BIM til indretning og retail

BIM som metode og arbejdsværktøj har bevist sit værd hos bygningsarkitekter, landskabsarkitekter, konstruktions- og installationsrådgivere, men blandt indretningsarkitekter og -designere, er der stadig mange som “hænger fast” i CAD og traditionel 3D. Det er formentlig fordi gamle vaner er svære at ændre, og fordi mange enten synes de har for travlt til at blive mere effektive lige nu.

Archicad er nok det mest oplagte BIM-program til indretning, retail- og rumdesign af flere årsager. For det første er det nemt at både skitsere og projektere i Archicad, så man slipper for at skulle bruge ét program (f.eks. Sketchup eller Rhino) til skitsering og et andet (f.eks. AutoCAD eller Revit) til projektering. For det andet så løser Archicad de opgaver, som mange ellers benytter en række programmer til: 2D-CAD i stedet for AutoCAD, 2D-grafik i stedet for Illustrator, 3D-modellering i stedet for Sketchup, visualisering i stedet for V-ray eller 3dsMAX, opsætning i stedet for Indesign og så kan man udveksle IFC-filer og koordinere projekterne som i Solibri eller Revit. Man sparer altså ikke bare en masse software-licenser, men sparer en masse tid på ikke at skulle flytte projektet mellem et væld af programmer – med de fejl og dobbeltarbejde det medfører.

Der udover automatiserer Archicad en række arbejdsgange, gør det lynhurtigt at opdatere hele tegningsmaterialer og beregner automatisk mængder (f.eks. styklister og arealer). Samtidig har man altid fuld synkronisering mellem 2D-tegninger, 3D-model, visualiseringer og mængder.

I sensommeren 2023 afholder GRAPHISOFT Center Danmark et særligt 3-dages Archicad-kursus for indretningsarkitekter, og i den sammenhæng har vi lavet et par eksempler på hvodan man kan arbejde med indretning i Archicad. Du kan se nogle af eksemplerne herunder, samt læse beskrivelsen af, hvordan BIM-projektet hænger sammen på et indretningsprojekt.

NEDBRYDNING

Vægge i Archicad er objekter, som enten kan være massive, have en sammensat opbygning af forskellige materialer, hvilket kaldes for en “Composite” eller et tegnet tværsnitsprofil.

Nedbrydningsplan med røde linjer for de bygningsdele som skal nedbrydes.

Bygningsdelenes renoverings-status kan indstilles flere steder og den grafiske visning fungerer både i 2D og 3D.

Objekter tildeles en "Renovation Status" hvilket gør det muligt at skifte visningen af modellen via "Renovation filters", der enten tænder/slukker eller farvekoder elementerne ifht. deres "Renovation Status". "Renovation Filters" muliggør bla. at have både eksisterende forhold, nedbrydning, opbygning, og fremtidige forhold, modelleret i én og samme model, hvilket giver et stærkt optimeret workflow, da man kan vise projektet ved en række forskellige illustrationer, der viser de forskellige forhold eller stadier.

AUTOMATISK STYRING AF GRAFIK

Funktionen "Graphic Override Rules" kan bruges i sammenspil med “Renovation Filters”. Her kan der opsættes regler der påvirker objekter, der opfylder et specifikt sæt kriterier. Opfylder et objekt kriterierne, vil objektet bliver vist med de grafiske indstillinger, som er valgt. F.eks. kan et kriterie være at objekterne skal have “Renovation Status” sat til "To Be Demolished". Alle objekter der opfylder dette kriterie vil nu blive vist med rød kontur-linje, og deres farve eller skravering, samt i 3d, vil de vises med en solid rød overflade. På denne måde, kan man med den samme model automatisk skabe en række tegninger, der viser forskellige informationer om projektet.

STANDARD INVENTAR

Archicad har et indbygget bibliotek med tusindevis af objekter. Borde, stole, skabe, reoler, senge, sofaer, køkkenelementer, badrumsinventar og meget, meget mere. Objekterne har et utal af indstillingsmuligheder – parametra – både for 2D-visning og 3D-modellen. De indbyggede objekter er dog ikke produktspecifikke, men generiske objekter, og er derfor ikke altid optimale til visualiseringer.

Archicads objekt bibliotek bliver løbende vedligholdt, og opdateret af GRAPHISOFT selv, hvilket sikre at disse objekter altid er velfungerende, og klar til at placere i et hvilket som helst projekt. 
Ved placering af flere kopier af samme objekt skal Archicad kun beregne og opdatere 3D-objektet en gang, for så at lade det slå igennem for alle de kopier, der er placeret i projektet. Således kan man sikre at modellen er responsiv, selv ved store projekter, hvor der placeres mange objekter.

Der er også mulighed for selv at koble nye, eller egne bblioteker til et Archicad projekt. En hvilken som helst mappe på et tilgængeligt drev, (netværk eller lokalt) kan tilføjes dit Archicad projekt, og således vil de relevante elementer i i en sådan mappe, nu være tilgengælig i archicad projektet.

Der er et stort udvalg af kontor-inventar i Archicads indbyggede bibliotek. Objekterne kan indstilles på et utal af måder, herunder hvordan 2D- og 3D-visning skal fremstå.

I dette eksempel har vi indrettet et åbent kontor med mødeplads og arbejdsstationer, som er modelleret med objekter fra Archicad eget bibliotek. Væg dekoration er lavet via en “Surface Attribute”.

