Masser af nye funktioner – stadig gode gamle Archicad

Hvert år kommer der en ny version af Archicad, men i år har været lidt anderledes end i de tidligere år. Som noget nyt frigives den nye version allerede før sommerferien som en “Technology Preview”, som alle kan downloade og teste med. I mens retter GRAPHISOFT alle børnesygdommene, hvorefter den endelige udgave lanceres i slutningen af september. I år bliver det helt præcis d. 27. september, hvor vi også har den danske lokalisering og en ny udgave af DesignLCA klar til Archicad 27.

I slutningen af året kommer der en større opdatering med de sidste nye funktioner (som angivet herunder), og så kører hele cyklussen igen til næste år med introduktionen af Archicad 28.

Læs med herunder, hvor vi kommer forbi alle de lidt større nyheder i Archicad 27.

God fornøjelse!

Design Options

Den klart største nyhed i Archicad 27 er “Design Options”, som gør det muligt at have flere design-løsninger i samme projekt-fil, uden at de forskellige løsninger er i vejen for hinanden. Det ligger lige til højrebenet for Archicad, som i høj grad bliver brugt til skitsering.

Er du f.eks. i gang med at tegne et hus og i tvivl om der skal være en kvist eller et tårn på taget. Så kan du modellere begge dele og karakterisere kvisten som Løsning A og tårnet som Løsning B, hvorefter tegninger (plan, snit og opstalt), visualiseringer og mængdeudtræk for de respektive løsninger vises hver for sig.

Du kan lave lige så mange løsningsforslag, som du vil, ligesomt du nemt kan skifte mellem dem. Det virker lidt, som du kender det fra renoverings-værktøjet i Archicad, som nogle brugere også har benyttet som en cowboy-løsning til forskellige design-forslag. Men nu kan du altså også kombinere renoverings-værktøjet med Design Options.

Desuden kan Design Options også benyttes sammen med Graphic Overrides – hvor du f.eks. markerer alle de bygningsdele, som indgår i Løsning A eller B. Design Options fungerer også sammen med Hotlinked Modules.

Distance Guides

Næste nyhed er tyv-stjålet fra Revit. – Nå, ja, de har jo stjålet funktioner fra Archicad i årevis, så nu må det også gå den anden vej ;-)

I Archicad har det længe været muligt at placere objekter i en givet afstand fra andre objekter. Men det har været en lidt hemmelig funktion, hvor du skulle holde musen stille over det punkt, du ville placere noget i forhold til, og så skrive afstanden som X- og Y-koordinater. Med Archicad 27 vises der automatisk afstands-markører, Distance Guides, hvor du kan skrive afstanden direkte i, når du placerer et objekt eller flytter det.

GRAPHISOFT kalder Distance Guides for en “Experimental Feature”, hvilket dækker over, at funktionaliteten ikke er fuldt ud implementeret i alle Archicads objekt-typer. Det er altså ikke alle bygningsdele, du kan placere med Distance Guides, og det er ikke alle objekt-typer, markørerne kan vise afstanden til, så man må prøve sig lidt frem. Det er en fin ny funktion, som især vil gøre tidligere Revit-brugere glade.

Grafisk styring af Schedules

Med Archicad 27 kan du nu ændre baggrundsfarve på rækker og kolonner i listerne, hvilket gør det lettere at holde overblikket over især store datasæt. Du kan f.eks. justere farven for hver anden linje, så det bliver lettere at følge listens rækker. Og så kan du også skjule kolonner, som du måske kender det fra bl.a. Excel, Sheets og Numbers.

Søgefelter og Mapper

Der er kommet flere søgefelter på tværs af Archicad 27. Det ses i Attribute Manager, hvor du nu kan søge efter f.eks. Fills, Lines og Composites, samt ordne indholdet i mapper. Søgefelter og mapper var en stor nyhed i Archicad 26, og nu spreder det sig til endnu flere områder af programmet. Det letter markant arbejdet på store, komplekse projekter, hvor der kan være uendelig mange forskellige attributter.

Desuden har Attribute Manager fået en overhaling med en masse mindre justeringer af brugerfladen. Attribute Manager var også en af de større nyheder i Archicad 26, som i den nye version bliver yderligere finjusteret.

På samme måde har Graphic Overrides også fået muligheden for at opdele reglerne i grupper, så de er lettere at overskue på projekter med mange regler. Du kan f.eks. lave en gruppe for kvalitetssikring og en anden for diagrammer.

