Anders Lendager: Vi har længe efterlyst et dynamisk LCA-værktøj
”Hos Lendager har vi længe efterlyst et intuitivt og dynamisk LCA-værktøj. Et værktøj, der i ’real time’ giver os overblik over bygningers klimaperformance og CO2-aftryk, så vi måler samtidigt med, at vi designer og tester forskellige løsninger,” forklarer Anders Lendager, partner og indehaver hos Lendager.
Lendager mener, at data er afgørende for udviklingen af klimavenligt og bæredygtigt byggeri. For at sætte turbo på deres høje bæredygtighedsambitioner har de indgået et samarbejde med GRAPHISOFT Center Danmark omkring udviklingen af DesignLCA.
Allerede ved de indledende samtaler om et udviklingssamarbejde kunne vi hurtigt se det store potentiale i at udvikle et LCA-værktøj, som både kan beregne bygningernes klimabelastning for det indlejrede CO2-aftryk i bygningens materialer og energiforbrugets CO2-udledning i driftsfasen
fortæller Anders Lendager.
DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der både måler klimaftrykket på materialer og på driften
DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der beregner CO2-udledningen for bygningens brug, produktion og transport af bygningsmaterialer, inklusive bortskaffelse og affaldssortering, samt selve byggeprocessen. I LCA-regi svarer det til LCA-faserne A1-A5, B6, C3 og C4.
DesignLCA er således det eneste BIM-baserede LCA-værktøj på markedet, der både beregner CO2-udledningen for bygningens materialer og energiforbruget til bygningens drift. Det er de to parametre, der indgår de nationale LCA-krav, som bliver obligatoriske for al nybyggeri fra 2023.
Et dynamisk designværktøj, der er skræddersyet til arkitekter og favner kompleksiteten
”Med DesignLCA har vi fået et dynamisk designværktøj, der hurtigt giver os en helhedsforståelse for bygningens klimabelastning. Et designværktøj, der er skræddersyet til arkitekter, og som favner kompleksiteten af vores designvalg – både med hensyn til form og funktion, og i dag mindst lige så vigtigt materialevalg og energiforbrug,” uddyber Anders Lendager.
”Det er enormt værdifuldt at kunne træffe de rigtige valg, på det rigtige tidspunkt og på et kvalificeret grundlag. På den måde kommer DesignLCA også vores samarbejdspartnere og bygherrer til gode. I en tid hvor byggeriets klimaaftryk er afgørende, giver LCA-beregneren os mulighed for at optimere hele designprocessen. Hermed undgår vi og vores samarbejdspartnere at bruge unødvendige økonomiske og personalemæssige ressourcer på at beregne klimaaftryk på forslag, der er udarbejdet på et datamæssigt mangelfuldt grundlag. For os giver det stor værdi, at vi kan energioptimere vores designløsninger i de tidlige faser uden at være afhængige af ingeniører, som erfaringsmæssigt ikke har mulighed for at opdatere projektets energiberegning løbende. Dermed skaber vi en integreret designproces, som konstant skubber til grænserne for, hvordan vi kan reducere bygningernes CO2-belastning.”
Stiller DesignLCA gratis til rådighed for byggebranchen
Lendager har allerede anvendt DesignLCA på deres vinderprojekt i Berlin og et igangværende boligudviklingsprojekt. De er meget tilfredse med resultaterne og ser frem til at forsætte udviklingsarbejdet af et LCA-værktøj, der gavner hele byggebranchen og baner vej for den nødvendige grønne omstilling.
Sammen med GRAPHISOFT Center Danmark stiller Lendager gratis DesignLCA til rådgihed for hele byggebranchen.
DesignLCA består af en skabelon-fil til Archicad, et regneark til Excel og en PDF-manual. Hvis du vil danne dig dine egne erfaringer med DesignLCA, kan du downloade DesignLCA her →