LCA overblik fremmer den grønne omstilling
Når rådgiverne bruger LCA i de tidlige faser til at få overblik klimaaftrykket af deres projekter, bliver LCA et dynamisk designværktøj, der resulterer i klimavenlige byggeprojekter.
Med indgangen til 2023 bliver LCA-beregninger obligatoriske for al nybyggeri med en grænseværdi på 12 kg CO2e per m2 per år for byggeri over 1.000 m2.
Overblik over klimaaftrykket i de tidlige faser
I samarbejde med Lendager har GRAPHISOFT Center Danmark udviklet DesignLCA, der er en 100% BIM-baseret LCA-beregner. DesignLCA giver rådgiverne overblik over klimaaftrykket af deres byggeprojekter. En unik funktionalitet ved DesignLCA er evnen til at beregne en given bygnings CO2-udledning allerede i de indledende faser. Dette løser et stort problem for arkitekter, da LCA-beregninger traditionelt udføres sent i processen ved manuelt at indtaste data og mængder i flere specifikke programmer, der så beregner bygningens miljøbelastning. Disse LCA-beregninger udføres sjældent af arkitekterne, der er ansvarlige for bygningsdesignet. Det betyder, at design-arkitekterne ikke overblik over CO2-udledningen af deres projekter i de tidlige designfaser. Hvis det viser sig, at projektet ikke lever op til et givent LCA-mål, vil projektet kræve et redesign.
LCA som designredskab
Dette er en unødvendig og ressourcekrævende proces, som kan undgås ved at udføre LCA-beregninger i de indledende faser af designprocessen. DesignLCA er et dynamisk værktøj, der giver arkitekter mulighed for at træffe design- og funktionalitetsbeslutninger baseret på løbende databaseret LCA-feedback. Der gør det muligt, at implementere dokumenterede klimavenlige designændringer i de indledende faser, før designet låses. På denne måde bliver LCA et aktivt design-værktøj.
Det er enormt værdifuldt at kunne træffe de rigtige valg, på det rigtige tidspunkt og på et kvalificeret grundlag. På den måde kommer DesignLCA også vores samarbejdspartnere og bygherrer til gode. I en tid hvor byggeriets klimaaftryk er afgørende, giver LCA-beregneren os mulighed for at optimere hele designprocessen. Hermed undgår vi og vores samarbejdspartnere at bruge unødvendige økonomiske og personalemæssige ressourcer på at beregne klimaaftryk på forslag, der er udarbejdet på et datamæssigt mangelfuldt grundlag.” – Anders Lendager, Partner og indehaver Lendager.
Data til bæredygtige certificeringer og OpenBIM support
DesignLCA er fuldt BIM-baseret og understøtter openBIM-standarder ved at importere IFC-filer fra andre programmer såsom Revit, Tekla, Sketchup og Rhino. DesignLCA er det eneste 100 % BIM-værktøj, der leverer data baseret på de CO2-emissioner, der er iboende i byggematerialernes design og energidriften, som er de to nøglefaktorer, der resulterer i en fuld LCA-beregning – og du behøver ikke at konsultere et regneark.
Derudover er LCA en integreret del af bæredygtige byggeindustricertificeringer som DGNB, BREEAM og LEED og understøtter hermed byggeriets grønne omstilling.
OPDATERING: DesignLCA version 1.0 er en del af den danske lokalisering til Archicad 26. Du kan downloade den gratis her →