Sådan får du succes med IFC

IFC er en forkortelse for Industry Foundation Classes og gør det muligt at udveksle informationer på tværs af fag og software platforme. IFC er således grundlaget for øget samarbejde mellem forskellige faggrupper gennem alle byggeriets faser. I dette blogindlæg forklarer vi, hvordan du får succes med IFC.

Effektivt og bæredygtigt byggeri afhænger af solidt samarbejde

Byggeriet bliver kun mere effektivt og bæredygtigt, når byggeriets parter benytter de digitale værktøjer, der bedst passer til deres respektive arbejdsprocesser og projekter. Men ingen mand er en ø, og arkitektur er i den grad en samarbejdsdisciplin, der kun bliver bedre af et stærkt samarbejde.

IFC er er nøglen til at det kan lade sig gøre. I Danmark er IFC et udbredt filformat for udveksling af fagmodeller, koordinering mellem fagrådgivere, kvalitetssikring, mængdeudtræk og aflevering til byg- og driftsherrer. IFC-udveksling fungerer, men kræver — ligesom så meget andet — datadisciplin, og at du som bruger sørger for at forbedrede dine modeller inden udvekslingen.     

Sådan får du succes med IFC

Vi har opstillet en række råd til, hvordan du får mest succes med IFC:

  • Anvend den lavest mulige detaljeringsgrad og aftal hvilken detaljeringsgrad I udveksler med i de forskellige faser.

  • Rens modellen for unødige objekter og eksporter kun det nødvendige.

  •  Benyt om muligt IFC 2.x.3 Coordination View 2.0.

  •  Check altid IFC-filer i en tredjepart IFC-viewer.

  • Komprimer gerne IFC-filen med Solibri Optimizer.

  • Hav aftalegrundlaget på plads.

  • Sørg for, at hele teamet arbejder med samme nulpunkt (x-, y- og z-koordinat), samme rotation i forhold til nord, og samme etagestruktur uden ekstra konstruktionsplaner.

  • LAD VÆRE MED AT FLYTTE "PROJECT BASEPOINT" I REVIT!

  • Benyt allerhøjst 2 nulpunkter. Man kan også opnå et godt workflow, selv om bygningsarkitekten og ingeniørerne arbejder med et lokalt nulpunkt og landskabsarkitekterne arbejder ud fra landskoordinater, men højst 2 nulpunkter på tværs af hele projektet og alle fag-discipliner.

  • Aftal hvilket detaljeringsniveau (LOD) i hvilken fase for hver fag-disciplin, hvilket blandt andet . afgør mængden af informationer på de enkelte bygningsdele. Se Molio/DiKon/BIM7AA bygningsdelsspecifikationer.

  • Aftal hvilke data, der indgår i hvilke af IFC-filens felter (Data Mapping).

  • Aftal hvilket klassifikationssystem (f.eks. BIM7AA eller CCS) I anvender på projektet.


Læs også “Hjælp dine samarbejdspartnere med openBIM”


buildingSMART Danmark IFC-guides viser vejen

buildingSMART Danmark har udgivet en række IFC-guides, der trin for trin gennemgår, hvordan du eksporterer og importerer IFC mellem Revit og Archicad. Du kan downloade buildingSMART Danmarks IFC-guides her →

Kursus i IFC-udveksling

I samarbejde med Simon Olafsson, IKTECH, afholder vi løbende kurser i IFC-udveksling mellem Revit og Archicad. Du kan se kurserne i vores kursuskalender →

Har du spørgsmål til IFC-udveksling er du altid velkommen til at kontakte os →

Forrige
Forrige

Før du opgraderer dit styresystem...

Næste
Næste

Koordinering af nulpunkter mellem CAD og BIM