LAND4 x DesignLCA

A MATCH MADE IN HEAVEN!

For landskabsarkitekter, som vil lave livscyklusanalyser, er kombinationen af LAND4 og DesignLCA helt fantastisk. Begge dele er plugins til Archicad – LAND4 betalt og DesignLCA gratis.

LAND4 er et special-værktøj til landskabsarkitekter udviklet i Danmark af Land Software, som gør det nemt at kotere terræn i plan, og tilkoble sammensatte opbygninger til terræn-profilerne. Disse opbygninger modelleres automatisk, så de dynamisk følger koteringen. Ændres en kote, opdateres resten af projekt-materialet automatisk, herunder 3D-modellen, 2D-tegningerne, arealer og materiale-mængder. De sammensatte opbygninger hedder Composites i Archicad og er komponeret af en række materialer, kaldet Building Materials.

Den danske lokalisering til Archicad indeholder en skabelon-fil (Template) med både MOLIOs lag-struktur og en række danske materialer med CO2e-værdier fra bygningsreglementet. Dertil er der særlige landskabslag, som er defineret i samarbejde med SLA landskabsarkitekter, et BIM-træ som er lavet i samarbejde med 1:1 landskab og til den kommende lokalisering til Archicad 27 vil der være en række Composites og Building Materials specifikt til landskabsarkitekter, som er defineret i samarbejde med LYTT Architecture. Disse materialer har også tilknyttet CO2e-værdier. – Men hvad skal det nu gøre godt for med CO2e-data på materialerne?

Fra starten af 2023 er der indført krav til udførelse af livscyklusanalyser (LCA) på al nybyggeri i Danmark. Det betyder, at bygningsreglementet definerer, hvordan beregningen skal udføres, og der er et bilag med CO2e-værdier for ca. 400 generiske materialer. Idéen er, at man kan benytte denne liste til at anslå det klimaaftryk, som materialerne medfører fra udvinding, forarbejdning, udskiftning under brugsfasen og bortskaffelse efter nedrivning. Man skal beregne klimaaftrykket over en 50-årig periode.

DesignLCA er i et samarbejde mellem LENDAGER arkitekter og GRAPHISOFT Center Danmark på baggrund af bygningsreglementets krav. Det gratis plugin beregner helt automatisk klimaaftrykket fra projektets materialer, så længe man benytter de danske materialer fra den danske lokalisering til Archicad. For lige at skære det helt ud i pap: tegner og modellerer du et projekt i Archicad med de danske materialer fra den danske template, vil DesignLCA hele tiden vise CO2e-aftrykket fra materialerne, uden du behøver at foretage dig yderligere.

Benytter man både LAND4 og DesignLCA vil materialerne fra de sammensatte opbygninger i terrænprofilerne også automatisk tælle med i DesignLCA. Men det bliver smartere endnu. DesignLCA er – som navnet antyder – et designværktøj, som hjælper dig med at vælge de rigtige materialer til dit projekt. Det sker gennem vinduet Material CO2 Report:

 
 

Material CO2 Report i DesignLCA er en liste, som viser projektets Building Materials i grupper efter de lag materialerne er tegnet eller modelleret på. Ud for hvert lag er mængden af CO2e angivet både med et tal og som en mørkegrå bjælke. Under hvert lag fremgår de materialer, som tilhører de objekter, der ligger på laget. Materialerne er også vist med CO2e som tal og en lysegrå bjælke. Det er genialt af flere årsager.

Meningen med Material CO2 Report er, at du lyn-hurtigt får et overblik over – i første omgang – hvilke lag i projektet der har det største klimaaftryk og – dernæst – hvilke materialer på laget der er “synderne”. Det betyder, at du nemt finder de lavest hængende frugter i forhold til at erstatte materialer med mere klimavenlige alternativer. Det er genialt i sig selv, men det er flere fordele i at listen er opgjort efter lag og dernæst materialer. For det første vil man måske gerne erstatte beton i projektets belægninger, men ikke i støttemurene. Var listen ikke opdelt i lag, ville det ikke være til at adskille CO2e’en fra beton i belægning og mur. Dernæst kan man forestille sig et projekt, hvor der både er bygnings- og landskabsdele, hvor det også er smart at kunne kigge på CO2e-aftrykket hver for sig. Smart!

DesignLCA kan altså beregne LCA, helt uden du skal rode med EPD’er fra diverse producenter eller fra ÖKOBAUDAT-databasen. Vil du benytte produkt-specifikke materialer – f.eks. særlige nye bæredygtige alternativer til de traditionelle materialer – kan du hurtigt oprette dem manuelt i Archicad, hvor efter du indtaster EPD’ens CO2e-værdier fase for fase i DesignLCA.

Et par ekstra smarte funktioner er, at du kan placere LCA-beregningerne – både den overordnede beregning og Material CO2 Report – som “stempler” på tegningerne, og “fryse” dem, så de ikke automatisk opdateres. På denne måde kan du følge udviklingen i klima-aftryk gennem projektets tilblivelse.

Der er ikke specifikke krav til LCA-beregninger for landskab, og derfor heller ikke en defineret metode. LCA-beregninger følger en international ISO-standard, men kan inden for standarden beregnes på forskellige måder. De danske LCA-krav til bygninger definerer nogle faser som skal medregnes og andre faser som skal udelades. F.eks. skal transport af materialer fra fabrikken til byggepladsen udelades i følge bygningsreglementet, men det kan godt give mening for landskabsarkitekter at medtage denne fase (LCA-fase A4), da klimaaftrykket fra denne transport udgør en betydelig del af det samlede klimaaftryk på landskabsprojekter. Et eksempel kunne være, at man skal vælge mellem granit fra Norge eller Kina, hvor klimaaftrykket bestemt falder ud til nordmændenes fordel. I DesignLCA kan du manuelt indtaste CO2e-udledningen fra transport til byggepladsen, hvis du ønsker at medtage dette.

Om byrumsinventar og beplantning – herunder træer – skal medregnes i en landskabs-LCA kan bestemt diskuteres. Ønsker man at medtage dem kan CO2e-udledningen også indtastes manuelt i DesignLCA, så den efterfølgende indgår i den samlede beregning. Resultatet af LCA-beregningen kan opgøres som samlet CO2e-aftryk, som CO2e pr. m2 eller som CO2e pr. m2 pr. år. Den sidstnævnte enhed er påkrævet i bygningsreglementet, men for landskabs-projekter er det ikke entydigt, hvilket areal man skal dele CO2e-aftrykket med og hvor mange år man skal regne over.

Strategisk samarbejde om LCA på landskabsprojekter i samarbejde med LYTT Architecture

GRAPHISOFT Center Danmark har indgået et strategisk samarbejde med LYTT Architecture omkring udarbejdelsen af DesignLCA for landskabsarkitekter, og vi er allerede godt på vej. Første del af resultatet vil indgå i dan danske lokalisering til Archicad 27, som frigives i slutningen af september 2023. Det ser ud til, at de nye krav til LCA-beregning på nybyggeri virkelig har sat gang i den grønne omstilling for byggeriet, og vi håber, at det samme kan ske for landskabsprojekter.

Prøv selv Archicad, LAND4 og DesignLCA – den første måned koster ikke noget.

God fornøjelse med din første Landskabs-LCA :-D

Forrige
Forrige

Masser af nye funktioner – stadig gode gamle Archicad

Næste
Næste

Ressourcemangel gælder ikke kun for byggematerialer