Når prisen på BIM-programmer stiger...

Prisen på alting stiger, og især BIM-software har fået kritik for at blive dyrere år for år. Sidste år, skrev en række store internationale tegnestuer f.eks. et åbent brev til Autodesk, hvor de klagede over, at prisen på Revit over de seneste 5 år var steget med 70% fra 2015 til 2019 uden de oplevede at kvaliteten eller funktionaliteten af softwaren blev bedre. – Men dette gælder bestemt ikke for alle BIM-programmer…!

Prisen for Archicad er ikke steget væsentligt de seneste 5 år. Faktisk er stigningen på både softwaren og den tilhørende software-serviceaftale steget mindre end prisindekset (inflationen) generelt. Det vil sige, at real-prisen på Archicad faktisk er faldet år for år over de sidste 5 år.

Oven i dette marginale prisfald har GRAPHISOFT ikke – ligesom andre – tvunget deres brugere fra købte licenser til leje (subscription) eller tvunget deres brugere væk fra “flydende” netværks-licenser (multi-user) til én licens pr. bruger (named user). Disse to tvungne skift er nemlig årsagen til en stor del af de 70% prisstigning, som tegnestuerne har klaget til Autodesk over.

Et konkret eksempel på softwareudgifter til BIM

Men kan det virkelig være rigtigt, at prisen på Archicad er så stabil? Vi har fået lov til at dykke ned i én af vores kunders regnskab og har trukket den samlede udgift til GRAPHISOFT produkter og services ud. Prisen er for både Archicad, BIMcloud Basic (en “private cloud” til at dele Archicad-filer uanset hvor i verden du er) og BIMx (BIM-viewer). Det vil sige, at tegnestuen ikke har haft skjulte udgifter til add-ons, plugins, tillægspakker eller andet. Kun Archicad og den tilhørende software-serviceaftale. Når man kigger på deres licens-pulje, fordeler licenserne sig således:

  • 2016: 18 “flydende” netværkslicenser

  • 2017: 20 “flydende” netværkslicenser (køb af 2 ekstra licenser)

  • 2018: 22 “flydende” netværkslicenser (køb af 2 ekstra licenser)

  • 2019: 22 “flydende” netværkslicenser

  • 2020: 22 “flydende” netværkslicenser

Hvis man ser bort fra udgiften til køb af nye licenser, har tegnestuen kun haft udgifter til den løbende software-serviceaftalen, som er steget år for år. Software-serviceaftalen har hver af følgende år kostet:

  • 2016: kr. 617 pr. licens pr. mdr.

  • 2017: kr. 625 pr. licens pr. mdr. (1,3% stigning fra året før)

  • 2018: kr. 638 pr. licens pr. mdr. (2,1% stigning fra året før)

  • 2019: kr. 650 pr. licens pr. mdr. (1,9% stigning fra året før)

  • 2020: kr. 658 pr. licens pr. mdr. (1,2% stigning fra året før)

Software-serviceaftalen indeholder bl.a. support og opgraderinger, og holder derfor ens investering i softwaren intakt. Vælger man ikke at betale for software-serviceaftalen, kan man stadig benytte Archicad, men får så hverken support eller løbende opgraderinger.

Prisen for nye licenser var kr. 38.600 pr. licens i 2017 og kr. 40.800 pr. licens i 2018 inkl. 12 mdr. software-serviceaftale. Årsagen til den lave licenspris er, at GRAPHISOFT giver rabat ved køb af licenser, hvor størrelsen af rabatten afhænger af, hvor mange licenser kunder allerede har købt.

Kigger man på udviklingen over de 5 år, kommer det til at se således ud:

De tegnestuer, som er abonnerer på deres BIM-software som en leje-løsning (subscription) – måske fordi de er blevet tvunget væk fra deres købte-licenser – vil nok være misundelige over at se tegnestuer som har 22 “flydende” netværks-licenser til mindre end kr. 175.000 om året (alle priser er uden moms).

Kend dine udgifter i fremtiden

Når man skal investere i software, er det vigtigt, at man ikke står foran pludselige prisstigninger eller at software-udvikleren har en strategi om, at hvert år at skrue prisen op eller ændre licens-forholdene, så udgifterne løbende stiger. Der er en enorm robusthed i at kende sine forventede udgifter flere år frem i tiden. Der er en mindst lige så stor robusthed i, at man ejer sine licenser, så man stadig kan benytte dem, selv om man ikke længere betaler for dem. – Dog uden automatiske opdateringer og support, men det kan man måske leve uden, hvis omsætningen pludselig forsvinder i en periode.

Hos GRAPHISOFT er vi altid opsatte på, at holde prisudviklingen lav og sikre retten til at have de licens-vilkår, som passer din virksomhed bedst – uanset om du vil købe og eje, om du vil leje i en periode og om du vil dele dine licenser mellem en række medarbejdere, som måske ikke alle benytter softwaren hver dag.

Der er rigtig mange penge på spil, især hvis man pludselig har mange licenser i en længere periode. Derfor skal man sikre sig at pris og licensvilkår er som man ønsker dem, inden man investerer i ny software. Alternativt kan man jo altid skifte til et bedre tilbud ;-)

Læs vores prissammenligning mellem Archicad og Revit hér →

Se vores harsighedstest af Archicad og Revit hér →

Forrige
Forrige

Team4BIM – online hjælp til dine projekter...

Næste
Næste

Intet er bedre end tilfredse kunder