Ny version: DesignLCA 4.0

Vi har netop udgivet den fjerde version af DesignLCA – vores gratis LCA-beregner til Archicad. Den opdaterede version har to fordele: DesignLCA 4.0 kan medregne energiproduktion fra solceller på en super smart måde, og så er DesignLCA 4.0 nu også kompatibel med Archicad 27.

DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner til Archicad, med funktionalitet der ikke findes til hverken Revit, Rhino eller Sketchup

Life Cycle Assessment (LCA) er blevet et krav i bygningsreglementet for alle nye bygninger i Danmark, som har fået myndighedstilladelse efter 1. januar 2023. LCA-beregningen anslår udledningen af drivhusgasser i byggematerialerne, bygningens drift gennem 50 år og bortskaffelsen af byggematerialerne efter nedrivning.

Kravene gælder kun for “opvarmede bygninger” og ikke sommerhuse. På bygninger på mere end 1.000 m2 er der en maksimal udledning på 12 kg. CO2e pr. m2 pr. år. Fra 1. januar 2025 vil kravet også gælde bygninger under 1.000 m2 og grænseværdien nedsættes til 10,5 kg. CO2e pr. m2 pr. år. Grænseværdien nedsættes yderligere i 2027 og 2029. Der er pt. ikke nogen krav til renovering og ombygning.

Det betyder, at man som rådgiver skal vænne sig til at lave LCA-beregninger på sine byggeprojekter, og for ikke at stå med skægget i postkassen bør arkitekten helt fra de tidlige design-faser lave en grov LCA-beregning for at sikre et design, som man kan få ibrugtagningsgodkendelse til.

DesignLCA har en række fordele frem for andre LCA-beregnere:

  • DesignLCA beregner LCA-direkte på BIM-projektet.

  • DesignLCA udfører alle beregninger direkte i BIM-programmet, så de løbende kan opdateres.

  • DesignLCA medtager både klima-påvirkningen fra bygningsmaterialerne og bygningens drift (f.eks. opvarmning, køling og belysning). Der er så vidt vi ved ikke andre programmer, der kan begge dele!

  • DesignLCA beregner klima-aftrykket fra materialerne til døre og vinduer baseret på 3D-modellens geometri og nogle valg mellem en række forudindstillede dør- og vinduestyper.

  • DesignLCA indeholder ca. 90 generiske materialer med CO2e-data fra bygningsreglementets liste. Du kan selv tilføje materialer fra produktspecifikke EPD’er, hvis du ønsker det.

  • DesignLCA viser resultatet som bygningsreglementet foreskriver i kg. CO2e pr. m2 pr. år.

  • DesignLCA bergner selv bygningens areal, og du kan manuelt præcisere “opvarmet areal” og “referencearealet” som beskrevet i bygningsreglementet.

  • DesignLCA er forudindstillet i Archicads template med Layouts til den endelige dokumentation til ansøgning om ibrugtagningstilladelse.

  • DesignLCA kan også benyttes til projekter importeret med IFC-filer fra f.eks. Revit, Rhino og Sketchup.

DesignLCA viser LCA-beregner direkte i BIM-programmet Archicad, hvilket ikke er muligt i Revit, Rhino eller Sketchup

Udover at DesignLCA nu også er kompatibel med Archicad 27, så er den store nyhed, at du nu kan medregne den energi som produceres i solceller f.eks. på bygningens tag. Det kan du gøre på lidt forskellige måder.

 
I DesignLCA indtastes bygningssystemer i energi-beregneren EcoDesigner STAR, som udregner energien til bygningens drift, hvilket ikke er muligt i Revit, Rhino eller Sketchup
 

Først og fremmest kan man under EcoDesigner STARs “Building Systems” tilføje solceller. Bemærk, at de ikke skal tilføjes til en “Thermal Block” ligesom de andre varme-, køle- og ventilations-systemer, men så snart solpanelerne er tilføjet på listen regnes de med. Du indstiller typen af celler (Monokrystaline er det mest almindelige i Danmark), den maksimale effekt pr. m2, temperatur-koiffienten, panelernes samlede areal, vinklen de er placeret i i plan og i snit. Og så medregnes energiproduktionen af EcoDesigner STAR og sendes til DesignLCA.

Energien fra solceller til fase B6 i LCA-beregningen, er en af fordelene ved DesignLCA til Archicad


Og nu kommer det virkelig smarte: I DesignLCA Settings kan man straks se den årlige energiproduktion fra solcellerne. Fjerner du det lille flueben foran værdien, kan man i stedet selv indtaste den ønskede værdi. Det betyder, at du faktisk kan indtaste en værdi i dette felt, i stedet for at tilføje solpaneler i EcoDesigner STARs Building Systems, hvis du f.eks. ved hvor mange watt man vil producere, men først senere vil lade ingeniøren beregne hvor mange paneler, deres størrelse og placering der skal til. Du kan jo også benytte denne mulighed til at se, hvor stor effekt fra solceller man har brug for, for at ramme et særligt mål for LCA-beregningen.

Den sidste mulighed hænger lidt tættere sammen med bygningsreglementets krav, da du højst må medregne 25 kWh pr. m2 pr. år. Derfor har vi tilføjet en mulighed for, at du alene angiver den maksimale årlige effekt, så du hverken medregner en højere eller lavere energiproduktion fra solceller, end bygningsreglementet tillader. I de tidlige skitsefaser, kan du bare sætte denne værdi på, og så må du senere finde ud af hvor og hvordan solpanelerne skal placeres for at opnå den ønskede effekt.

I DesignLCA omregnes kWh (kilowatttimerne) fra solceller automatisk til en mængde CO2e som fratrækkes den klimapåvirkning, der er fra elektricitet til bygningens drift. Det vil sige, at du ikke ser sol-energien direkte i DesignLCAs sammenregning af CO2e, men den indgår i punktet “Operational Energy Use” som er fase B6. Jo højere energiproduktion fra solceller, jo lavere bliver drifts-energien i fase B6.

Alle vinduerne til DesignLCA åbne på én gang. Det er langt smartere end hvad man finder i AutoCAD, Revit, Rhino eller Sketchup.

Med denne nye funktion bliver det virkelig nemt at sikre, at LCA-beregningen medtager energiproduktion fra solceller på bygningen. DesignLCA er i forvejen let at bruge og automatiserer en stor del af det arbejde der er med LCA-beregning. Det betyder, at arkitekten ikke behøver at inddrage en ingeniør i de tidlige faser, og at du som mindre rådgiver selv kan lave den endelige LCA-beregning til ibrugtagningstilladelsen.

DesignLCA er udviklet i samarbejde med Lendager arkitekter, og er baseret på kravene i bygningsreglementet, men da disse bygger på en række internationale standarder kan DesignLCA benyttes på projekter i hele verden. Den danske versioin med bygningsreglementets generiske byggemateiraler er en del af den danske lokalisering (template) til Archicad 26, som kan downloades hér >>

Ønsker man ikke at benytte vores template – måske på et byggeri som skal opføres i udlandet eller på et projekt, som allerede er modelleret i en tidligerere version af Archicad – kan man benytte den internationale version af DesignLCA, som man finder hér >>

Forrige
Forrige

Ressourcemangel gælder ikke kun for byggematerialer

Næste
Næste

BIM til indretning og retail