Specialudviklet BIM-objekt gør det lettere at lave støttemure i terræn

BY+LAND har fået os til at hjælpe dem med at udvikle et skræddersyet BIM-objekt, så de kan lave støttemure i terræn på deres projekter i Archicad.

BY+LAND er en mindre by- og landskabstegnestue placeret centralt i Aalborg. De har gennem noget tid arbejdet seriøst med BIM, som de har anvendt til både skitsering og projektering af deres projekter.

Kombinationen af Archicad og LAND4 giver et godt afsæt for 3D-projektering af landskabsprojekter. Dog kan der altid være specielle behov, der skal løses for yderligere at optimere workflowet i programmerne.  Konkret havde BY+LAND behov for en løsning, der ville gøre det lettere at lave støttemure i terræn i BIM. Derfor greb de fat i os, og vi har hjulpet dem med at udvikle et BIM terræn-objekt. Tegnestuen har ikke betalt for udviklingen af terræn-objektet, der som en del af den danske lokalisering til Archicad er gratis tilgængeligt for andre brugere.

BIM-objekt til landskab giver større fleksibilitet

Vi har talt med byplan- og landskabsarkitekt Hannah Nielsen om udviklingen af det nye BIM-objekt, tegnestuen benytter til at tegne støttemure.

"Vi har længe søgt efter den gode løsning til støttemure i terræn, hvor vi ønskede større fleksibilitet end de standardobjekter og designfunktioner, vi fandt i Archicad. Derfor tog vi fat i GRAPHISOFT Center Danmark, som tilbød at lave et nyt objekt til støttemure som præfabrikerede L-elementer,” indleder Hannah Nielsen.

Vores behov var at få ét 3D-objekt, hvor vi kunne styre udseende i 2D – herunder forskellige indstiller til murens fod og ryg. Med 'Støttemur'-objektet kan vi indstille dimensionerne på både fod og ryg i 3D og ændre udseende på de to dele i 2D, samtidig med at vi får de rigtige mængder ud i vores skemaer. I skemaet kan vi både få antal på de forskellige typer og de samlede længder af disse, hvilket giver os en stor fordel når vi skal budgettere projekterne. Når vi tegner dele op i 3D får vi en bedre forståelse for terrænet og vi kan meget hurtigt opdage eventuelle kollisioner med bygninger, ledninger, træer og andet inventar. Derfor er vi glade for at kunne tilføje dette objekt til vores bibliotek!

Kollisionskontrol i forhold til terræn og facade

"Det virker super godt, både i 2D-tegninger, 3D-modellen og til mængdeudtræk," fortæller hun og giver nogle helt konkrete tips til at få mest ud af processen med Archicad, LAND4 og de specialudviklede BIM-objekter: "Vi bruger det blandt andet til kollisionskontrol i forhold til terræn og facade – primært ved indgange. Hvis man laver terrænprofilen i LAND4 lidt gennemsigtig i materialet, er det nemt at gennemskue løsningerne både over og under jorden. Vi starter normalt med ét stort Surface-objekt i LAND4, som så detaljeres nærmest bygningen. Det giver mulighed for at lave en snit-tegning med både eksisterende og fremtidigt terræn, som danner udgangspunkt for en god snak om terrænregulering i forhold til myndighedsprojekter."

Hos GRAPHISOFT Center Danmark værdsætter vi vores gode samarbejde med BY+LAND og glæder os over, at en relativ hurtig programmeringsopgave skaber reel værdi hos vores kunder og på deres projekter. Når BIM bliver en snusfornuftig arbejdsmetode – frem for et teknisk specialværktøj – er det et tegn på, at både vi og vores kunder har gjort ét-eller-andet rigtigt. Og det er jo – sagt på nordjysk – ikke så galt igen.


BIM for landskabarkitekter: Case-interview med BY+LAND

Er du interesseret i at læse mere om BY+LAND, deres landskabsprojekter og deres arbejde med BIM, kan du læse vores case-interview, ’Når BIM skaber oplevelser i landskabet’, hvor Gitte Nielsen, byplanlægger, landskabsarkitekt og indehaver BY+LAND, fortæller om tegnestuens implementering af Archicad og LAND4.

Støttemur-objektet er del af den danske lokalisering til Archicad 26 (v11), som kan downloades her →

Forrige
Forrige

BIM-forårskurser og webinars  

Næste
Næste

Styrk brugen af ny teknologi i byggebranchen