Nyhederne i Archicad 25

Hvornår er det sommer? Når temperaturen stiger, og de unge mennesker bader i havnen? Når man sætter tempoet ned på cykelturen for ikke at dehydrere inden arbejdsdagen starter? Når tegnestuens dresscode tilsidesættes til fordel for shorts og sandaler (de kan jo stadig være sorte)?

Nej, sommeren starter, når den nye version af Archicad kommer til download. – I år startede sommeren den 7. juli :-)

De seneste to versioner af Archicad har i høj grad handlet om skabe et nyt og bedre tværfagligt samarbejde mellem især arkitekter og ingeniører. Ingeniørernes værktøjer i Archicad fik et ordentligt nøk op og BIMcloud er blevet til et projektweb med masser af muligheder til at styre samarbejdet på en intelligent måde.

I år er arkitekterne i fokus med store nyheder, der for alvor handler om at skabe smukke, informationsrige tegninger, visualisering, indretning og dertil modellere nemt og hurtigt. Ingeniørerne har faktisk også fået en række nye muligheder, og så er der alt det tekniske, som tilgodeser alle, som arbejder med Archicad. – Lad os dykke ned i det hele!

POSTER PROJECT

I den nye version af Archicad ser man straks, at startskærmen præsenter et nyt projekt: Duke Ellington School of the Arts af cox graae + spack architects. Du kan se en video af det fantastiske projekt hérunder med masser af klip af Archicad-modellen og fortællingen om baggrunden for projektet og dets udformning:

Login med GRAPHISOFT ID

Når Archicad er startet, er man som noget nyt nu nødt til at logge ind med sin GRAPHISOFT ID for at kunne starte et nyt eller åbne et eksisterende projekt. Man har 30 dage før det bliver alvor, men hvorfor ikke logge ind med det samme? Der er ingen sammenhæng mellem GRAPHISOFT ID’et og licensen til Archicad. Så det er helt ligegyldigt hvilket GRAPHISOFT ID man logger ind med, så længe man logger ind.

GRAPHISOFT kobler dog mere og mere til ens GRAPHISOFT ID, som f.eks. deres relativt nye GRAPHISOFT Learn og det kommende GRAPHISOFT Community. Vil man have rabat på kurser i GRAPHISOFT Learn er det dog nødvendigt at koble sit GRAPHISOFT ID med virksomhedens konto hos GRAPHISOFT, da software-serviceaftalen til Archicad giver billigere online kurser. Al administration af ens eget og virksomhedens GRAPHISOFT ID’er sker via portalen: www.graphisoftid.graphisoft.com

Hurtig navigation

Når man er logget ind i Archicad, ser det hele ud som det plejer, selv om der er masser af nyheder gemt i brugerfladen. I mange år har brugerne efterspurgt, at man kan opdele sin skærm i 4 visninger (top, side, front og 3D), som man kender det fra f.eks. Cinema4D, Rhino og andre 3D-programmer, så man kan vælge et objekt i én visning og arbejde videre med det i en anden visning. Dette har GRAPHISOFT fundet en kreativ løsning på, så de ikke behøver at “spilde” computerkraft på at holde 4 visninger opdateret på skærmen hele tiden, hvilket ville nedsætte respons-tiden til en fjerdedel.

Løsningen er, at man nu – med et højreklik eller tastaturgenvej – kan skifte til en anden visning, hvor samme objekter er valgt. Den samme kommando kan benyttes fra 3D, hvor man kan vælge vis på plan, og står man i et snit eller en opstalt, kan man få valgt de samme objekter i enten plan eller 3D. Bemærk, at tastaturgenvejen vises ud for kommandoen, inden man klikker :-)

Flottere snit og opstalter

Den største nyhed i Archicad 25 er nok snit og opstalter med “surface textures”. Det vil sige, at modellens materialer vises med de samme materialer som 3D-modellen renderes med. Det kan f.eks. være et flot, fotorealistisk murstens-billede. Den nye visning fungerer sammen med “Marked Distant Area”, så overfladernes fremtoning dæmpes, når de er længere væk. Skrå og krumme flader vises med selvskygge, som automatisk følger slagskyggen, hvilket alt sammen giver en fantastisk effekt, som ellers har krævet tidskrævende efterarbejde i Illustrator eller Photoshop. Som en ekstra lille gave, kan man nu også lave Fills med Archicads almindelige Surfaces, så man nemt kan genskabe de samme overflader som på tegningens bygningsdele. Se hvordan det virker i denne video:

Nye åbninger

Objektet til åbninger, der blev introduceret i Archicad 23 og som bl.a. benyttes til udsparinger, er nu ikke længere forbeholdt rektangulære og cirkulære åbninger, men kan have alle former. Det betyder, at udsparinger nu kan laves mere præcist, men det giver også en masse designmuligheder, som ellers har krævet brug af “Solid Element Operations” i Arhicad. Det kan være en væg som har en skrå afslutning i siden, toppen eller bunden, eller måske en støttemur med en fortandet overkant. Man kan også lave en brystning med en masse stjerneformede huller. – Mulighederne er uendelige.

