IFC-eksport med korrekt klassifikation...

BIM-projekter og IFC-filer er altid klassificerede, så du kan kende forskel på f.eks. vinduer, døre, dæk, vægge, tage, trapper, søjler, bjælker, ventilationskanaler med mere. Der kan dog være store fordele ved også at påføre BIM-projektets elementer en klassifikationskode fra et klassifikationssystem, især hvis BIM-projektets data skal eksporteres til værktøjer, som ikke er BIM-baserede. Det kan f.eks. være i forbindelse med kalkulation eller overdragelse til bygherres driftsystem.

I Danmark er de mest benyttede klassifikationssystemer CCS og BIM7AA, som begge er indbyggede i Archicads danske lokalisering. Det gør det let at tilføre de respektive elementer de rette koder, uden brug af særskilte opslagsværker eller separat software. Du skal dog lige være opmærksom, når du kobler klassifikationssystemer med IFC-eksport.

IFC-eksport fra Archicad

Laver du en IFC-eksport fra Archicad, hvor du bare benytter Archicads indbyggede klassifikationssystem, så klassificeres alle objekter i modellen alt efter hvilket værktøj, du har modelleret i. Benytter du væg-værktøjet, klassificeres objekterne som vægge, og benytter du vindues-værktøjet klassificeres objekterne som vinduer. Eksporterer du efterfølgende en IFC-fil, så bliver objekterne automatisk klassificeret til samme typer i IFC-filen. Ingen ko på isen.

Men vælger du i stedet for eller parallelt med denne klassifikation, også at klassificere med ét eller flere klassifikationssystemer, skal du selv forklare Archicad, hvilke typer objekterne skal klassificeres som i IFC-filen. Benytter du f.eks. væg-værktøjet til at modellere et værn og dør-værktøjet til at modellere en port, er klassifikationskoderne forskellige fra almindelige vægge og døre. Derfor kræver det, at du lige sikrer sig den korrekte klassifikation, via “Type Mapping”.

Type Mapping er ikke svært eller meget omstændigt, men er dog en af de lidt mere langhårede dele af BIM-processen, som det på større projekter eller tegnestuer er BIM-manageren som tager sig af. Vil du se hvordan det foregår, kan du kigge med i denne video.

Kombinering af klassifikationskoderne med typekoder

En anden udfordring ved klassifikation i BIM-projektet og eksport af IFC opstår, når klassifikationskoden f.eks. skal kombineres med en type-kode og et identifikationsnummer (løbenummer). Et eksempel er CCS-systemet, hvor klassifikationskoden for et vindue er QQA, men det kan kobles med f.eks. vinduestype 02 og lige netop dette vindue er nummer 0127 af alle vinduestype 02’erne. I så fald vil den samlede CCS-kode være %QQA02 / #QQA0127 og for det ikke skal være løgn, kan man også tilføje en kode for placering.

Læs mere om CCS-klassifikation på Molios hjemmeside for anvisninger eller download introduktions-guiden for arkitekter hér >>

I BIM-programmet kan det være praktisk at have klassifikations-koden, type-nummer og Identifikations-nummeret i hvert sit data-felt, både for lettere at påføre koderne, for lettere at redigere dem og for lettere at kunne søge efter dem i BIM-projektet. Modsat kan bygherre eller entreprenør have specificeret, at IFC-filen skal klassificeres med én samlet kode-streng. I så fald kan man sagtens sammensætte de enkelte koder fra forskellige felter i Archicad til én streng ved IFC-eksport. Det skal bare sættes op én gang, og du kan se hvordan i denne video. Bemærk, at videoen først viser generisk, hvordan du kobler flere data-felter til én samlet streng, mens anden del af videoen mere specifikt viser et eksempel baseret på BIM7AA.

Archicad kan som sagt sagtens håndtere mange forskellige klassifikationssystemer på hvert objekt, hvilket IFC-filerne også kan, men objekterne i IFC-filen vil kun kunne have én IFC-type for hvert objekt, og så står de andre klassifikationskoder som egenskabsdata på objektet.

Videoen viser desuden, hvordan du sikrer dig, at kun den relevante data er med i IFC-eksporten, så man ikke overbelaster bygherren eller entreprenøren med alle mulige informationer, som ikke er med i kravspecifikationen. For meget data kan være næsten lige så galt som for lidt data.

BIM er i høj grad en samarbejdsplatform

BIM er mange ting. For nogle er det bare den hurtigste måde at modellere og visualisere, mens det for andre er den hurtigste vej til at producere 2D-tegninger ved brug af 3D-modellen. En af de største fordele ved BIM er dog, at det er en samarbejdsplatform, hvor du kan udveksle fag-modeller mellem rådgivere til brug for koordinering og kvalitetssikring. Det kræver dog, at man har lidt styr på både IFC-formatet, der gør det muligt at dele BIM, men også klassifikation så andre kan forstå og bruge de informationer, man deler. Det er dog ingen hemmelighed, at det kan være en kompliceret affære. Samtidig vil nogle sige, at klassifikation og IFC er de strukturer, som gør BIM-data værdifulde – både for rådgivere (f.eks. ved kollisionskontrol), entreprenører (f.eks. ved kalkulation), driftsherrer (f.eks. ved lokalisering af skjulte installationer) og bygherrer (f.eks. ved at kunne levere brugbart model-grundlag for fremtidens renoveringer).

Vi håber, de to videoer kan være med til at skabe en forståelse af hvordan du kommer i gang med at skabe bedre struktur i dine BIM-projekter. – Er der noget som stadig driller, så står vi naturligvis parat til at hjælpe.

Vi tilbyder for tiden ikke særlige kurser i IFC Type Mapping og klassifikation, men kontakt os, hvis vi skal slå et sådan kursus op. Vi har dog et andet IFC-kursus i vores kursuskalender, omkring udveksling af IFC mellem Revit og Archicad. Læs mere om IFC-kurset i vores kursuskalender >>

Forrige
Forrige

Sådan får du mest ud af Archicad...

Næste
Næste

Gør modellen hurtigere...