SPECIAL INVENTAR

De dele af projektet, som ikke findes i Archicads indbyggede bibliotek, kan man importere fra andre programmer eller modellere selv. Et eksempel på det sidste er, lamelfronten designet med Archicads almidelige designværktøjer og gemt som "Custom Cabinet Door". Efterfølgende er denne specialfront brugt på et køkkenkabinet fra Archicads eget bibliotek.

 

Uanset hvilken modelleringsmetode man benytter, kan man gemme resultatet som et f.eks. en kabinet-dør, der derefter vil kunne benyttes med diverse skabe og køkken-elementer.

 

Profilhylden er designet som et "Custom Profile", bestående af en stålprofil samt LED-skinne. Efterfølgende er hylderne placeret frit som bjælker med Archicad bjælkeværktøj. Vægudsmykning lavet med Billedramme-objektet fra Archicads eget bibliotek, hvor der er indsat billedfiler, som autoamtsik tilpasses rammens størrelse.

Der er let at designe egne komponenter, til eks. at bruge sammen med de objekter der allerede er i Archicads bibliotek. F.eks. kan en akustik plade, med egetræs-lammeller, modelleres med Dæk-værktøjet gemmes som "Custom Cabinet Door" og kan efterfølgende monteres som dør/front på alle kabinet objekter.

B. Der er let at designe egne objekter, eks. special inventar. Med standard designværktøjerne kan der frit sammensættes dele /komponenter efter behov, for slutteligt at repræsentere det ønskede design. Samlingen af objekter/dele/komponenter kan nu gemmes som et BIM-objekt, og gemmes i de relevante bibliotek, for derved eks. at blive tilgengæligt for kollegaer og samarbejdspartnere.

KØKKENKABINETTER OG AKUSTIKPANELER

Objekt-biblioteket som hører til Archicad indeholder en række forskellige køkken-kabinetter, der kan indstilles på utallige måder – f.eks. med eller uden vask, greb og bordplade.

Med Archicads køkken-elementer kan man skabe næsten ethvert køkken.

“Curtain Walls” kan styres til lige præcis den glasvæg man har brug for. Panelerne kan indstilles til f.eks. døre.

“Curtain Walls” er lavet til glas-facader eller glasvægge i Archicad. De kan inddeles efter eksakte mål eller en "tættest på" udregning, der automatisk fordele panelerne ligeligt langs Curtain Wall’ens udstrækning. Panelerne fordeles efter et defineret skema, hvor der angives hvor mange, og i hvilke mål der skal placeres hhv. primærer og sekundære paneler, samt hvilken type ramme der skal være imellem dem og omkring dem. Eftefølgende kan hver enkelt del yderligere ændres, hvis man f.eks. ønsker et panel skal være en dør eller et vindue. Som de øvrige objekter er Curtain Wall objektet dynamisk og parametrisk, hvilket betyder, at der på et hvilket som helst tidspunkt kan ændres på mål, funktion, materialer og overflader.

VISUALISERING

En stor del af indretningsprojekter, handler om at visualisering – både for at evaluere løsningen og for at kommunikere den. I Archicad er visualisering indbygget, så man med få klik kan skabe en photorealistisk illustration. Nogle gange kræver det lidt mere en få klik, og når man har med indretning at gøre, skal man oftest placere nogle ekstra lyskilder ud over solindfald fra vinduerne.

 

Ud over lamper som kan lyse, er der en række lyskilder i Archicads bibliotek, som vil gøre visualseringerne mere realistiske.

 

Ofte kan de indsatte lamper skabe den nødvendige belysning, men man kan også supplere med punkt eller spot-lys, hvor der er behov for det. Materialer kan sættes til at lyse og så er der lysflader, som f.eks. kan pllaceres i vinduerne, hvis sol og himmel ikke giver nok lys.

Visualisering af køkken med akustik-paneler og lyssætning.

Visualisering af arbejdsområde med mødebord og arbejdsstationer.

Her er par eksempler på visualisering af de løsninger vi har beskrevet herover, som er renderet i Archicad. Visualiseringerne i Arhcicad kan placeres i tegningsmaterialet, hvorefter de automatisk opdateres, når der er ændringer i projektet.

MÆNGDER

En af de helt åbenlyse fordele ved BIM, er at softwaren hele tiden regner på mængder i baggrunden. Det kan være styklister for inventar, arealet af indvendig væg-overflader eller rumskemaer f.eks. med areal, rum-nummer og funktion. Mængderne kan placeres på tegninger eller eksporteres til f.eks. Excel.

 

Etageplan hvor rum-funktioner er farvekodet og rum-skema indsat.

 

BIM TIL INDRETNING

BIM giver mulighed for at automatisere en stor del af workflowet med rum-design. Det kræver, at man både er lidt kreativ til at udnytte de forskellige værkøjer i BIM-programmer, men også at man arbejder struktureret. Men når man først har fået styr på det, er der et kæmpe optimerings-potentiale – især når der er rettelser til projektet, og alle tegninger, styklister, areal-lister og visualiseringer opdateres automatisk og et nyt tegningssæt kan udgives med et enkelt klik!

I slutningen af august 2023 afholder vi et særligt kursus i Archicad for indretningsarkitekter, hvor vi fokuserer på skitsering, projektering og visualisering for indretning, retail og rum-design. Kurset består af 2 dages basis-kursus og 1 dags mere avanceret kursus, som bl.a. stiller skarpt på visualisering og import af objekter fra andre programmer. Læs mere om de to kurser her og tilmeld dig med det samme.

Forrige
Forrige

Ny version: DesignLCA 4.0

Næste
Næste

Fremtidens software …