Apple Vision Pro – en ny fremtid for byggebranchen

Spatial Computing. Det er den nye form for digitalt arbejde, der samler det vi kender fra traditionelle computere, smartphones, Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR). En logisk fremskrivning af den personlige computer – PC’en fra 1980’erne – der først blev til den bærbare computer og senere blev til den allestedsværende smartphone, tilført et strejf af noget af det vi har vænnet os til med smarte ure, højtalere og trådløse høretelefoner.

Det er Apple som er ved at genopfinde vores digitale liv, som de har gjort det før med Mac’en, iPod’en, iPhone’n, iPad’en, Apple Watch og AirPods. Alle disse produkter tog teknologi, som var kendt i forvejen og gjorde det nemt, intuitivt, flot og lækkert. Nogle kunne ikke se det revolutionerende og fokuserede på, at det var kendt teknologi bare dyrere, mens andre fik ændret deres hverdag og måske endda deres liv.

 
Apple Vision Pro kan benyttes med BIMx, og sammen med en Mac også til at køre Archicad, Rhino, Sketchup og AutoCAD, med ikke Revit, som kun kan køre på Windows.
 

Nu har Apple gjort det igen med Vision Pro – et headset som gør det muligt at placere skærme og andre digitale elementer omkring dig i dine virkelige omgivelser. Den kan erstatte en stationær computer på hjemmekontoret eller i sommerhuset. Den gør det muligt at arbejde på flere store skærme, selv om du sidder i et fly. Du kan arbejde med hemmeligt materiale i toget, og du kan placere en skærm med indkøbslisten på køleskabet, en skærm med opskrift ved køkkenbordet, en skærm med en video fra Youtube i entreen og så videre.

Der er mange andre headsets som har forsøgt dette før Google Glass, Oculus Rift, HTC Vive og måske mest ambitiøst Microsoft Hololens (som forresten koster det samme som Vision Pro), men de er ikke lykkedes med at gøre det nemt, lækkert, virkelighedstro nok til, at det bare fungerer. Enten styrer man indholdet med to håndtag eller med de bare hænder, som i Vision Pro, men bare uden det virker godt nok. Måske er det særlige ved Apple Vision Pro, at det endelig virker ordentligt.

Den hemmelige ingrediens er apps

Som man kender det fra en smartphone, fungerer Vision Pro med apps, der downloades fra en app store. Brillen indeholder en computer, ligeså stærk som en typisk bærbar, kameraer og diverse sensorer. Man behøver altså ikke at have hverken computer eller smartphone for at Vision Pro fungerer. – Bare apps.

GRAPHISOFT lancerede Archicad til Macintosh i 1984 – samme år som Mac’en blev introduceret. GRAPHISOFTs store vision er OpenBIM, som giver frihed til at vælge den software, hardware og det styresystem som giver bedst mening for dig, din virksomhed, dine projekter eller din pengepung. Derfor understøtter Archicad både Mac og Windows, BIMcloud kan hostes i “skyen” eller køre på egne Mac- eller Windows-servere, BIMx kan køre i en internet-browser, på Mac og Windows og på iOS og Android. – Og nu understøtter GRAPHISOFT også Apple Vision Pro.

BIMx er byggeriets første app til Vision Pro

BIMx er det allerførste BIM-program til Vision Pro. I BIMx kan man se 2D-tegninger, der er linket sammen via bl.a. interaktive snitpile. Tegningerne kan drejes til perspektiv lagt sammen med 3D-modellen, som også kan opleves i Virtual Reality, hvor den omslutter dig helt, så man virkelig oplever at være i modellens rum.

En anden mulighed med BIMx er at samarbejde på et BIMcloud-projekt, som deles mellem medarbejdere på forskellige arbejdsstationer. Det gør det muligt at kommunikere med hinanden via BIMcloud, og f.eks. sende beskeder fra BIMx på byggepladsen til dine kolleger tilbage på tegnestuen. Beskederne kan være koblet til et objekt i BIM-projektet og indeholde et foto eller et skærmbillede, som du tilmed kan tegne ovenpå, så der ikke er overladt noget som helst til fantasien. Beskederne læses af modtageren direkte i Archicad eller BIMx på en anden enhed, og du kan vælge at svare eller bare markere som udført.

 
Thomas Graabæk med Apple Vision Pro
 

BIMx-app’en er gratis og kræver hverken login eller password. Det betyder, at du nemt kan sende link til projektet til dine samarbejdspartnere, bygherre, kommende brugere eller måske håndværkerne, så de kan opleve projektets 2D-tegninger, 3D-model, visualiseringer og mængdeudtræk. Når projektet opdateres i Archicad, kan du genudgive BIMx-projektet, og så vil alle der har downloaded projektet se en lille rød cirkel, som betyder, at der er en opdatering parat til projekt-materialet. Det er intet mindre end genialt!

Udover at benytte apps udviklet direkte til Vision Pro kan brillen også åbne almindelige iPad-apps. Men en uhyggelig smart funktion er muligheden for at åbne skærmbilledet fra en Mac i nærheden, så du med mus og tastatur kan arbejde med “rigtige” programmer, som f.eks. Archicad. Det virker helt gnidningsfrit og uden nogen forsinkelser eller noget som hakker. Det er næsten ikke til at forstå, at det kan lade sig gøre!

Vision Pro er indtil videre kun til salg i USA, men vi har været så heldige at låne en af ConTech Lab, som har købt den med hjem fra deres studietur til Silicon Valley. Vi har optaget en video, som viser alle funktionerne med BIMx og Archicad i Vision Pro og for at vise, hvor godt brillen kan håndtere selv større og komplekse projekterings-projekter, har Reiulf Ramstad arkitekter udlånt deres BIMx af seniorboliger i Sønderborg Havn for PFA og Danfoss Fond.

 
 

Det bliver spændende at se, hvordan byggebranchen tager imod Vision Pro. Det vil helt sikkert flytte noget, at man så nemt kan tage hele projektet med ud på byggepladsen og i skurvognen. Men ligesom ingen havde forudset hvordan apps som Instagram, Snapchat, Tinder, Mobile Pay og MitID, har gjort det næsten umuligt at undvære sin smartphone, vil vi nok først forstå potentialet med Vision Pro, når helt nye apps, der kun fungerer i et headset, udgives. Og ligesom Microsoft kopierede Mac’ens brugerflade med Windows, Alphabet kopierede iPhonen med Android og især Samsung kopierede iPhonens hardware, så vil Vision Pro garanteret også være fundamentet for konkurrenter, som vil skabe billigere headsets med flere muligheder for at styre både software og hardware, som man ønsker det.

 
 

Med hensyn til prisen, så var Apples iPod langt dyrere end konkurrenterne da den blev lanceret, og tog alligevel hele markedet. Da iPhonen blev lanceret troede mange, at den høje pris ville stå i vejen for at almindelige brugere ville købe den. Men i dag er topmodellerne fra Apple og Samsung næsten dobbelt så dyre som den originale iPhone, og vi har bare vænnet os til, at betale for den ekstra værdi, som smartphones giver os. Måske vil Vision Pro holde sit høje prisleje, og så vænner vi os til, at der er en ny gadget vi ikke kan leve uden.

Hvem ved hvad fremtiden bringer …?

Forrige
Forrige

Komparative LCA-beregninger

Næste
Næste

Mere ambitiøse LCA-krav, tak!