
BLOG
Archicad 24 nedbryder byggeriets siloer
GRAPHISOFT har netop lanceret den nye version af Archicad, BIMx og BIMcloud, som tilbyder en nye måde at nedbryde de traditionelle barrierer mellem fagdisciplinerne i byggebranchen. Dette sker ved at introducere et nyt workflow for samarbejdsplatformen BIMcloud, men også ved at indbygge nye funktioner i Archicad, som er målrettet konstruktions- og installationsingeniører.
Skræddersy Archicads brugerflade – and beware of the creatures of the night
Når man åbner ARCHICAD som den er installeret, ser brugerfladen ud som ovenstående. ARCHICAD er optimeret efter at give mest mulig plads til at tegne og modellere, og mindst mulig plads til knap-bjælker og menuer.
Når man hellere vil beholde AutoCAD og Sketchup...
En af de helt store trends i byggebranchen gennem de sidste par årtier er skiftet fra “Computer Aided Design” til “Building Information Modelling” – fra CAD til BIM. Mens nogle skifter for at opnå en række fordele, skifter andre p.g.a. udefra kommende krav eller pres.
Der er mange, som hellere vil fortsætte med CAD end at skifte til BIM. Ofte fungerer AutoCAD (måske sammen med Sketchup) så godt, at det kan virke skræmmende at skifte. Nogle gange er det bare godt nok, så der ikke er grund til at skifte.
Parametriske træer og andet grønt...
ArchiRADAR har udviklet en række grønne BIM-objekter, som f.eks. træer, buske, vægbeplantning, græsser, sten og visne blade, der er fuldt parametriske, så man opnår de fordele med BIM, som vi kender fra at downloade et vindue på nettet, som kan sættes ind i BIM-projektet.
Algoritmisk design hos LINK Arkitektur
LINK Arkitektur er en af Danmarks og Nordens største tegnestuer, som står bag en række markante projekter, bl.a. det nye Aalborg Universitetshospital, Rigshospitalet og nye boliger på Kronløbsøen i København. På stadig flere af tegnestuens projekter er parametrisk og algoritmisk design en uundværlig del af processen, bl.a. fordi det gør det muligt at teste en langt større række scenarier tidligt i processen.
Flid, fedt, snyd og cowboy-tricks
Et godt BIM-projekt kræver lige dele flid, fedt, snyd og cowboytricks. Der er altid dele af projektet, hvor man skal finde sin egen løsning, eller snitte bygningsdelene lidt til. Måske erstatte et vægstykke med en Morph eller sætte et Patch-objekt på et af snittets knudepunkter. Hvem har ikke kopieret en facade over på et Worksheet, for at kunne redigere tegningen som i gode, gamle AutoCAD eller Illustrator…
TræD-print
Træ bliver i stigende grad et vigtigere byggemateriale bl.a. på grund af de bæredygtige egenskaber, det gode indeklima og sit smukke ydre. Det betyder, at projektering og produktion af trækonstruktioner bliver professionaliseret og automatiseret. Faktisk er produktionen af træelementer på mange måder mere high-tech, end man skulle tro.
IFC-filer uden rigtige bygningsdele...
Åbner man en ny ARCHICAD-fil basert på vores danske lokalisering, modellerer en bygning og gemmer som IFC, så er alt som det skal være. Men har man overført at ARCHICAD-projekt fra en tidligere version af ARCHICAD, så kan man nogle gange komme ud for, at alle objekterne bliver til “Generic Objects” ved import i andre programmer som f.eks. Revit.
Mange af byggeriets digitaliseringsgevinster ligger lige foran vores fødder
I klummen til den seneste udgave af ArkByg, der er månedstillægget til Licitationen, argumenterer Tore Hvidegaard (3dbyggeridanmark), Símon Ólafsson (IKT-lederne) og Thomas Graabæk for, at vi ikke må glemme de lavthængende digitaliseringsfrugter og opstiller fem konkrete forslag.
ARKITEKTEN og Twinmotion 2020
Jens Peter Ramsagers tegnestue ARKITEKTEN har gennem årene arbejdet med både ARCHICAD og Twinmotion på utallige opgaver. Nu hvor den nye version af Twinmotion er kommet, har Jens Peter lavet en test på baggrund af et tænkt hus for eneboere placeret i en typisk dansk skov.
God modellerings-skik...
Selv om computer-hardware hele tiden bliver hurtigere, og selv om ARCHICAD hele tiden bliver hurtigere, så oplever mange at deres BIM-projekter bliver langsommere og tungere. En del af dette skyldes større og mere komplekse projekter og at vi detaljerer og dokumenterer mere i BIM-projektet. Men en del skyldes også mangle på struktur, disciplin og god modellerings-skik.
Twinmotion 2020 – gratis for ARCHICAD-brugere
Twinmotion er et ”realtime” visualiseringsprogram, som med en ”game engine” kan rendere billeder på sekunder og video på minutter. Med den hastighed kan man også benytte Virtual Reality (VR), hvor man oplever en interaktiv 3D-model gennem et headset, der genererer et billede for hvert øje, så hurtigt man oplever modellen som virkelig.
Montana BIM-objekter
Montana er en af de mest kendte danske møbelfabrikanter, og de tilbyder deres møbelserie som BIM-objekter til brug for indretning og visualisering. Objekterne kan downloades fra deres hjemmeside:
Man kan vælge i mellem CAD-filer til AutoCAD (DWG), Visualiserings-filer til Cinema 4D (C4D) og 3dsMAX (3DS), samt BIM-filer til ARCHICAD (GSM).
Dato-format i ARCHICAD
Benytter man Autotext-funktionen i ARCHICAD, vil man kunne sætte datoer ind på tegninger, som automatisk opdateres på tegninger.
VELUX BIM-objekter
VELUX har produceret nogle fantastiske BIM-objekter af deres tagvinduer til både ARCHICAD og Revit. Objekterne er ikke helt færdige endnu, men vi har allerede fået lov til at lægge en beta-version med i den danske lokalisering til ARCHICAD 23.