Stejl læringskurve fører til udviklingen af DesignLCA

Sidsel Maria Vincents Jansen er studentermedarbejder hos GRAPHISOFT Center Danmark og har været en nøgleperson i udviklingen af DesignLCA. Vi har talt med Sidsel om, hvordan en stor grad af frihed fører til en stejl læringskurve, hvordan arbejdet med bæredygtighed smitter af på de private vaner og hendes samarbejde med Lendager i forbindelse med udviklingen af vores BIM-baserede LCA-beregner.    

Sidsel Maria Vincents Jansen læser bygningsdesign på DTU og har arbejdet som studenter­med­arbejder hos GRAPHISOFT Center Danmark siden oktober 2021 – inklusiv et halvt års praktik i første halvår af 2022. Sidsel fik jobbet gennem sin veninde og studiekammerat, Amalie Sterlie, der startede samtidig med Sidsel, men efterfølgende har fået studiejob hos entreprenørvirksomheden Hoffman.

En af drivkræfterne bag udviklingen af DesignLCA
Da Sidsel startede, var planen blandt andet, at hun skulle hjælpe med at udbrede kendskabet til Archicad, BIMcloud og BIMx på byggebranchens uddannelsesinstitutioner. Men da flere af vores kunder efterspurgte værktøjer til LCA-beregning, og Sidsel havde erfaring med LCA-beregning fra studiet, var det oplagt at skifte fokus. Det viste sig nemlig, at der ikke eksisterede en BIM-baseret LCA-beregner, der både tager højde for byggematerialernes klimaaftryk og CO2-udledningen fra bygningsdriften. Samtidig opdagede vores to studiemedarbejdere, at Archicad havde indbyggede funktioner, som gav mulighed for at beregne LCA direkte på BIM-projektet, hvilket ikke er muligt på samme måde i andre programmer. Det blev startskuddet til udviklingen af DesignLCA.    

I løbet af det sidste års tid har Sidsel brugt hovedparten af sin tid på udviklingen af DesignLCA, som GRAPHISOFT Center Danmark har udviklet i samarbejde med Lendager. Hendes primære rolle har været at udarbejde rammen og stå for det tekniske arbejde med DesignLCA, hvilket har gjort det muligt at anvende Archicad til at lave LCA-beregninger – helt uden brug af andre programmer. Derudover har hun været med til at teste DesignLCA på en række projekter i samarbejde med Lendager.  

“DesignLCA er vores bud på en måde at koble LCA og BIM. DesignLCA er et gratis integreret værktøj med et nemt workflow, der ikke afbryder rådgivernes arbejdsprocesser. Vi har også inkluderet generiske EPD-data, så man i første omgang slipper for selv at skulle finde relevante EPDer. DesignLCA gør det muligt for ALLE at udføre LCA-beregninger på deres BIM-projekt, uden at de behøver at have en større viden om LCA-beregninger.”

–  Sidsel Maria Vincents Jansen

Samarbejdet med Lendager har været afgørende for udviklingen af DesignLCA

DesignLCA er udviklet i samarbejde med Lendager, der har leveret projekter, kommet med brugbare input og kvalitetssikret udviklingsarbejdet.

”Lendager er jo en gigant i den danske byggebranche, når det kommer til bæredygtighed. Derfor har samarbejdet med Lendager for mit vedkommende været forbundet med en del ærefrygt,” fortæller Sidsel, ”Jeg tør godt sige, at vi uden Lendagers hjælp ikke var kommet frem til, hvor vi er nu med DesignLCA. De har hjulpet os med at kortlægge behovet hos arkitekterne og leveret informationer om, hvordan bæredygtighed generelt beregnes i byggebranchen. Jørn Kiesslinger og Anna Mohr fra Lendager har givet os adgang til en række af deres projekter, der er under udvikling, som vi har kunnet teste vores software på. Det har været uvurderligt og giver en følelse af relevans. Den villighed Lendager har haft til at hjælpe og være en del af udviklingen af DesignLCA, er jo det, der skal til for, at vi alle kommer i den rigtige retning hurtigt. Samarbejde er nøglen til fremgang.”


BIM og LCA er et kæmpe potentiale for den grønne omstilling

Klimakrisen er en af de helt centrale udfordringer vi står overfor. Da byggeriet står for hen imod 30% af vores samlede CO2-udledning er byggebranchen et oplagt sted at sætte ind, når vi skal indfri politikernes klimamål. Her spiller BIM og LCA en afgørende rolle for udviklingen af en mere klimavenlig byggebranche.   

“Jeg synes generelt, at BIM er guld værd, når det kommer til bygningsprojektering. Benyttes det rigtigt, er der meget tid og dermed penge at spare. Derudover danner BIM grundlag for en integreret designproces mellem arkitekt, ingeniør og entreprenør, hvilket jeg er stor fortaler for. Den måde vi skal beregne LCA på i dag er jo – som meget andet vi regner på i byggeriet – en mængde data, der er koblet til de produkter vi bruger. Dvs. det er så nemt at lagre den data i vores BIM-værktøjer, og på den måde kan vi løbende undersøge, hvordan vores design påvirker den endelige LCA-beregning. Når beregningsprocessen automatiseres i et BIM-værktøj giver det anledning til en mere fejlfri beregning i sidste ende, da du ikke skal kunne overskue et kilometer langt excel-ark og undgår for megen menneskelig involvering.”

