. ved at indstille dato og tid), ændres lysets intensitet og farve. Placeres solen lavt på himlen, bliver farven mere gylden.

Slagskygger er nu kun skarpe tæt ved objektet, der kaster skyggen, mens de er mere diffuse længere væk fra objektet. Anvender du “Billboard”-objekter i modellen – f.eks. et træ eller en silhouette-person – baseres skyggen på udskæringen af det billede, der skal kaste skygge.

Tag og leg lidt med Physically Based Rendering – når du først har vænnet dig til det, går du ikke tilbage!

RHINO/GRASSHOPPER

Archicad arbejder rigtig godt sammen med 3D-programmet Rhino og dermed også den indbyggede visuelle programmeringsmaskine, Grasshopper. Archicad 28 kan gemme i Rhino 8 format (.3dm) og også importere/Hotlinke Rhino 8 filer.

Der udover er Grasshopper Connection til Archicad opdateret, så den nu bedre kan styre skrå søjler og bjælker i Archicad. Det handler bl.a. om skrå afskæring af ender, vertikale kurver, cirkulære bjælker, styring af reference-linjer og rotation af søjle-/bjælke-akser. Nu vil Grasshopper Connection også kunne opdele kurver (splines) i skrå søjler og bjælker alt efter deres hældning.

En anden nyhed er, at Grasshopper Connection kan placere, flytte og opdatere Hotlinked Modules.

Grasshopper Connection understøtter Rhino 7 og Rhino 8.

ÅBNE STANDARDER

For at kunne samarbejde på tværs af software-platforme, har buildingSMART udviklet en række internationale standarder som f.eks. IFC-formatet. I år har Archicad også fået understøttelse af det nye IDS-format.

IDS står for Information Delivery Specification og giver mulighed for at udveksle konkrete krav til hvilke data, man ønsker vil udveksle og hvordan Archicad 28 kan importere en IDS-fil og opsætte Archicad-projektets egenskaber (Properties), så du nemt kan udfylde de informationer på projektet som bygherre og samarbejdspartere ønsker.

GRAPHISOFT har også opdateret understøttelsen af BCF-formatet, som gør det nemt at udveksle fejlrapporter for f.eks. kollisionskontrol. Archicad 28 understøtter nu også BCF 3.0.

Senere på året vil GRAPHISOFT også opdatere deres Revit-plugin, som gør det lettere at udveksle IFC-filer mellem Archicad og Revit, så også Revit 2025 er understøttet.

PROJECT MIGRATION AUDIT TOOL

Når man har opdateret Archicad fra én version til en nyere, får man altid lyst til at flytte deres eksisterende projekter over på den nye version. Det er ikke helt risiko-frit, men sker normalr uden problemer.

Archicad 28 introducerer et screenings-værktøj, Project Migration Audit Tool, som kan checke om der vil være problemer med at flytte et projekt til en nyere version af Archicad.

Nu bliver gætværk erstattet med en data-baseret beslutningsproces. Archicad laver en farvekodet liste, som fortæller, hvad der vil ske med projektet efter det er flyttet, så du let kan planlægge processen.

ALT DET ANDET

Der er en masse små ændringer i Archicad 28. De kommer her i helt kort form:

  • Klassifikation og egenskaber styres bedre på tværs af Hotlinked Modules.

  • Man kan nu benytte pipetten og injektions-sprøjten til at kopiere tekst-formatering fra en Label til en anden.

  • Schedules er blevet hurtigere (Hurraaaa!)

  • Store projekter åbnes og lukkes hurtigere på Windows p.g.a. bedre “Multi-Threading” og “Memory Allocation”.

  • Det er blevet lettere at navigere i Model View Option.

  • Backup-filen (.bpn) har fået nyt ikon, så den let kan adskilles fra Solo-filer (.pln).

  • GRAPHISOFT har hjulpet One Click LCA med at lave et eksport plugin til Archicad, som gemmer projektets data til let import i One Click LCA. Bemærk, at One Click Lea er et betalingsprodukt, som ikke er inkluderet i din Archicad-licens.

DANSK LOKALISERING

GRAPHISOFT Center Danmark laver naturligvis en ny version af vores danske lokalisering til Archicad 28 med Template, bibliotek og meget andet.

Den nye version indeholder bl.a. Molios lag-struktur til bygninger og en tilrettet version til landskabsarkitekter, som tegnestuen SLA står bag. Der er også klassifikation med CCS/CCI og BIM7AA/BIM Type Code.

Vi har lagt flere BIM-objekter ind i lokaliseringen, som vi har udviklet i samarbejde med ArchiRADAR. Objekterne er fra danske producenter som SolarLab, Njord, LAMPAS og IBF.. Vi har også oprettet en række belægningstegl fra HARRIS, som har CO2-værdier til LCA-beregning.

Vores hjemmelavede LCA-beregner, DesignLCA, er også en del af den danske lokalisering, da den spiller tæt sammen med Archicads Template. Her har vi lagt de generiske Building Materials med CO2-værdier og levetider fra bygningsreglementet (BR18), lavet Layouts til dokumentation og indstillet EcoDesigner STAR til de danske krav.

For landskabsarkitekter har vi sammen med LYTT lavet en række Building Materials, som f.eks. stabilgrus og granit. Materialerne har alle sammen CO2-værdier og levetider, som er skønnet sammen med LYTT. Der er også lavet Composites med typiske opbygninger til landskabsprojekter.

Du kan downloade den danske lokalisering til Archicad 28, som allerede nu er parat i Beta-version, på vores hjemmeside >>

BIMCLOUD

Det er ikke helt de store nyheder, der har fundet vej til BIMcloud i år. Næste version vil fra efteråret 2024 blive markant hurtigere – specielt, når flere brugere åbner samme model i Teamwork på samme tid.

I løbet af 2024 vil BIMcloud blive certificeret til sikkerheds-standarden ISO 27001, der er den vigtigste internationale standard for datasikkerhed.

BIMX

Den seneste version af BIMx har gjort det nemt at sammenligne forskellige 3D-views i BIMx. Du kan gemme lige så mange forskellige views af 3D-modellen, som du har lyst til, og så er det blevet nemt og hurtigt at skifte mellem disse views i BIMx. Du kan f.eks. gemme forskellige Design Options, Renovation Filters, Structure Display eller bare forskellige lag-kombinationer.

Du kan også nemt skjule 3D-objekter i modellen, så du f.eks. kan kigge op under et nedhængt loft eller ind i en skakt.

Sidste nyhed er, at du ikke længere er tvunget til at have orange-snitflade i 3D-modellen, men helt selv kan vælge en farve. Vi arkitekter kan gøre kort proces og bare sætte den til sort.

Alt i alt er det i år en kæmpe opgradering til Archicad, som byder på noget for de fleste.

Næste
Næste

Nemetschek på BIM World