Anmeldelse af ARCHICAD 23

Det digitale magasin AECbytes anmelder jævnligt BIM-software, og derfor har de også lavet en anmeldelse af den seneste version af GRAPHISOFTs BIM-program: ARCHICAD 23.

SØJLER & BJÆLKER
Den største nyhed i ARCHICAD 23 er de opdaterede værktøjer til søjler og bjælker, hvor man nu lettere kan lave mere komplekse detaljering af disse bygningsdele.

“Improved Beam and Column Tools In ARCHICAD 23, both the Beam and Column tools have been significantly overhauled. Instead of a single monolithic structure, columns and beams are now hierarchical elements that can be composed of sub-elements, each of which can be independently modified, allowing the beam or column to be modeled more precisely as required”

Som det ses i illustrationen herunder, kan en søjle eller bjælke opdeles i delelementer, som kan tilspidses eller ændre tværsnit. Hvert delelement kan sågar have forskellige overflader eller konstruktive egenskaber.

Der udover kan man nu også have bjælker som er krumme – både vertikalt og horizontalt. Generelt er alle indstillingerne til søjler og bjælker blevet simplificeret, så det er langt lettere at modellere sine bygningsdele.

Video-playlisten herover viser en række af ARCHICAD 23 nye design-værktøjer.


ÅBNINGER & UDSPARINGER
Et andet nyt værktøj er til huller, åbninger, niecher og udsparinger – uanset form, retning og antallet af materialer eller objekter åbningen perforerer.

“Now openings can be modeled just like any other element with the Opening tool; in fact, any regular element can be used to create openings based on its geometry. Openings can be rectangular or circular, can have a custom extrusion angle, and can be positioned as required […]. They can be used to create a complete void with a full cut, or just a niche with a partial cut. They are retained after the operation and can be selected and re-positioned to make any changes to the cuts if necessary”

Som eksemplet herunder, kan et objekt bruges til at modellere en række åbninger i adskillige objekter, som f.eks. dækelementer, der skal skæres for at gøre plads til trapper, elevatorer eller skakte.

I samarbejde mellem flere fagrådgivere, er det muligt at importere udsparinger som IFC-filer fra f.eks. MagiCAD eller Revit MEP og benytte dem til at generere åbninger i arkitekten eller konstruktionsingeniørens model. Hér kan ARCHICAD tilføre en ekstra tollerance eller samle flere små udsparinger til én stor. Udsparingerne vises selvfølgelig både i 3D-visning og som ikoner i plan.

HASTIGHED, HASTIGHED & HASTIGHED
ARCHICAD 23 er på flere måder blevet hurtigere. Det er blevet hurtigere at åbne, gentegne eller opdatere visninger, da programmet nu alene opdatere de områder som er blevet ændret, frem for at opdatere alt hvad der vises. IFC import og -eksport er også blevet væsentlig hurtigere. – Det er traditionelle hastighedsforbedringer.

Men ARCHICAD 23 introducerer også en ny måde at gøre arbejdet med programmet hurtigere. Den ny åbn-dialog gør det muligt at åbne flere filer eller projekter på én gang, så man sparer tid på ikke at vente på én fil åbner før man kan vælge den næste fil der skal åbnes. Dertil er alle dialogbokse under åbnings-processen samlet til en fane, der først vises når hele åbnings-processen er overstået. Det betyder, at ARCHIDAD ikke længere stopper op under åbningen af en fil for at vente på brugerens input. Dette kan betyde rigtig meget på store komplekse projekter, hvor hver morgen starter med at åbne flere tunge filer, hvilket både er afhængigt af både hardware og netværkshastighed.

Som det ses i illustrationen herunder, ses endnu en ny funktion, hvor en lille billede af hvad en “fane” indeholder vises ved blot at holde musen over fanen. Det sparer brugeren tid på ikke at skulle skifte mellem en række faner, før man finder den visning man leder efter.


UDVEKSLING & OPENBIM
ARCHICAD er med version 23 nu certificeret til eksport af IFC4 (ARCH). Bentley Microstation formatet DNG er også opdateret med understøttelse af import af DGN v8 og eksport af DGN v7.

Nu kan Byggematerialer (Building Materials) indeholde egne egenskaber ved eksport til IFC eller til visning i Schedules.

RHINO & GRASSHOPPER
Siden sidste version af ARCHICAD er den 2-vejs kobling til programmerne Rhino og Grasshopper blevet styrket. Der er kommet nye måder at modellere på, som f.eks. Sweep og Loft.

Udover at synkroniseringen er blevet væsentlig hurtigere, kan mange flere af ARCHICAD’s funktioner nu styres fra Grasshopper. Se videoen herunder for at se nyhederne.

ANDRE NYHEDER
Der er masser af små forbedringer i ARCHICAD 23, bl.a. er der kommet flere muligheder for visning af tekst i Labels. Dækelementer, som støder op imod hinanden kan nu skjule linjen mellem dem, så der ikke behøver at være streger på plantegningen, alene fordi man har opdelt dækket i to objekter. Som til alle andre nye versioner af ARCHICAD, er biblioteket af indbyggede objekter også opdateret – denne gang er bl.a. elevator- og rampe-objektet opdateret.

Materiale-biblioteket er opdateret, så de vises flottere på visualiseringer med Cinerender. Hele renderings-motoren er også opdateret til seneste version af Cinema 4D R20.

Det er nu også muligt at downloade en licensnøgle ved åbning af ARCHICAD, hvis man er logget ind med sit GRAPHISOFT ID. Man kan efterfølgende også uploade sin licensnøgle direkte fra ARCHICAD, så den er tilgængelig for andre brugere eller en anden arbejdsstation.

KOBLING VIA API
ARCHICAD har altid haft et åbent API, som gør det muligt for software-udviklere at skrive software i sproget C++, som kan benyttes inde i ARCHICAD. Dette gør det muligt at udvide ARCHICAD’s funktionalitet – praktisk talt – uden begrænsninger, men er samtidig et relativt svært sprog at beherske, hvis man ikke er professionel softwareudvikler.

I ARCHICAD 23 introduceres to nye programeringssprog, Python og JSON, som er langt lettere at benytte som almindelig ARCHICAD-bruger. Med Python kan ARCHICAD f.eks. kobles til Excel, Rhino og Grasshopper. JSON er en forkortelse af JavaScript Object Notation, som er en åben standard for ddata-udveksling, som bliver stadig mere populært blandt programmører.

Illustrationen herunder viser hvordan Liljewall arkitekter i Sverige benytter Python og JavaScript til at koble ARCHICAD med Grasshopper baseret på JSON. Dette gør det muligt at udvikle særlige værktøjer for bl.a. automatisk indretning af kontorarealer ud fra en lang række forudindstillede parametere.

KONKLUSION
AECbytes konkluderer, at ARCHICAD med den nyeste version bliver ved med at forbedre programmet med fokus på design.

“I was especially impressed with how robust, expansive, and well-thought-out the new features were—showing evidence of a concerted effort by the development team to think through a new feature and explore all possible uses and ramifications of it”


Samtidig byder de nye API’er på uendelige måder at skabe sine egne applikationer ovenpå ARCHICAD som fundament.

Læs hele anmeldelsen af ARCHICAD 23 i denne artikel på AECbytes >>

Forrige
Forrige

Hardware til ARCHICAD

Næste
Næste

Kursusforløb om Rhino, Grasshopper og ARCHICAD