Det er meganice – Archicad 25 Session Aarhus

Torsdag d. 23. september afholdt vi Archicad 25 Session på Godsbanen i Aarhus. Arrangement var delt op i en formiddags-seance forbeholdt studerende, hvor deltagerne blev introduceret til de grundlæggende funktioner i Archicad, og en eftermiddag for virksomheder med præsentationer fra blandt andet Reiulf Ramstad Arkitekter, SLA og Land Software.

Om formiddagen gennemgik Thomas Nymann Jensen fra GRAPHISOFT Center Danmark de grundlæggende funktioner i Archicad. Han kom blandt ind på brugerfladen og værktøjerne og viste, hvordan man starter et projekt, hvorefter deltagere gik i gang med at designe deres første Archicad-projekt.

Førstehåndsindtryk af Archicad

En af formiddagens deltagere var Aske Bugge, der læser til arkitekt på tredje semester på Arkitektskolen Aarhus. Aske fik et meget positivt førstehåndsindtryk af Archicad.

”Med Archicad er det nemt at lave linjetykkelser, opsætning og mål, hvilket alt sammen er noget, vi virkelig gerne vil dykke ned i på studiet. Vi bliver i dag undervist i Rhino, men der kan vi ikke på samme måde sætte det hele sammen, som man kan i Archicad. Det er også godt, at man kan arbejde med templates, og så er jeg sikker på, at det er nemt at printe fra programmet,” forudser Aske Bugge. ”Ja, i det hele taget virker Archicad som et program, der er meget ligetil, selvom det er et komplekst program med mange funktioner. Det er virkelig meganice,” afrunder Aske Bugge, der prøvede Archicad for første gang. 

Reiulf Ramstad: Iterationer skal håndteres i modellen

Efter frokosten var det tid til præsentationer fra Reiulf Ramstad Arkitekter, SLA og Land Software.

Nikolaj Marstrand Knudsen fra Reiulf Ramstad Arkitekter lavede live præsentation af en række af deres projekter i Archicad.

I et projekt har man rigtig mange informationer, der skal håndteres, og alle disse informationer skal kunne håndteres i modellen. Det er ikke en lineær proces, så faseopdelingen er god, og et mål man stræber efter, men det er sjældent i overensstemmelse med virkeligheden

indledte Nikolaj Marstrand Knudsen, hvorefter han umærkeligt og med overlegen elegance demonstrerede, hvordan et projektforløb finder sted hos Reiulf Ramstad.

"Vi arbejder i model fra start til slut, og efter mange iterationer ender vi med en bygningsmodel med al den dokumentation, vi skal bruge," forklarer han. "Det er en stor styrke hele tiden at have et visuelt feedback, når man igennem projektet arbejder med arkitektoniske valg og beslutninger. Det gør projektarbejdet enormt smidigt og tvinger en til at tage nogle kvalitative valg. Når man så kommer til byggeprocessen, har man styr på alle byggeprojektets elementer," fremhæver Nikolaj Marstrand Knudsen.

SLA og BIM i landskabet

Julie Skov og Idunn Hylland fra tegnestuen SLA forklarede, at det var ønsket om at opfylde de øgede krav til IKT og BIM-aflevering, få et bedre sammenarbejde på tværs af forskellige faggrupper og samle alle projektinformationer ét sted, der i 2018 fik SLA til at arbejde i Archicad. I dag arbejder hele tegnestuen i Aarhus 100% i Archicad på deres landskabsprojekter.

De fortalte blandt andet, hvordan SLA anvender ”Graphic Overrides” og lagkombinationer på Nordals Ferieresort, der et af de største projekter i tegnestuens historie. Både for at få overblik over det store projekt, men også for at optimere deres interne workflow. ”Archicad gør det muligt at samle alle informationer i én fil, så vi undgår at skulle arbejde i flere forskellige programmer. Det minimerer også risikoen for fejl, og samtidig drukner vi ikke i arbejde på projekter af denne størrelse,” fortalte Julie Skov og uddybede, at de også anvender ”Hotlinked Modules” for at spare tid.

For eksempel er alle træer og feriehuse sat ind som hotlinked moduler. Når bygningsarkitekten eksempelvis har nye tegninger af husenes planløsning, rettes det blot ét sted i gældende modulfiler. Efterfølgende opdateres de linkede moduler i vores projektfil – og vi slipper for at revidere plantegningen manuelt på +400 huse.

Idunn Hylland afrundede med at fortælle om SLAs ønsker til fremtidige processer, hvilket blandt andet indebærer et større fokus på 3D-elementer og mulighed for i højere grad at arbejde med parametrisk design.

Efterfølgende præsenterede Thomas Graabæk og Thomas Nymann nyhederne i Archicad 25, som du kan læse om her >>. Er du interesseret i at vide mere om nyhederne i Archicad 25, afholder vi et gratis Tips & Tricks Webinar d. 28. oktober >>

Volumetrics i LAND4 v2

Afslutningsvis præsenterede Søren Ross fra Land Software version 2 af LAND4. Det er et add-on til Archicad for landskabsarkitekter med fokus på alle deres processer fra første skitse til de færdige projekttegninger.

Programmet arbejder overordnet set med fire hovedobjekter; dynamiske kotepunkter, brudlinjer, LANDsurface (terrænoverflader) og faldpile. Med LAND4 kan man meget præcist skabe nyt terræn på baggrund af de forskellige parametre. En af de helt store nyheder er Volumetrics, hvor landskabsarkitekter lynhurtigt kan beregne bruttovolumen, afgravningsplaner og påfyldning. Du kan læse mere om nyhederne i LAND4 v2 på denne blog >>

Tak til alle deltagere på Archicad 25 Session Aarhus

En stor tak til alle, der trodsede gråvejret og mødte op på Godsbanen i Aarhus til en dag med fokus på nyhederne i Archicad 25, projektpræsentationer og festligt selskab…  

Forrige
Forrige

Ny LinkedIn-gruppe for Archicad-brugere i Danmark

Næste
Næste

Building Together – Gratis virtuel konference