BIM-objekter fra Lindab

Lindab er en international koncern som udvikler, fremstiller, markedsfører og distribuerer produkter og systemløsninger, der forenkler byggeriet og forbedrer indeklimaet. Sammen med GRAPHISOFT Center Danmark har Lindab netop udviklet en række af deres port-løsninger som BIM-objekter til Archicad. Objekterne gør det muligt at konfigurere den netop ønskede løsning til brug for bl.a. tegningsproduktion, visualiseringer, mængdeudtræk og kollisionskontrol.

Lindab porte som BIM-objekter

Lindab tilbyder både digitale versioner af deres porte som BIM-objekter til Revit og Archicad. Begge dele er gratis tilgængelige via hjemmesiden BIMobjects, hvor du ved at oprette en bruger-profil får adgang til download af objekterne. Der er dog væsentlige forskelle på objekterne til Revit og objektet til Archicad. For det første er der 6 forskellige BIM-objekter til Revit – ét for hver overordnede port-type, mens der for Archicad er én samlet biblioteks-fil (LCF-fil), som kan konfigureres til alle 6 port-typer. Det er altså lige meget, hvilken port på BIMobject-hjemmesiden du vælger at downloade Archicad-objektet fra, da du automatisk får alle typer.

 
 

En anden forskel er, at hvor hvert objekt til Revit er en fil på mellem 1,3 – 3,1 mb, så fylder hele biblioteket til Archicad 1,4 mb, hvilket betyder, at både størrelsen på tegnestuens BIM-biblioteker og for hvor tungt selve BIM-projektet er, bliver at håndtere, når du arbejder med projektet. Til sidst er der også en forskel på brugerflade i objekterne til Revit og Archicad, hvor du i Revit i høj grad taster og klikker i en liste af mulige indstillinger, så er der til Archicad-objektet lavet en grafisk brugerflade, som er med til at forklare, hvad de forskellige indstillinger gør.

Benytter du den danske lokalisering til Archicad 24 (v2) fra GRAPHISOFT Center Danmark, er Lindabs porte allerede en del af template og objekt-bibliotek.

Når objektet til Archicad er downloadet, tilføjes det til Archicads ”Library Manager”, hvor efter det er tilgængeligt som et af dør-værktøjets objekter. Faktisk fremstår Lindabs porte som to objekter – ét for deres garageporte til privatboliger og ét for deres industriporte – hvilket gør det lettere at vælge den brugerflade, der gør det simpelt at styre indstillingerne til efter ens behov og projektets type.

Portene indsættes i en væg, som man ville indsætte en dør. Det kan gøres i både plan-visning eller i 3D-perspektiv. Efterfølgende kan portåbningens højde og bredde justeres I plan, snit og opstalt, og dertil kan skinnernes vinkel og ophængets størrelse justeres i 3D, hvis man ønsker tagfølge. Det gør det visuelt nemt at vurdere, hvordan ændringerne påvirker skinne-konstruktionens omfang.

De resterende konfigurationer indstilles fra ”Door Selection Settings”. I første omgang vælger man mellem garageporte til private hjem eller industriporte. Vælger man industriporte, vælger man via en ”drop down”-menu imellem de 4 hovedkategorier af porte, som hovedsagelig afgøres af, hvordan porten skal åbne over væghullet, når den følger væg og evt. tag.

Objektets indstillinger fungerer som en konfigurator.

Efterfølgende vælger man sektionstype efter om der skal være glas og i hvilken form glasset evt. skal udføres. Hér sørger BIM-objektet automatisk for at justere valgmulighederne efter portens størrelse, så antallet af sektioner og antallet af vinduer svarer til hvad der er muligt at levere i den virkelige verden.

De næste indstillinger er omkring pen og linjetype i plan, snit og opstalt, samt 3D-objektets materialer. Her kan du kan enten vælge de materialer som Lindab leverer porten i, eller du kan vælge at overskrive materialerne med Archicads standard-overflader, hvilket kan være en fordel f.eks. ved visualiseringer i de tidlige skitseringsfaser.

Visualisering renderet i Archicad med Lindabs port-objekter og andre 3D-elementer fra Archicads indbyggede objekt-bibliotek.

Den høje detaljeringsgrad af 3D-modellen gør det muligt at lave fotorealistiske visualiseringer, men også kollisionskontrol f.eks. i forhold til installationer og for afprøvning af om biler og maskiner kan bevæge sig frit under portens konstruktion.

Lindab Archicad BIM-objekter er udviklet i samarbejde med ArchiRADAR

GRAPHISOFT Center Danmark har udarbejdet BIM-objektet til Archicad for Lindab i samarbejde med ArchiRADAR i Italien. Et tæt samarbejde har gjort det muligt for Lindab at sikre, at BIM-objektet fungerer som en konfigurator, der stemmer overens med, hvad de efterfølgende kan levere. ArchiRADAR er eksperter i GDL-programmering, som gør det muligt at have så komplekse indstillingsmuligheder med en grafisk brugerflade, så detaljeret 3D-geometri og samtidig holde fil-størrelsen på et absolut minimum. Samtidig er prissætningen på udvikling af BIM-objekter stærkt konkurrencedygtig.

Vi har lavet ovenstående video, som med stor grundighed og i et roligt tempo gennemgår alt fra download fra BIMobject, load af biblioteksfilen i Archicad, samt konfiguration og visualisering af Lindabs port-objekter. Videoen viser også, hvordan du sikrer, at væg-elementet opbygning afsluttes korrekt i port-åbningen ved at indsætte en ”Empty Door Opening”, der styrer ”Wall Closure”. Hermed får du også styr på projekterings-dokumentationen.

Tag fat i os, hvis du har spørgsmål til brugen af Lindabs port-objekter, eller hvis du som producent har brug for avancerede BIM-objekter af dine produkter til Archicad…

Forrige
Forrige

Det er de små ting som tæller...

Næste
Næste

Archicad Keeps Getting Better...