GRAPHISOFTs video viser ikke så mange af de kreative eksempler, men fokuserer på mulighederne for mere præcise udsparinger, så du finder videoen længere nede på siden, sammen med den nye MEP-label (spoiler alert!).

Survey Point

En anden længe ventet nyhed er et nyt og bedre Survey Point i Archicad. Det er kommet nu. Survey Point er ikke længere et selvstændigt objekt, men i stedet altid en del af ethvert projekt, som man kan vælge at tænde for visningen af eller lade være usynlligt. Som udgangspunkt er Survey Point altid placeret samme sted som Archicads nulpunkt, indtil man evt. flytter eller roterer det.

Idéen er, at man placerer Survey Point i landskoordinat efter landinspektørens anvisninger – f.eks. i en DWG-fil. Når Survey Pointet er placeret korrekt – langt væk fra projekt-området – kan man importere og eksportere både DWG-tegninger og IFC-modeller enten med Archicads nulpunkt eller med Survey Pointet. Det vil sige, at der ikke længere er nogen grund til, at placere landskoordinat i Archicads nulpunkt og projektet hundredvis af kilometer væk, hvilket i nogle tilfælde gjorde 3D-visningen lidt upræcis. Nu er workflowet fuldt kompatibelt med både AutoCAD og Revit. Det eneste der kan gå galt, er brugere, som ikke koordinerer deres nulpunkter på projektet. – Det findes der ikke software, som kan kompensere for. Mød det nye Survey Point i denne video:

Nye trappe-funktioner

Det er ikke alle nyhederne, som har en enorm wauw-faktor. Archicads trappe-værktøj har en wauw-faktor, og den bygges der videre på i Archicad 25, som tilføjer asymetriske trin, når trappen drejer, nye beregningsmetoder til trindybde og så nye muligheder for nemt at placere trappens repos. Det er nok lettest at se i denne video:

Avancerede objekter

En sidste stor nyhed for arkitekter og indretningsarkitekter er en række nye super-avancerede parametriske objekter for køkkenmoduler, sofaer, borde, gardiner og bøjler (med tøj), det gør det mere logisk at designe køkkener, lettere at ændre køkkenets design og nemmere at lave fotorealistiske visualiseringer, som ikke ser alt for “firkantede” ud. Se lidt eksempler i disse to videoer:

Ingeniørens laster

Så er det blevet tid til ingeniørernes nyheder. For konstruktionsingeniørerne bliver det nu muligt at ændre bærelinjers placering enten manuelt eller automatisk. Det er især en fordel, når flere eller komplekse bygningsdeles bærelinjer skal sammenlægges.

Det bliver nu også muligt at placere laster i den analytiske konstruktionsmodel, som f.eks. bygningsdelenes egenlast, snelast og vindpåvirkning. Både den analytiske konstruktionsmodels bærelinjer, bæreflader og laster kan udveksles med FEM-programmer via det åbne fil-format SAF. Det kan f.eks. være mellem Archicad og FEMdesign eller SCIA. Archicad understøtter alle versioner af SAF-formatet, så man også kan udveksle med programmer der endnu ikke kan håndtere SAF 2.0.

Installationer

Til installationsingeniørerne er der kommet et nyt MEP-label, som automatisk viser de relevante oplysninger fra projektets installationer på tegningerne. I Archicad 23 blev det muligt at importere objekter fra Revit – de såkaldte Families – og nu kan man mere intelligent importere Revit Families (RFA-filer), som automatisk oversætter tilslutninger, så man kan snappe rørføringer til f.eks. toiletter og håndvaske og kanaler til f.eks. indblæsnings-aggregater. Og så er der jo kommet de nye udsparinger i alle former. Det ses alt sammen i disse tre videoer:

Solibri Connection

GRAPHISOFT er jo en del af NEMETSCHEK-gruppen, som også står bag bl.a. Solibri, dRofus og Bluebeam. Archicad har direkte plugins til alle disse programmer, men særligt Solibri-plugin’et har fået lidt ekstra kærlighed i år. Det gør det nemt at benytte Solibri Office til at lave kvalitetssikring af Archicad-projektet, og nemt hoppe frem og tilbage mellem de to programmer, uden at skulle eksportere og importere IFC-filer undervejs. De Selection Sets (grupper af valgte objekter) man laver i Solibri kan åbnes direkte i Archicad og modellen kan synkroniseres med et enkelt klik. Se lidt mere om integrationen i videoen herover, som er en del af videoen om Revit-udveksling.