Visualisering

I Archicad 27 kan du nu importere og eksportere FBX-formatet, som bl.a. benyttes i Twinmotion, Enscape og andre AR/VR-programmer. En af fordelene ved FBX-formatet er, at du får både geometri og materialer med.

Så er der endnu en “Experimental Feature” kaldet Physically Based Rendering, som giver en langt mere naturtro oplevelse, når du arbejder med modellen i perspektiv eller axonometri i 3D-vinduet. Det er altså ikke til visualisering af illustrationer, men til at vise modellen, mens du arbejder med den.

Og så skulle det endelig være sikkert, at Enscape også kommer til Mac. Indtil nu har Enscape kun fungeret sammen med Archicad på Windows-computere, men inden nytår skulle der også komme en version af Enscape til Archicad, der fungerer på Mac.

Mindre nyheder

Der er kommet en række små nyheder i Archicad 27, som for nogle vil være hele opgraderingen værd. Nogle af de vigtigste kommer lige her:

  • Værdien i målkæder kan placeres bag linjen og ikke kun foran.

  • Lines og Polylines kan nu redigeres samtidig, så du slipper for at gøre det hver for sig.

  • Du kan lave regnestykker i Tracker’en, ved f.eks. at gange eller dividere værdien med et antal, hvilket ofte kan være værdifuldt.

Konstruktioner

Mange af de forgående nyheder har været til alle fag-grupper, men de seneste år, har GRAPHISOFT lanceret en række nyheder, som er målrettet konstruktions- og installationsingeniører. Det er også tilfældet med Archicad 27. Her kommer nogle af nyhederne til konstruktionsingeniører i listeform:

  • Det er lettere at tildele last til konstruktioner eller dele af konstruktioner. Det kan enten være langs en kant eller ikke i relation til objektets kanter.

  • Du kan placere en last i et delområde af en bæreflade.

  • DU kan vise laster som rager ud over konstruktionen.

  • Du kan nu manuelt styre den analytiske models bærelinjer, -flader og samlinger, når Archicads automatik ikke fører en helt i mål.

  • Model Compare er blevet smartere, så den nu kan vise ændringer i konstruktions-typer.

MEP Modeler

For installationsingeniørerne har MEP Modeler fået en generel opfriskning, med en række ændringer i brugerfladen, lettere modellering (Routing kan udføres som man kender det fra Splines), automatiske overgange/samlinger og så muligheden for at se et system som en samlet enhed, mens det stadig er muligt at redigere del-elementerne enkeltvis.

Der er også kommet et helt nyt og moderne API til MEP Modeler, som gør det muligt for producenter at lave særlige plugins til MEP Modeler.



OpenBIM

Archicad har altid været klassens kæledægge, når det kommer til udveksling med åbne, internationale standarder, som f.eks. PDF, IFC, BCF og SAF. Med Archicad 27 forventer GRAPHISOFT at blive certificeret for både import og eksport af “IFC4 Architectural Reference Exchange”. Det betyder, at man nu tør stole på kvaliteten af IFC4 udveksling, så længe de programmer man udveksler med også er certificerede.




Revit Geometry Exchange

Import og eksport af Revit-filer (RVT), samt importen af Revit Families (RFA) er også opdateret, så Archicad 27 nu understøtter Revit 2023.




Synkronisering mellem BIMcloud og Autodesk Construction Cloud

Sidst på året bliver det muligt at synkronisere projekt-data mellem GRAPHISOFTs BIMcloud og Autodesks Construction Cloud (tidligere kendt som BIM360). Det betyder, at filer fra den ene platform automatisk over føres til den anden og vise versa. Man kan altså godt synkronisere IFC-filer på tværs af de to platforme, men man kan ikke som Archicad-bruger arbejde “live” i et Revit-projekt eller omvendt.

Det kan blive en kæmpe ting, at du i Archicad kan eksportere en IFC-fil og placere den på BIMcloud. Så synkroniseres den automatisk til dem, som bruger Autodesk Construction Cloud, som så kan linke den direkte ind i f.eks. Revit. Hvis den anden part gør det samme, vil man kunne linke deres IFC-filer ind i Archicad, hvilket vil gøre arbejdet med at opdatere IFC-links på byggeprojekter væsentlig lettere!

BIMx

BIMx har naturligvis også fået nogle nye funktioner. Det gælder bl.a. muligheden for at oprette “issues” og eksportere dem som BCF-filer. Det bliver nu også muligt at definere solens placering udefra dato og tidspunkt til sol-analyse. Labels vil være interaktive på Layouts, så man du se de relevante informationer uden at skulle hoppe ud i 3D-modellen.