 –  Sidsel Maria Vincents Jansen

Sidsel fremhæver, at åbenhed er afgørende for at BIM understøtter den grønne omstilling. ”Man kan godt blive lidt blind for at ALLE ikke synes, at de nye klimakrav og BIM er noget af det vigtigste lige nu. Alle har jo travlt med projekter og sermåske de nye krav som en hindring for at nå i mål på samme måde, som de plejer. Omstilling kræver tid og villighed, såhvis man bare sætter hælene i jorden og protesterer mod forandring, kommer vi ingen vegne. Jeg er ikke i tvivl om, at mange synes LCA-beregninger, på den måde de udføres på nu, er trættende og ulogiske. Derfor gør nye metoder det forhåbentligt nemt og måske endda sjovt at udføre LCA-beregninger direkte i BIM-projektet.”

De nye LCA-krav kan være med til at sætte turbo på den grønne omstilling i byggeriet. Men der er nogle udfordringer, der skal løses for, at vi kommer i mål, mener Sidsel. ”Jeg er langt fra ekspert på området og lærer mere hele tiden. Derfor kommer der også hele tiden flere udfordringer på banen. Hvis man fokuserer på det niveau af LCA-beregning, der lige er blevet krav i byggebranchen, ser vi på en forsimplet udgave af det ISO-standardiserede LCA-beregnings framework,” forklarer hun. ”Jeg blev overrasket, da jeg på mit seneste store LCA-kursus på DTU med 200 tilmeldte hørte, at der er blevet undervist i LCA helt siden 90’erne. Det er altså ikke en gammel disciplin, men der er stadig en stor mangel på data, hvilket nok er den største udfordring. Manglen på data skaber udfordringer for f.eks. de tegnestuer der bygger med genbrugsmaterialer, da der simpelthen ikke er en ordentlig standardiseret måde at behandle dem på som følge af mangel på data. Jeg håber, at de nye krav sætter skub i producenterne, så vi kan få et bedre datagrundlag. Det vil også gøre det muligt at inkludere klimaaftrykket fra udførelsen, og i højere omfang medregne aftrykket fra bygningens inventar, hårde hvidevarer og installationer.”  

Studie- og arbejdsmæssigt fokus på bæredygtighed smitter af på privatlivet

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at bæredygtighed skulle spille så stor en rolle i Sidsel studie-, arbejds- og privatliv. ”Da jeg startede på mit studie, var jeg sikker på, at jeg ikke ville i fokuserer så meget på bæredygtighed. Men jeg er blevet klogere. Det er sjovt, hvordan tilfældigheder kan ændre hele ens retning i livet og karrieren,” indleder Sidsel. ”Da jeg begyndte hos GRAPHISOFT Center Danmark, var det overhovedet ikke tale om LCA. Jeg troede derfor, at jeg udelukkende skulle beskæftige mig med BIM og uddannelsesinstitutionerne. Jeg er blevet overrasket over, hvor spændende det er at arbejde med LCA – og ikke mindst hvordan jeg kan overføre min viden fra studiet til mit arbejde og omvendt. Måske er det også fordi, jeg har fundet ud af, hvor stor en rolle klimakrisen spiller for klodens fremtid, og hvor meget potentiale der ligger i at udvikle byggebranchen i en mere bæredygtig retning. På den måde er det megaspændende at være en del af en udvikling, der i den grad præger denne omstillingstid for byggeriet.”

Sidsel fortæller, hvordan et øget fokus på bæredygtighed på arbejdet og studiet også har ændret hendes private vaner. ”Jeg har aldrig været fanatisk omkring klimaet, men det har bestemt ændret sig. Før i tiden fløj jeg meget, når jeg for eksempel skulle besøge min familie i Jylland, nu tager jeg som udgangspunkt toget. Ligesom jeg er begyndt at være meget bedre til at affaldssortere, både på arbejdet – hvor vi blandt andet samler kaffegrums som Damn Good Coffee laver om til øl og sæbe – men også derhjemme. Generelt tænker jeg meget mere over mit private klimaaftryk.”   

Stort ansvar medfører stejl læringskurve

Sidsel glæder sig over, at hun fra starten er tildelt stort ansvar i sit studenterjob. Hun blev hurtigt den LCA-kyndige hos GRAPHISOFT Center Danmark og har blandet andet opsat materialebibliotek, udviklet en algoritme til at beregne CO2e-aftrykket fra vinduer og døre, ligesom hun har skrevet manualerne til DesignLCA på dansk og engelsk. DesignLCA bliver allerede brugt i en lang række lande på tværs af verden – både her i Norden, men også i resten af Europa, Australien og USA – så resultatet af Sidsels arbejde kommer langt omkring.  

“Det er megafedt at få lov til at lave noget så omfattende, men det har i perioder også været lidt skræmmende,” fortæller Sidsel med et smil, men understreger straks efter, ”Det er dejligt at få tildelt så meget ansvar.”

Når Sidsel taler med sine medstuderende om deres studiejob, bliver hun bekræftet i, at GRAPHISOFT Center Danmark er en anderledes arbejdsplads. ”Det er et mit første studiejob, hvor jeg har fået et stort ansvar. Når jeg fortæller mine studiekammerater om mit arbejde, er tilbagemeldingen, at det er en ret unik arbejdsplads, jeg er ansat i. Der er altid god stemning, og udover at vi laver en masse socialt sammen, er det inspirerende, at der løbende kommer folk udefra på enten kurser eller til møder eller arrangementer. På den måde får jeg indblik i, hvad der foregår ude i branchen, og hører hvad de forskellige faggruppers behov er. På den måde er det meget inspirerende at være her. Og som en sidegevinst har jeg også fået markant bedre musiksmag det sidste halvandet års tid,” afslutter Sidsel med et stort smil. 

Næste
Næste

De første 16 år med Enghave Brygge …