Lav dine egne Archicad-objekter

Noget af det, som gør Archicad helt særlig, er muligheden for at programmere avancerede parametriske objekter, med næsten ingen begrænsning i kompleksitet. Et af de bedste eksempler på dette, er det BIM-objekt GRAPHISOFT Center Danmark har udviklet sammen med ArchiRADAR til SolarLab. Med Solar-objektet kan du sammensætte uendelig mange forskellige kombinationer af solpanel-facader. Du kan se BIM-objektet i denne video. Ikke nok med, at du kan programmere avancerede objekter til Archicad, så kan du også integrere en grafisk brugerflade i objekterne, der gør det nemt og intuitivt at gennemskue de forskellige funktioner i objektet. Det er super smart!

Programmerings-sproget til Archicad hedder GDL. Udover de praktisk talt uendelige muligheder GDL-formatet åbner op for, har det også den fordel, at objekterne fylder meget lidt i forhold til objekter til andre programmer. Ofte fylder et avanceret GDL-objekt mindre end 2D AutoCAD-symbolet til samme produkt. Det betyder, at 3D-modellen i Archicad ikke bliver så langsom, som hvis man have modelleret objektet frem for at programmere det i GDL.

Så at programmere GDL-objekter giver en masse fordele, men selv om det er smart, så er det nok ikke lige noget for nybegyndere. – Det kræver, at man lærer at programmere disse objekter. Så hvordan lærer man det? På Youtube, selvfølgelig!

På Youtube-kanalen, Barking Dog BIM, findes der en række videoer, som viser hvordan man kommer i gang med at programmere GDL-objekter til Archicad. Første video i serien “Beginners GDL’s” viser hvordan du programmerer et helt simpel bord, som man kender dem fra IKEA:

Der er allerede en del videoer i serien om GDL-programmering. Første video viser, hvordan du henter GRAPHISOFTs GDL Handbook som PDF eller finder de samme ressourcer i et mere dynamisk format på deres hjemmeside. Der er mange andre interessante videoer, og heldigvis lader det til, at der er mange flere på vej.

GDL-programmering er måske ikke noget for alle, men det er bestemt værd at prøve kræfter med GDL-programmering og se om det passer til dine behov. Ikke alene kan du finde en bred vifte af ressourcer og tutorials, der kan hjælpe dig med at forstå grundlæggende koncepter og teknikker, men du kan også eksperimentere med at skabe dine egne tilpassede elementer og hermed effektivisere workflows i din arbejdsgang.

Med lidt tålmodighed og øvelse vil du finde ud af, om GDL-programmering er noget for dig. Så grib tastaturet, åbn GDL-editoren og kom i gang med at programmere!

PS: Hvis du er interesseret i at få udviklet nogle BIM-objekter, men ikke har mod til selv at programmere dem, er du velkommen til at gribe fat i os på 88 62 66 80 for at høre mere om mulighederne …

Forrige
Forrige

Verdens fedeste guides

Næste
Næste

Masser af nye funktioner – stadig gode gamle Archicad