Sammenligning af priser på BIM-software...
Det kan være svært at sammenligne forskellige BIM-programmer, for ikke at nævne alle de software-pakker, der samler flere programmer i ét samlet tilbud. En række tegnestuer står overfor valget, om de skal investere i enten Autodeks Revit eller GRAPHISOFT Archicad, som virksomhedens BIM-platform, og derfor kan det give mening at sammenligne prisen på de to.
Man kan diskutere, om man kan sammenligne værdien af Archicad og Revit direkte, men begge er BIM-programmer, som henvender sig til arkitekter og ingeniører, som gør det muligt at designe arkitektur, konstruktioner og installationer, udarbejde fuld tegnings-dokumentation, som kan udtrække styklister og mængder, som kan udveksle BIM-projekter i IFC-format og som har indbyggede værktøjer til simulering og visualisering. Hver for sig kan man supplere dem med plugins og andre programmer, eller som rådgiver klare alle sine 2D- og 3D-relaterede opgaver i ét program. Vender man spørgsmålet om, tror jeg ikke, at der er andre BIM-programmer, som er lettere at sammenligne, end Revit og Archicad.
Jeg har taget udgangspunkt i priserne uden moms, der er tilgængelige på nettet dags dato (27. januar 2021) på henholdsvis NTI’s webshop for prisen på Revit og denne side, hvor priserne på Archicad fremgår. Begge dele er danske forhandlere, som tilbyder dansk service og support.
Hvad koster Revit?
Revit er kun tilgængeligt som leje. Prisen for en licens til Revit er kr. 21.800 for et år, men betaler man for 3 år med det samme, får man lidt mindre end 10% rabat, så prisen lander på kr. 58.900. Lejeprisen er inkl. support og opgraderinger.
Opdatering: Prisen for 1 års leje af Revit (single user) er pr. 1. august 2021 steget til kr. 22.900 (eks. moms) i følge NTI’s danske webshop, svarende til ca. 4,5% i forhold til året før. Dansk Statistiks nettoprisindeks viser 1,3% stigning fra juni 2020 til juni 2021, hvilket svarer til mindre end 1/3 af prisstigningen på Revit.
Vil man dele sine Revit-projeter i Autodesks samarbejds-platform i skyen, hedder den BIM 360 Design og koster kr. 8.500 for et år eller kr. 23.000 for 3 år, svarende til en rabat på lidt under 10%.
De ovenstående priser er for det, som Autodesk kalder “named licenses”, hvor man tildeler licensen til en navngiven persons Autodesk-login. Hvilken person som skal have adgang til licensen kan virksomhedens administrator ændre efter behov.
Den samlede pris for Revit og BIM 360 Design i 3 år bliver altså kr. 81.900.
Hvad koster Archicad?
Archicad kan enten købes eller lejes, men regner man på hele 3 år, kan det ikke betale sig andet end at købe. Den første licens til Archicad koster kr. 46.900, inkl. de første 12 mdr. support og opgraderinger. Vil man forlænge serviceaftalen med to ekstra års support og opgraderinger koster det kr. 16.000 oven i. Den samlede pris for 3 år bliver altså kr. 62.900.
Vil man dele sine Archicad-projekter i GRAPHISOFTs samarbejds-platform i skyen, hedder den BIMcloud SaaS (Software as a Service) og koster kr. 4.100 pr. år eller kr. 12.300 for 3 år. For tiden er der rabat, så man kan få et år BIMcloud SaaS for kr. 2.700, men det giver ikke mening at regne med i dette eksempel.
Archicad-licenserne er flydende, så programmet finder selv en ledig licens under opstarten og frigiver den, når programmet lukkes. Har man medarbejdere, som ikke tegner hele tiden hver dag, vil flere medarbejdere kunne dele en mindre pulje af licenser.
Den samlede pris for Archicad og BIMcloud SaaS i 3 år bliver altså kr. 75.200.
Efter 3. år…
Forestiller man sig, at man efter de 3 år gerne vil have ét år til, koster det efter dagens priser kr. 30.300 for Revit og BIM 360 Design eller kr. 12.100 for Archicad og BIMcloud SaaS.
Forestiller man sig, at man efterfølgende afmelder sine abonnementer og holder op med at betale, kan man fortsat benytte Archicad (dog uden support og opgraderinger), men hverken BIMcloud SaaS, Revit eller BIM 360 Design.
Eje eller leje?
Man siger at leje er mere fleksibelt end at eje, men går man efter rabatten på Revit og BIM360 Design, så er man låst i 3 år og kigger derfor så langt ud i fremtiden, at det bedre kan betale sig at eje. Vil man nøjes med Archicad i kun 1 eller 2 år, kan man vælge at leje programmet til kr. 2.900 pr. mdr., kr. 6.900 pr. halvår eller kr. 20.400 pr. år. – Det er super fleksibelt, men også langt dyrere i længden.
Prisen betyder ikke alt
Det er jo ikke kun prisen som adskiller Revit og Archicad, og man kan derudover argumentere for, at prisen ikke skal være afgørende for, hvilken platform man vælger. Der findes også andre BIM-programmer, som koster både mere og mindre end Revit og Archicad, og de kan måske give den bedste værdi for dine projekter og medarbejdere. Modsat giver det ingen mening, at se helt bort fra prisen, da pengene sparet ville kunne bruges på andre poster i virksomhedens budget. – Måske kigger Taylor Swift forbi, når vi igen må holde julefrokost…!