Nye beregningsregler

Uanset fag er der der en række nyheder i Archicad 25, som giver mening for alle. En af dem er en mere præcis definition af målereglerne i skemaer (Schedules), hvor man f.eks. kan udelade huller åbninger og små bygningsdele. Dette kan bl.a. opsættes efter klassifikation på bygningsdelene. Hér kan man se den gamle dialog i Archicad 24 til venstre og den nye fra Archicad 25 til højre:

Beregningsregler for mængder i Archicad 24

Beregningsregler for mængder i Archicad 25

Man kan se et eksempel på, hvordan mængderne på ét væg-objekt kan differentieres i denne video:

RGB-farver i Graphic Overrides

En lidt mindre nyhed, som gør det langt nemmere at styre den grafiske visning af Graphic Overrides, er, at man nu ikke skal vælge en pen-farve til 2D-tegningerne og en Surface til 3D-modellen, når man vil farvekode bygningsdelene. Nu kan man vælge en RBG-farve, så det bliver let at koordinere farverne i både 2D og 3D. Se lidt mere om det i denne video:

Alt det med småt

Til sidst er der en række små nyheder, som også fortjener at blive nævnt:

  • Der er kommet navne ud for symbolet i “pop up”-menuerne for linjer, så man ikke længere skal gætte sig frem til hvilken stipling man skal vælge.

  • Laver man sine egne parametriske objekter med det nye PARAM-O, kan man glæde sig over, at man nu kan se “image textures” i det visuelle scripting eksempel.

  • Når man roterer objekternes 3D-visning i “Objekt Default Settings”, roterer det ikke placeringen af objektet. Objektets placering roteres dog stadig, hvis planvisningen roteres.

  • Import og eksport af Rhino-filer (.3dm) understøtter nu de nyeste (og kommende) udgaver af Rhino 7 og Rhino 8.

  • I “Layer Settings” kan man nu redigere flere lag-kombinationer på én gang, hvilket vil spare meget tid på større projekter.

  • Og når vi nu er ved hastighedsforbedringer, så er PDF-eksporten blevet markant hurtigere, hvilket også er en gave til større projekter.

Lidt særligt til Mac-brugere

Til sidst skal det nævnes, at Mac-versionen af Archicad 25 har skiftet den grafiske motor ud med Apples Metal, hvilket fremtidssikrer softwaren i forhold til både Apples hardware og software. Apple er aktuelt i en transition fra Intel-processorer til Apples egne M-processorer, og Archicad er endnu ikke optimeret til at køre “native” på Apples nye chips. Men Archicad kan sagtens køre på de nye computere og faktisk uden man kan mærke en hastighedsnedsættelse i forhold til med Intel-processorer, men vi skal helt frem til næste sommer før Archicad bliver optimeret til at kunne udnytte de nye Apple M-chips fuldt ud.

Så er vi kommet i gennem alle nyhederne i Archicad 25. Det er faktisk en række rigtig store ændringer, som vil gøre arbejdet med Archicad langt hurtigere, illustrationerne flottere, letter at modellere sit design og med helt nye mulighder for ingeniører…!

Og som om det ikke er rigeligt, så har GRAPHISOFT de seneste år ændret sine udviklingsproces, så de ikke frigiver alle nyheder på én gang. Det betyder i første omgang, at der løbende kommer opdateringer til BIMcloud, BIMx og Grasshopper Connection særskilt fra Archicad. Men der udover lover GRAPHISOFT, at der kommer flere nyheder til Archicad i en opdatering omkring nytår.

Danske lokalisering

Husk at Den Danske Lokalisering til Archicad også er opdateret til Archicad 25. Der er både en lokalisering til Bygning og til Landskab, som hovedsageligt adskiller sig på lagstrukturen fra Molio. Som noget nyt er der objekter fra Velux og Lindab, samt nye objekter vi selv har lavet. Der er automatisk klassifikation med både CCS og BIM7AA og tilmed en “Type Mapping”, der sikrer at klassificerede objekter får den rigtige type ved eksport til IFC.

Du kan downloade Archicad 25 og den nye danske lokalisering fra vores Download-side →

RIGTIG GOD FORNØJELSE!

Forrige
Forrige

Masser af nyheder i LAND4 v2

Næste
Næste

Hjælp dine samarbejdspartnere med OpenBIM