BIMx-nyhederne rammer i første omgang iOS-brugere på iPhones og iPads, senere på året også Android-brugerne og senere endnu Mac, Windows og browser-versionen af BIIMx. – Og traditionen tro lover GRAPHISOFT at i år bliver året, hvor alle versionerne får alle funktoner :-)

Opdatering af GDL Editor

Det er kun de færreste som programmerer deres egne BIM-objekter med Archicads GDL Editor. Men dem som gør, vil blive glade for en række nye funktioner, som man måske kender fra andre programmerings-værktøjer. Det er f.eks. muligheden for at give kode-strenge forskellige farver, så man lettere kan holde overblikket. Auto-fill foreslår den fulde kode, mens du skriver. Det er også muligt at folde områder af kode sammen, så det ikke fylder, mens man arbejder på andre dele af koden. Så er det muligt at placere flere indsætningspunkter, så man kan redigere kode flere steder på én gang. Der er kommet Find & Replace og ikke nok med det – også Dark Mode.

Udfasning af ældre versioner

Archicad 27 kan nu kun åbne Archicad-filer tilbage til version 17 – altså 10 år tilbage (det kunne være en funktion Autodesk skulle kopiere til Revit!). Det vil sige at Archicad 27 kan åbne alle filer fra version 17-27. Vil man åbne filer fra ældre versioner af Archicad, skal man åbne og gemme dem med Archicad 17-26, og derefter åbne den nye fil med Archicad 27.

Når GRAPHISOFT fjerner kompabilitet med ældre versioner af Archicad, er det for at kunne holde program-koden moderne og slippe for at understøtte arbejdsgange, som kun meget få brugere benytter. Det gør Archicad hurtigere og med færre fejl.

Større sikkerhed

Fra slutningen af året vil GRAPHISOFT indføre ny teknologi, der giver endnu større sikkerhed i forhold til licenser og login for brugere med abonnement. Det handler bl.a. om 2-faktor autorisering af passwords, og at det samme GRAPHISOFT ID vil kunne administrere flere licenstyper (både Archicad og BIMcloud SaaS).

Dansk lokalisering til Archicad 27

Den danske lokalisering (Template) til Archicad 27 er på trapperne, og den har samme indhold som tidligere versioner og så lidt nyt oven i. – Lidt i stil med Disney Julesjov.

Der er stadig lag-struktur, linjetyper og penset fra Molio, ekstra landskabslag fra SLA og landskabstræet fra 1:1.

Siden lanceringen af Archicad 26 har vi løbende opdateret den danske lokalisering 20 gange (!), især p.g.a. udviklingen af DesignLCA, som vi har udviklet i samarbejde med LENDAGER arkitekter. Det betyder, at vi har indlagt listen med generiske materialer og deres CO2e-data fra bygningsreglementet og har forudindstillet både DesignLCA og EcoDesigner Star til bygningsreglementets krav, som blev opdateret ved årsskiftet.

Vi holder også fast i BIM-objektet til Velux’ ovenlysvinduer og SolarLabs solcelle-facader.

DesignLCA er jo også en del af den danske lokalisering, og der kommer en særlig version, som er kompatibel med Archicad 27. Desuden introducerer vi en række nye landskabs-materialer og -opbygninger i samarbejde med LYTT – som også har CO2e-data, så de kan benyttes til LCA-beregning med DesignLCA.

Vi har ændret BIM7AA-klassificering til den nyere version BIMTypeCode. Og vi har holdt fast i CCS-klassifikation, mens vi venter på, at Molio frigiver den endelige version af efterfølgeren, CCI.


Du kan se en længere præsentation af alle opdateringerne i GRAPHISOFTs produkt-katalog for 2023 i denne video:

Det skulle vist være det hele. Glæd jer til at komme i gang med den nye version af Archicad, som er en af de mest funktions-fyldte opdateringer i årevis.

Vil du høre mere om nyhederne, så kig med på vores webinar d. 25. september eller kom til opgraderingsseminar, som vi afholder hos Nordpil arkitekter d. 28. september 2023. Læs mere og tilmeld dig hér:

Opgraderings-seminar i Aarhus

Webinar om nyhederne i Archicad 27

Forrige
Forrige

Lav dine egne Archicad-objekter

Næste
Næste

LAND4 x DesignLCA